Ακριβά το τομάρι μας...

Αν κάποιος μας έλεγε στην αρχή των προκριματικών του Μουντιάλ ότι η Εθνική θα συγκέντρωνε 25 βαθμούς (από τους 30 δυνατούς που δίνουν οι 10 αγώνες) και δεν θα προκρινόταν στην τελική φάση της διοργάνωσης, θα τον περνούσαμε για τρελό.Οι 25 βαθμοί είναι η καλύτερη συγκομιδή 2ης ομάδας από όλους του ομίλους. Ομως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, με τη νίκη της Βοσνίας επί της Λιθουανίας την τελευταία αγωνιστική, με το... αγαπημένο μας 1-0, αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Σκληρή μεν, αλλά δικαιοσύνη.

Οι Βόσνιοι στα πρώτα δύο παιχνίδια τους στον όμιλο (με Λιχτενστάιν εκτός και Λετονία εντός), σημείωσαν όσα γκολ πετύχαμε εμείς σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών (12)!!! Και σε μια διοργάνωση που δεύτερο κριτήριο, μετά τους βαθμούς, είναι τα γκολ, αυτοί φρόντισαν από νωρίς να βάλουν τις βάσεις για πρόκριση. Ακόμα όμως κι όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναμετρηθούν στα ίσα με τον βασικό τους αντίπαλο (την Εθνική μας), επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους, παίρνοντας ισοπαλία στο Καραϊσκάκη και κερδίζοντας εύκολα 3-1 στη Ζένιτσα. Αυτοί είναι οι 5 βαθμοί που έχασε το συγκρότημα του Σάντος.

Μόνο μια Εθνική από τις 53 που πήραν μέρος στα προκριματικά της Ευρώπης για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, δεν δέχθηκε γκολ στο γήπεδό της. Μαντέψτε ποια... Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να συνδυάσουμε αυτό το ρεκόρ και με ανάλογα (δεν εννοούμε μηδενικά) επιθετικά επιτεύγματα. Με το στανιό κερδίζαμε όλα τα παιχνίδια, αλλά σε τέτοιες διοργανώσεις ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νίκη, έστω και με μισό - μηδέν ήταν το ζητούμενο. Αυτό θα είναι και τώρα στα μπαράζ.

Δεν έχει ουσία να γυρίσουμε πίσω και να δούμε πού κρίθηκε η τύχη της Εθνική μας στον όμιλο. Σημασία έχει να κάνουμε πλέον ένα δώρο στον εαυτό μας στα μπαράζ που έρχονται. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά τι είναι εύκολο και τι δύσκολο για αυτή την ομάδα;

Δύο νίκες με μισό - μηδέν μπορούμε να κάνουμε; Και πρώτοι θα πανηγυρίζουν αυτοί που ζητούσαν... κολλύρια για την εικόνα της Εθνικής στα προκριματικά. Συμφωνούμε ότι μπάλα δεν είδαμε, αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι α λα Σάντος νίκες μας διατηρούν στην ευρωπαϊκή ελίτ, που και στο μέλλον θα φέρουν κι άλλα Λιχτενστάιν κι άλλες Λιθουανίες σε κληρώσεις.

Τώρα περιμένουμε την κλήρωση της 21ης Οκτωβρίου. Γαλλία (ή Ουκρανία), Σουηδία, Ισλανδία και Ρουμανία είναι οι πιθανοί αντίπαλοι. Και έχουμε την ίδια βεβαιότητα με αυτή που κατά καιρούς διατυπώναμε σκληρή κριτική για την ομάδα, ότι θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Αλλωστε έχουμε τον τρόπο και ξέρουμε το δρόμο...