Ανακάμπτει το ελληνικό μπάσκετ;

Χαμόγελα χάρισε στον κόσμο του μπάσκετ η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ για την αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος . Αισιοδοξία υπάρχει και για την έκβαση των διαπραγματεύσεων των τηλεοπτικών των επόμενων ετών (για τις ομάδες πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) με ιδιωτικό κανάλι.Αν μελετήσουμε λίγο πιο προσεκτικά τους αριθμούς  και κάνουμε τις απαραίτητες αναγωγές και προσθαφαιρέσεις  θα διαπιστώσουμε ότι η διαφορά φέτος  λέγεται Απόλλωνας και ‘’κατοικεί’’ στην Πάτρα ! Για τις υπόλοιπες ομάδες θα λέγαμε ότι υπάρχει μια ‘’ανοδική τάση’’ , αλλού σημαντική (ΑΓΟΡ) και αλλού αμελητέα .

Η ‘’μέθοδος’’ των Αχαιών και τα ‘’παλάτια’’ των υπολοίπων …
Πληρότητα ≈ 86%  είχε το  ( 3,500 θέσεων ) κλειστό της Περιβόλας! Πώς όμως τα κατάφεραν οι Πατρινοί;  Πριν εστιάσουμε στην  τοπική ‘’ δημοφιλία’’ των μελανολεύκων να θυμίσουμε τις χωρητικότητες κάποιων άλλων γηπέδων Α1 . Θαυμάστε λοιπόν :  Ηλυσιακός 1,500 θ , Ικαρος 1,000 θ , Καβάλα 1,500 θ , ΚΑΟΔ 1,700 Θ , Κολοσσός 1,250 θ , Πανιώνιος 1,300 θ , Ελευσίνα 1,100 θ , Ρέθυμνο 1,600 θ . Πως μπορεί τώρα να γίνει ‘’ανάκαμψη’’ με Target Group τοπικού μπακάλικου  είναι μια ‘’πονεμένη’’ ιστορία που θα αναλυθεί παρακάτω… Να αναφέρουμε ότι στα περισσότερα από τα παραπάνω γήπεδα των 1000 – 1500 θέσεων σιχαίνεται  ο φίλαθλος να πάει στην τουαλέτα , ενώ αν έχει αυτοκίνητο θα πρέπει να περιφέρεται για κανένα 20λεπτο στα γύρω δρομάκια έως ότου βρει κάπου να παρκάρει …

Ο Απόλλωνας – για να είμαστε ειλικρινείς – δεν έπαιξε ιδιαίτερα  θεαματικό μπάσκετ , δεν είχε κάποιον παικταρά – κράχτη  όπως συνέβει  παλιότερα με τον  Κ.Πετρόπουλο , οι στόχοι του δεν ήταν υψηλοί ώστε να φέρει και την αντίστοιχη κατηγορία φιλάθλων στο γήπεδο – τους λεγόμενους ‘’πανηγυρτζήδες’’ . Το κλειστό της Περιβόλας όμως ήταν πάντα γεμάτο !

Το μυστικό ήταν το ‘’δέσιμο’’  της ομάδας με το τοπικό μπασκετικό κοινό. Ο Απόλλωνας είναι ‘’η δική τους ομάδα’’ .  Στην Πάτρα ασχολούνται με το μπάσκετ πολλές εκατοντάδες νέοι , στο νομό Αχαΐας μερικές χιλιάδες (αν προσθέσουμε και τα παιδιά των Ακαδημιών)

Ο Πατρινός προπονητής της ομάδας (Βετούλας) δεν ακολούθησε την σίγουρη (αλλά αντιεμπορική κατά την άποψη μου) μέθοδο των άλλων μικρομεσαίων της Α1 : Δεν πήρε έμπειρους  έλληνες  (30+) παίκτες , επέλεξε συνειδητά να στηρίξει τα ντόπια παιδιά που ανέβασαν την  ομάδα από την Α2 !  Δεν βιάστηκε στις επιλογές των ξένων , στη μοναδική μεταγραφική ‘’αστοχία’’ (Ουώκερ)  επανέφερε τον Κρόλο  , γνωστό παίκτη στο Πατρινό κοινό , με συμβολή στην πορεία της περσινής ομάδας .

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα περί μπασκετικού κοινού και της νοοτροπίας των Πατρινών αξίζει να δούμε τι δήλωνε πριν από λίγο καιρό στο site της  ομάδας  του ΑΓΟΡ  ο Γενικός Υπεύθυνος των Τμημάτων υποδομής του Απόλλωνα , ο έμπειρος προπονητής Τάκης Πετρόπουλος (αδερφός του Κώστα) :

‘’… δεν έχει σημασία το πόσους παίκτες θα βγάλει για να στελεχώσουν την επαγγελματική τους ομάδα, αλλά σημασία έχει να βγάλει διαπαιδαγωγημένους φιλάθλους, παίκτες μικρότερων κατηγοριών, αλλά και τους αυριανούς διαιτητές και παράγοντες που θα γνωρίζουν από μπάσκετ. Η δουλειά μας στις Υποδομές δεν θα πρέπει να είναι μονομερής, αλλά θα πρέπει να αγκαλιάζει με την ίδια φροντίδα όλα τα παιδιά, από το ταλέντο, μέχρι το πιο ατάλαντο.’’

‘’… έχει και πολιτισμική σημασία να βγάζεις δικούς σου παίκτες. Δηλαδή, τι εννοώ, ριζώνει το άθλημα στην κάθε πόλη, όταν βγάζει δικούς του παίκτες. Ο Ρεθυμνιώτης ή ο Πατρινός το χαίρεται πολύ περισσότερο να είναι ένα παιδί από τον τόπο του και έχει ένα μεγαλύτερο κίνητρο να πάει στο γήπεδο. Επίσης στις δύσκολες στιγμές αυτά τα παιδιά θα στηρίξουν την ομάδα, γιατί υπάρχει και μία συναισθηματική σχέση με το σωματείο.’’

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση….

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ‘’θανάτου’’ …

‘’Με το  ’στανιό’’ στην  Α1...
Το Περιστέρι έχει αρκετά ‘’κοινά χαρακτηριστικά ’’ με τον Απόλλωνα . Οι φίλοι του όμως –στην πλειονότητα τους – του έχουν γυρίσει την πλάτη τα τελευταία χρόνια … Στις εξέδρες του κλειστού  της οδού ‘’Τζων Κένεντι’’  στα περισσότερα παιχνίδια των κυανοκίτρινων έβλεπες μόνο μερικές δεκάδες ‘’φίλους  και συγγενείς’’…  Στο ταμείο της ομάδας δεν υπήρχε Ευρώ ούτε για δείγμα . Στην αρχή της περιόδου μπήκε το δίλλημα της συμμετοχής ή όχι  (βιωσιμότητα- αδειοδότηση )  στην Α1 . Τελικά το Περιστέρι ήταν μία από τις 14 ομάδες (γιατί τόσες πολλές;) …

Προπονητές απλήρωτοι , παίκτες απλήρωτοι , άλλοι εργαζόμενοι απλήρωτοι , προμηθευτές απλήρωτοι ….

Πείτε μου για ποιο λόγο; Με το ζόρι στην Α1;  Και να ήταν μόνο το Περιστέρι …

‘’Αγνωστης Ταυτότητας’’ Περιφερόμενοι Θίασοι …

Πιθανότατα κάποιοι μπασκετικοί φίλοι του site θα αναρωτηθούν : Εσύ δεν σχολίαζες στην αρχή της σεζόν ότι χαίρεσαι που παίζουν οι νέοι Παπαντωνίου , Κανονίδης , Μελισαράτος;

Τώρα ‘’δρυός πεσούσης πας ανήρ ξηλεύεται ‘’; Γιατί ‘’προσωποποιείς’’  στο  ταλαίπωρο Περιστέρι την χρεωκοπία των ΚΑΕ ,αφού το ίδιο έργο το έχεις δει με δεκάδες ομάδες στο παρελθόν; Ωραία , ας πάμε πιο ψηλά …

Φιλοξένησα για λίγες μέρες τον ξάδερφό μου που ζει τα τελευταία 10 χρόνια στη Νέα Υόρκη ‘ Παρακολουθεί κυρίως ΝΒΑ , Euroleague , αν θα δει Ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι τους  αγώνες ΟΣΦΠ – ΠΑΟ , μόνο αυτούς …’’Πάμε να δεις και μια άλλη ομάδα , τον Πανιώνιο , σε διεθνές φιλικό’’ , του είπα μπλοφάροντας με συγκεκριμένο σκοπό … Πανιώνιος – ΑΓΟΡ ήταν το ματς  , μπήκαμε (εσκεμένα) λίγο μετά την έναρξη για να αποφύγουμε την αναγγελία του αγώνα από τα μεγάφωνα . Για καλή μου τύχη η λέξη ‘’Ρέθυμνο’’ ήταν γραμμένη με σχετικά μικρά γράμματα στις μπλε φανέλες , ο ξάδερφος ήταν αδύνατον να το διαβάσει από εκεί που καθίσαμε . Αρχική πεντάδα των ‘’μπλε’’ : Χορν , Καρτερ , Προύιτ , Λάτοβιτς , Πέτγουέι .

Ειπα τα ονόματα στον ξάδερφο …

‘’Μπορείς να υποθέσεις από ποια χώρα είναι οι ‘’μπλε’’ , ρώτησα …Ηταν πολύ δύσκολο …

Πρώτη αλλαγή μπήκε ο σέρβος Ντούβνιακ.  ‘’Τώρα;’’
 
‘’Μάλλον από την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι , αλλά …όχι , δεν θα είχε τόσους αμερικάνους’’

Τον ενημέρωσα ότι η ομάδα ήταν Ελληνική…

‘’Για να μη νομίζεις ότι συνεχίζω να σου λέω ψέματα σύντομα θα μπουν σαν αλλαγή και μερικοί  νέοι έλληνες ‘’

Πράγματι μετά από λίγο μπήκαν στον αγώνα ο Κόμματος (36χρ.) . ο Καλλινικίδης (36χρ.) . ο Τσόχλας (30χρ.) . Ηταν βέβαια ακόμα πιο δύσκολο να βρει την περιοχή από την οποία ήταν η ομάδα… Μπερδεύτηκε και από το  Αρης Βελουχιώτης - look του Τσόχλα και κάτι ψέλισε για Γράμμο – Βίτσι !!!

Κρητικός δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ! (σε ένα μόνο ματς της κανονικής περιόδου έπαιξε ο Δουλγεράκης – G , 1.92μ , γεν.’95)

Οι παράγοντες του Ρεθύμνου χαίρονταν στο τέλος της κανονικής περιόδου για την πορεία της ομάδας και την αύξηση του μέσου όρου των εισιτηρίων στα εντός έδρας παιχνίδια (~700 παραπάνω σε σχέση με πέρσι – διπλασιασμός) . Καλά θα κάνουν όμως παράλληλα να προβληματιστούν… Το ‘’ελκυστικό’’ προϊόν ήταν οι καλοί ξένοι παίκτες . Γι αυτούς όμως θα βρεθεί πάντα μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα που θα τους δελεάσει με περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι Κρητικοί (πρόσφατο το παράδειγμα του Κρίστμας) . Και η επόμενη επιλογή ξένων δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι το ίδιο επιτυχημένη . Πολλές ομάδες Α1 στο παρελθόν βρέθηκαν με αυτό τον τρόπο από το ζενίθ στο ναδίρ ….

* (προσεχώς : μέρος Β’ … πως το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ από ‘’περιζήτητη νύφη’’ , χορηγών , διαφημιστών και τηλεοπτικών καναλιών της δεκ.’90 , κατάντησε ‘’ζητιάνα’’ του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ στα τέλη της δεκ.’2000; Τα αίτια και κάποιες ‘’διαφορετικές’’ προτάσεις για την ανάκαμψη)