Βασιλιάς ο Ναδάλ για 8η φορά!

Ιστορία έγραψε ο Ραφαέλ Ναδάλ μετά τη νίκη του με 3-0 σετ στον τελικό του Roland Garros απέναντι στον Νταβίντ Φερέρ, καθώς κατέκτησε το 8ο τρόπαιο στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος τενίστας που φτάνει αυτόν τον αριθμό στο παριζιάνικο Grand Slam.Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το τουρνουά ο 27χρονος από τη Μαγιόρκα που επιβλήθηκε με 3-0 σετ (6-3, 6-2, 6-3) και κατέκτησε το 8ο Roland Garros στην καριέρα του. Ο Ράφα μετρά το ρεκόρ των 59 νικών και μόλις μιας ήττας στο τουρνουά. Ο αριστερόχειρας τενίστας επιβλήθηκε του συμπατριώτη του Νταβίντ Φερέρ που συμμετείχε πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam και παράλληλα υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κερδίσει το 2012.
Ο Φερέρ άνοιξε το σκορ στον μεγάλο τελικό, καθώς προηγήκε με 1-0 γκέιμ με τον Ναδάλ να ισοφαρίζει γρήγορα. Ο ισπανός με μπρέικ έκανε το 2-1 για να έρθει ακόμη ένα μπρέικ από τον Φερέρ που τον έφερε στο 2-2. Μετά από λάθος του Ναδάλ με την μπάλα να βρίσκει στο φιλέ ο Φερέρ μπόρεσε να πάρει το προβάδισμα με 3-2. Ομως ο Ράφα είχε τις απαντήσεις του και δεν άφησε περιθώρια στον αντίπαλό του κάνοντας το μπρέικ και ανακτώντας το προβάδισμα με 4-3. Η συνέχεια ήταν εύκολη για τον Ναδάλ που πήρε με σχετική ευκολία το σετ με 6-3.
Το δεύτερο σετ ξεκίνησε πολύ δυνατά για τον Ναδάλ, ο οποίος προηγήθηκε με 3-0 γκέιμς με τον Φερέρ μην έχει καλές επιστροφές και τη βροχή να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στο Παρίσι. Ο Φερέρ μείωσε το σκορ καθώς πήρε το 4ο γκέιμ μετά από ένα λάθος του Ναδάλ. Μετά από ένα εξαιρετικό 5ο γκέιμ με τους δύο τενίστες να ανταλλάσσουν το πλεονέκτημα ο Ναδάλ κατάφερε να προηγηθεί με 4-1. Με ακόμη ένα μπρέικ ο Ναδάλ έκανε το 5-1 με το παιχνίδι να διακόπτεται, καθώς κάποιος από την εξέδρα εισήλθε στο κορτ με καπνογόνο. Ομως οι υπεύθυνοι της ασφάλειας τον απομάκρυναν αμέσως, χωρίς το συμβάν να πάρει περαιτέρω διαστάσεις. Παρά τη μείωση του Φερέρ σε 5-2, ο Ναδάλ πήρε εύκολα το σετ με 6-2.
Στο τρίτο σετ ο Ναδάλ προηγήθηκε γρήγορα με 2-0, αλλά ο Φερέρ με μπρέικ μείωσε και στη συνέχεια ισοφάρισε σε 2-2, δείχνοντας να μην επηρεάζεται από τη βροχή. Ο Ναδάλ πήρε το 5ο γκέιμ με τον Φερέρ να ισοφαρίζει εκ νεόυ. Η συνέχεια ανήκε στον κορυφαίο τενίστα στο χώμα που με μπρέικ έκανε το 5-3 και έφτασε στην επικράτηση και στην κατάκτηση του τροπαίου με 6-3 μετά από 2 ώρες και 16 λεπτά αγώνα. Ο Ναδάλ σημείωσε 40 γουίνερς, έναντι 23 του Φερέρ, ενώ μέτρησε 25 αβίαστα λάθη έναντι 34 του συμπατριώτη του.

Ο Ναδάλ πανηγύρισε τον 12ο Major τίτλο στην καριέρα του και τον 7ο για τη φετινή σεζόν μετά την πολύμηνη απουσία του από τα κορτ, λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο. Ο Φερέρ συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam και αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την εξαιρετική πορεία που διανύει. Να σημειωθεί ότι έφτασε στον τελικό χωρίς να έχει χάσει σετ.

Ο Ράφα που παρέλαβε το τρόπαιο από τον Γιουσέιν Μπόλτ στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε: "Συγχαρητήρια στον Νταβίντ για τον πρώτο του τελικό, το άξιζε. Ευχαριστώ όσους ήταν κοντά μου πέρυσι, την ομάδα μου και την οικογένειά μου, δεν θα τα κατάφερνα χωρίς αυτούς. Ούτε στα όνειρά μου δεν περίμενα αυτό το ρεκόρ των οκτώ κατακτήσεων. Ευχαριστώ τη ζωή που μου έδωσε την ευκαιρία".
Από την πλευρά του ο Νταβίντ Φερέρ επισήμανε: "Θα κάνω ό,τι μπορώ για να έχω και άλλη ευκαιρία για Grand Slam. Είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψω. Σίγουρα ήταν ένα ξεχωριστό τουρνουά για εμένα. Ευχαριστώ για τη στήριξη και συγχαρητήρια στον Ράφα, είναι ο καλύτερος".