Από την Πόλη στο Λονδίνο!

Αρκετές ώρες πια μετά τη μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού και ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ψύχραιμα μία αναδρομή στην πορεία των ερυθρόλευκων στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο ενθουσιασμός του έπους της Πόλης, η πρώτη... κρίση, λόγω Ντόρσεϊ, το ερυθρόλευκο τρένο, η αγωνιστική αστάθεια και τελικά η μεγάλη ανατροπή απέναντι στην Εφές.

Η πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα είναι αλήθεια πως ξεκίνησε με ενθουσιασμό. Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη είχε δώσει μεγάλη ώθηση στην ομάδα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο βασικός κορμός της ομάδας διατηρήθηκε, πολλοί πίστευαν πως το ερυθρόλευκο τρένο θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η αποχώρηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς έφερε νέα δεδομένα στην ομάδα, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να επιχειρεί να συνδυάσει το παλιό με το νέο. Να διατηρήσει συστατικά της περσινής επιτυχίας, προσθέτοντας ωστόσο και δικές του αντιλήψεις για το μπάσκετ.

Λογικό και κατανοητό, άλλωστε. Κάθε προπονητής θέλει να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα. Αυτό, όμως, δεν είναι τόσο απλό και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Μουδιασμένο ξεκίνημα και πρώτη... κρίση
Με άκρως επιθετική φιλοσοφία ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με νίκη στην Ευρωλίγκα επικρατώντας με 85-81 στο πρώτο ματς της κανονικής διάρκειας με την Κάχα Λαμποράλ στο ΣΕΦ. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη και ο Ολυμπιακός μπήκε σε... αναστάτωση.

Αρχικά, η βαριά ήττα από την Εφές στην Τουρκία και στη συνέχεια η εντός έδρας... σφαλιάρα από τη Ζαλγκίρις, οδήγησαν τον Τζόι Ντόρσεϊ στα "άκρα" και τελικά στην πόρτα της εξόδου.

Ο Μπαρτζώκας έπρεπε να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση αρκετά νωρίς. Επρεπε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της ομάδας και αποφάσισε να το κάνει με ριζοσπαστικό τρόπο, καθώς δεν διάλεξε να αντικαταστήσει τον αμερικανό σέντερ με έναν παίκτη ανάλογων προσόντων. Πήγε στην επιλογή του Πάουελ και ο Ολυμπιακός άρχισε πια να μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο από αυτό που είχε συνηθίσει να είναι.

Μουρμούρες και... φορμάρισμα
Το πρώτο πραγματικό... φορμάρισμα των ερυθρόλευκων ήρθε πράγματικά την κατάλληλη στιγμή. Η δύσκολη νίκη επί της Τσεντεβίτα (79-77) έφερε μουρμούρες, οι οποίες όμως χάθηκαν με την εντυπωσιακή συνέχεια.

Εξι συνεχόμενες νίκες μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης των ομίλων. Ο Ολυμπιακός πήγαινε τρένο εντός και εκτός έδρας, με εμφανίσεις εξαιρετικές και μπήκε... αεράτος στο Top 16.

Μία κρύο, μία ζέστη
Εκεί, όμως, το παιχνίδι είχε πια... σοβαρέψει για τα καλά και ο Ολυμπιακός ήταν μία κρύο, μία ζέστη. Μεγάλες νίκες, αλλά και μεγάλες ήττες, που τον έφεραν ακόμη και την τελευταία αγωνιστική να παίζει την πρόκριση με την Κίμκι. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το χρέος τους και μάλιστα με συνδυασμό αποτελεσμάτων βρέθηκαν στη δεύτερη θέση του ομίλου τους, παίρνοντας και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ο κόσμος της ομάδας είχε αρχίσει ήδη να αγοράζει εισιτήριο, μέσω internet για το Final 4. Kανείς δεν πίστευε πως η Εφές θα μπορούσε να κόψει το δρόμο στον Ολυμπιακό, από την 4η παρουσία του σε F4, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ξεκίνημα με άγχος, αλλά η νίκη ήρθε. Στο δεύτερο ματς πιο χαλαροί οι ερυθρόλευκοι καθάρισαν εύκολα και ετοιμάζονταν να πάνε στην Τουρκία για να τελειώνουν μια και καλή.

Στο πρώτο ματς στην Πόλη, όμως, είχαν... αλλού το μυαλό τους και το πλήρωσαν. Στο δεύτερο σοβαρεύτηκαν, άγγιξαν τη νίκη, αλλά... πάγωσαν 1`:30`` πριν τη λήξη. Δεν έβαλαν πόντο και χάρισαν το 2-2 στην Εφές.

Οι τούρκοι το πίστεψαν και ήρθαν στην Αθήνα με καλή ψυχολογία, ενώ ο Ολυμπιακός είχε την πίεση. Δεν μπορούσε να προδώσει τον κόσμο του. Το ματς δεν ξεκίνησε καλά, η διαφορά έφτασε στους 15 πόντους. Ο Ολυμπιακός κυνηγούσε πια μια επική ανατροπή και τελικά τα κατάφερε.

Η τελική μάχη
Το πείσμα, το πάθος, η τακτική, η άμυνα, η δύναμη του κόσμου και οι μεγάλες προσωπικότητες είπαν την τελευταία λέξη. Οι ερυθρόλευκοι όχι απλά γύρισαν το ματς, αλλά επικράτησαν με 82-72, παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση στο Final 4.

To έκαναν γιατί απλά δεν γινόταν αλλιώς. Γιατί δεν μπορούσαν να πληγώσουν τον κόσμο τους, που είχε γεμίσει το ΣΕΦ, αλλά και όλους αυτούς που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση. Οι μηχανές πήραν μπρος και ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Λονδίνο να συναντήσει μία παλιά γνωστή...

Τη ρωσική αρκούδα, που στον περσινό τελικό της Ευρωλίγκα τον κοίταζε ξαφνιασμένη να της κλέβει την Κούπα μέσα από τα χέρια...