Δώνης: Να δείξουμε την δύναμη μας

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αλλάξει επίπεδο και να κάνει βήματα προόδου θέτοντας υψηλούς στόχους και για να αποδειχθεί πως όντως παρουσιάζεται πρόοδος θα πρέπει να δείχνει τη δύναμή του σε παιχνίδια όπως αυτό, που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό

Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Δώνης, που έχει ανάλογη άποψη και για το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ο έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε επίσης στις αποβολές των Σαλπιγγίδη-Σταφυλίδη, στο ματς με τον Πλατανιά, αλλά και στην προσαρμογή των μεταγραφών.
Οι δηλώσεις του Δώνη στη NOVA:
 
"Εντάξει, εγώ θα πάρω συνολικά τα τελευταία πέντε παιχνίδια που ήταν μέσα σε δυο εβδομάδες. Γενικά μπορώ να πω ότι στα περισσότερα παιχνίδια έμεινα ευχαριστημένος και από την απόδοση και από την αποτελεσματικότητά μας.
Και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που κληθήκαν να παίξουν, γιατί χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, συμπεριφέρθηκαν με άψογο τρόπο μέσα στον αγωνιστικό χώρο ώστε να υπάρχουν και επιλογές και να μας δώσει και ιδέα ή ιδέες για τη συνέχεια, ειδικά όταν θα φτάσουμε στα πλέι οφ ώστε να αισθανόμαστε ασφάλεια", δήλωσε αρχικά στην κάμερα της NOVA.
Για την προσαρμογή των νέων παικτών: "Θεωρώ ότι ειδικά ο Κατσουράνης κι ο Σίλντενφελντ έχουν πλέον προσαρμοστεί μέσα στην ομάδα. Ο Καμαρά, παρότι το τελευταίο διάστημα ήταν για μια εβδομάδα άρρωστος, βαδίζει σε ικανοποιητικό βαθμό θα έλεγα. Αρα αυτό που κοιτάμε περισσότερο είναι τον Σέκου τον Ολίσε και τον Βούκιτς που είναι διαφορετικές περιπτώσεις, γιατί ο Βούκιτς ήταν από απραξία μηνών και ο Ολίσε γιατί όταν ήρθε στην ομάδα μας είχε έναν τραυματισμό.
Θεωρώ ότι αυτά τα συνεχόμενα παιχνίδια μας πήγαν λίγο 'πίσω' γιατί δεν προλαβαίνουν αυτά τα παιδιά να δουλέψουν με ολοκληρωμένο το ρόστερ γιατί σκεφτόμαστε κάθε φορά το παιχνίδι μετά από τρεις ημέρες. Μας δίνεται η ευκαιρία αυτήν την εβδομάδα να δουλέψουμε καλά μέχρι την Κυριακή που είναι το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και όσοι μείνουν μετά τις δυο εβδομάδες που θα υπάρχουν τα παιχνίδια της Εθνικής. Είναι ένα κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα γιατί πρέπει να δώσουμε και χρόνο προσαρμογής σ' αυτά τα παιδιά ώστε ν' αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο για να πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας μέχρι το τέλος της σεζόν. Θεωρώ ότι επειδή υπάρχει η ικανότητα κι η ποιότητα θα είναι σημαντικοί παίκτες για την πορεία της ομάδας".
Για τον αγώνα με τον Πλατανιά: "Ηταν ιδιαίτερο παιχνίδι γιατί πρώτη φορά έπαιξε η ομάδα με αυτό το σχήμα από την άποψη ποιοι ποδοσφαιριστές ήταν. Πρώτη φορά έπαιξε ο Καμαρά με τον Ολίσε στα άκρα και Σαλπιγγίδης - Αθανασιάδης μπροστά, ένα αρκετά επιθετικό σχήμα. Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι γενικώς στο πρώτο ημίχρονο είχαμε κάποιες καλές φάσεις αλλά με σημαντικό πρόβλημα στην ανάπτυξή μας. Ερχόντουσαν πάρα πολύ πίσω τα δυο αμυντικά μας χαφ με συνέπεια στην άλλη ζώνη, στον κεντρικό άξονα, να μην έχουμε τους παίκτες για να προωθήσουμε το παιχνίδι κι η συμπεριφορά των δυο στόπερ με τα δυο αμυντικά μαςχαφ δεν ήταν αυτή που θέλαμε κι αυτή που θα μπορούσαμε.
Νομίζω στο κομμάτι μετά τις αποβολές και την πρώτη και τη δεύτερη, στην αμυντική μας λειτουργία και στο τακτικό κομμάτι συμπεριφέρθηκε άψογα η ομάδα κι οι ποδοσφαιριστές μας πήραν άριστα στον αγωνιστικό χώρο ακόμη και μ' εννιά και μας οδήγησαν στο να πάρουμε το αποτέλεσμα, τους τρεις βαθμούς. Για την αποβολή του Σαλπιγγίδη - αλλά και του Σταφυλίδη - θα έλεγα ότι είναι σίγουρα ένα περίεργο γεγονός από την άποψη ότι ο Σαλπιγγίδης είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν έχει ποτέ δημιουργήσει τέτοια θέματα στον αγωνιστικό χώρο με αποβολές. Ηταν μια κίνηση θα έλεγα, ίσως - όπως τη χαρακτήρισε κι ο ίδιος - απαξιωτική, δε νομίζω όμως ότι είναι μια κίνηση που πρέπει να επιφέρει μεγάλη ποινή. Είναι ένας παίκτης πολύ σημαντικός για την ομάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα που είναι και σε καλή 'φόρμα' και σκοράρει συχνά και περιμένουμε με ιδιαίτερο άγχος την απόφαση".
Για τις αποβολές: "Είναι ένα κομμάτι που μας έχει 'πονέσει' πάρα πολύ κι έχουμε δώσει δικαιώματα από μόνοι μας. Και πολλές φορές έχει εκτεθεί και το προπονητικό τιμ κι εγώ ο ίδιος φυσικά γιατί όσο και να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις κάποιες στιγμές, αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο, υπήρχαν τρία - τέσσερα τέτοια περιστατικά που θεωρώ ότι ήταν μεγάλα λάθη και σίγουρα δίνουν δικαίωμα σε κάποιους απ' έξω να μιλήσουν γι' απειθαρχία.
Δεν μπορούμε να συνδέουμε πάντα τις ποδοσφαιρικές φάσεις με τις αντιδράσεις, του Σταφυλίδη είναι μια διαφορετική κόκκινη κάρτα όπου κατά τη δικιά μου άποψη πιο πολύ την προκάλεσε ο Μπέλιτς παρά ήταν δεύτερη κίτρινη. Του Σαλπιγγίδη είναι μια διαφορετική περίπτωση και σ' αυτά τα κομμάτια που έχουμε μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές μας πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία αντιπαραθέσεων, ακόμη κι αν κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με τον διαιτητή ή με τον βοηθό. Νομίζω ότι γενικώς μόνον κακό κάνει και το πιο σημαντικό είναι ότι χάνουμε παίκτες με αξία και πάμε με προβλήματα στα επόμενα παιχνίδια".
Για το πως έζησε το ματς με τον Πλατανιά: "Κατ' αρχήν ήμουν πάρα πολύ κουρασμένος μετά το παιχνίδι. Μάλιστα χιουμοριστικά οι συνεργάτες μου και κάποιοι παίκτες μου έλεγαν 'μας θύμισες σήμερα τον Γιάννη Ιωαννίδη, ήσουν σαν προπονητής του μπάσκετ κι όχι του ποδοσφαίρου'. Ναι, γιατί θα έλεγα ότι είναι βασικό κομμάτι για τον ΠΑΟΚ που θέλουμε να προχωρήσει  - πέρα από το επιθετικό κομμάτι που δουλεύουμε πάρα πολύ στην προπόνηση και στο να διασπάσουμε οργανωμένες άμυνες που οι περισσότερες ομάδες έτσι μας αντιμετωπίζουν - είναι ότι πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας περισσότερο και στην αμυντική τακτική, ειδικά όταν κάνουμε άμυνα στο δικό μας μισό. Πρέπει να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι και να μην παρασυρόμαστε.
Ηταν σημαντικό που οι εννιά, οι δέκα παίκτες ήταν κοντά στον πάγκο και μπορούσαμε εύκολα κι εμείς να τους βοηθήσουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο ώστε να μην παρασυρθούν και να μην πάνε στην επιθετική σκέψη αλλά πιο πολύ στη διατήρηση του αποτελέσματος. Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι είναι πιο εύκολο στις ομάδες. Πάντα η αμυντική λειτουργία είναι πολύ πιο εύκολη στις ομάδες από την επιθετική γιατί η επιθετική θέλει περισσότερους τρόπους ανάπτυξης και θέλει και περισσότερη φαντασία και στο να ενώσεις τις γραμμές. Σ' αυτό το κομμάτι νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιες στιγμές ότι κυρίαρχο είναι το αποτέλεσμα, ειδικά τώρα που έχουμε να κυνηγήσουμε μεγάλους στόχους. Και πιστεύω ότι ήταν μια εικόνα τέτοια και με τον Λεβαδειακό, που μπορεί να μην αρέσει, γιατί ούτε εμένα αυτή εικόνα μου αρέσει, σ' αυτό το 4-5-1 και με τον Πλατανιά μ' αυτό το 4-4-1 ή το 4-4 με τους εννιά παίκτες η ομάδα λειτούργησε πολύ καλά ανασταλτικά".
Για τα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: "Νομίζω ότι μας δίνετε η ευκαιρία να το αντιμετωπίσουμε και ως ένα παιχνίδι σαν όλα τ' άλλα αλλά και ως ένα παιχνίδι ουσίας απέναντι σ' έναν μεγάλο αντίπαλο. Γιατί για ν' αλλάζεις επίπεδο, για να προχωράς και να διεκδικείς μεγαλύτερους στόχους πρέπει απέναντι σε ομάδες όπως είναι ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός αντίστοιχα να δείξεις τη δύναμή σου. Αρα αυτό που θα πρέπει εμείς να κοιτάξουμε την Κυριακή είναι και τα δυο.
Το πρώτο είναι να δείξουμε τη δύναμή μας απέναντι σ' έναν αντίπαλο που έχει δείξει απέναντι και σ' εμάς αλλά και στον Ολυμπιακό ότι ήταν πολύ ανταγωνιστικός και πολύ δυνατή ομάδα και το δεύτερο είναι να κοιτάξουμε - επίσης - να μεγαλώσουμε τη διαφορά και από τον Παναθηναϊκό και από τον πέμπτο που ίσως να μας δώσει έναν βαθμό παραπάνω στο τέλος της σεζόν. Αρα λοιπόν αυτό που περιμένω από την ομάδα μου είναι σ' ένα παιχνίδι εντός έδρας μέσα στην Τούμπα που πλέον ο κόσμος θα έλεγα ότι θα είναι πιο 'ζεστός' μετά τα τελευταία, καλά αποτελέσματα , να δείξουμε ορμητικότητα, να δείξουμε επιθετικότητα και θα έλεγα ότι σιγά - σιγά να βάλουμε τις βάσεις για να δείξουμε ότι πρέπει να είμαστε το φαβορί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και για την πρώτη θέση στα πλέι οφ αλλά και για να πάμε στον τελικό του Κυπέλλου".
Για το κλίμα στην ομάδα: "Η ατμόσφαιρα σε μια ομάδα πάντα γίνεται καλύτερη όταν είναι καλά και τ' αποτελέσματα, πάντα. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν δυο ημέρες, η πρώτη ημέρα είναι πάντα προσαρμογής, άρα όχι η καλύτερη μετά από το ρεπό. Εχουμε αυτά τα γνωστά προβλήματα, δεν ξέρω, δε νομίζω ότι ο Κατσικάς θα είναι διαθέσιμος την Κυριακή αλλά θα φανεί στη διάρκεια της εβδομάδας.
Το σημαντικό είναι ότι έχουμε καλή ψυχολογία, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και στους εαυτούς μας και στην ομάδα και περιμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία το παιχνίδι της Κυριακής, όπου πιστεύω ότι θα είναι και πολύ καλή η ατμόσφαιρα".