"Ζίο ο... Θρύλος"

Εμφανώς συγκινημένος ο Ζιοβάνι παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας (22/4) την αυτοβιογραφία του, "Ζιοβάνι ο Θρύλος, η αυτοβιογραφία μου".Στο πάνελ ο Zίο ήταν πλαισιωμένος από τους Πέτρο Κόκκαλη, Γιώργο Λουβάρη, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα και Γιώργο Γλου, ενώ η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης στην Καλλιθέα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μιχάλης Τσόχος, που θυμήθηκε μία παλιά συνέντευξη του Ζιοβάνι στο Active. "Είχα πει ότι ο Ζιοβάνι δεν είναι ένας παίκτης που πρέπει να δίνει συνέντευξεις. Είναι ένας παίκτης που θα πρέπει να συζητάς μαζί του. Είναι σαν ανοιχτό βιβλίο. Αυτό το βιβλίο αποτελεί εξομολόγηση". Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Κόκκαλη με μία αναφορά για τα δημοσιεύματα περι Άρη.

Ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Γιώργος Λούβαρης μίλησαν για το παρασκήνιο της μεταγραφής του Ζιοβάνι στον Ολυμπιακό και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να τον πείσουν να έρθει στην Ελλάδα.

Ο κ. Κόκκαλης παραδέχθηκε πως δεν ήξερε τον Ζιοβάνι σαν ποδοσφαιριστή, αλλά δεν άργησε να καταλάβει πως ο Ολυμπιακός είχε κάνει τη σωστή επιλογή.

Από τη μεριά του ο Γιώργος Λούβαρης σχολίασε πως οι ερυθρόλευκοι ήθελαν έναν άλλο μεγάλο παίκτη από την Αγγλία, αλλά η μεταγραφή χάλασε και στράφηκαν στην περίπτωση του Ζιοβάνι. Αν και ο μάνατζερ του Ζίο είχε μεγάλες απαιτήσεις τελικά κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή και ασφαλώς αισθάνεται και ο ίδιος δικαιωμένος. Αλλωστε, όπως είπε το ταλέντο του Ζιοβάνι προστέθηκε σε μία ομάδα με σπουδαίους έλληνες παίκτες που είχε φτιάξει τότε ο Ολυμπιακός.

Και ο κ. Γλου κλήθηκε να μιλήσει για τον Ζιοβάνι: "Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ τον Ζιοβάνι που με θεωρεί φίλο του. Για τον Άρη λέω ότι δεν θα πάει ποτέ εκεί αλλά έπαιξε μπάλα από τον... Άρη. Σε μία επίσκεψη στην Ελλάδα ο Πελέ μας είπε πως ο πραγματικός διάδοχός του ήταν ο Ζιοβάνι. Όταν το λέει αυτό ο μεγάλος Πελέ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ο Ζιοβάνι ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος άνθρωπος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πως διαχειρίστηκε τον τραυματισμό του από τον Σέμπο. Ο Ζιοβάνι έδωσε στον παίκτη την Βίβλο και μετά είδαμε πάλι μαγικά πράγματα. Τον ευχαριστώ που ήρθε στην Ελλάδα και είναι φίλος μου και μακάρι να δούμε μαγικά πράγματα και από την θέση του ως σκάουτερ".

Ο Λουτσιάνο από μέρους του είπε: "Πιστεύω ότι ο κ. Λούβαρης και οι υπόλοιποι τα είπαν όλα. Είμαι πολύ συγκινημένος για τον Ζιοβάνι γιατί τον γνώριζα και τον είχα συμπαίκτη και στην Βραζιλία. Τον συνάντησα μετά από αρκετό καιρό καθώς άλλαξαν οι δρόμοι μας. Όμως αυτό που μένει είναι η σχέση. Τον αγαπάω σαν αδερφό μου και βλέπω ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος και κάνει πραγματα που κανείς σας δεν ξέρει. Στο ποδόσφαιρο όλοι κερδίζουν χρήματα και δόξα αλλά κανείς δεν κερδίζει την αγάπη. Τόσο εγώ όσο και ο Ζιοβάνι νιώθουμε την αγαπη του κόσμου προς εμάς και εκείνον. Μέσα από την καρδιά μου να κάνει ότι καλύτερο και ο Θεός να τον προστατεύει. Ευχαριστώ "Τζο" για όλα".

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λοθάνο πήρε μετά τον λόγο: "Καλησπέρα. Το μόνο που θέλω να πω είναι να ευχαριστήσω τους Θανάση Ασπρούλια και τον Βασίλη Παπαθεοδώρου και τον "Τζιό" για την τιμή που μου έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο που ελπίζω να μου κάνετε την τιμή να το διαβάσετε. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το ταξίδι στην Βραζιλία. Τον ευχαριστώ διότι εκτός από μεγάλος παίκτης είναι και μεγάλος άνθρωπος".

Πολύ συγκινημένη η σύζυγος του Ζιοβάνι, Αννα - Ρόζα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο πήραν από κοινού την απόφαση να μετακομίσουν στη χώρα μας, καθώς το θεώρησαν ως θέλημα Θεού, έπειτα από συναντήσεις που είχαν με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα και τους είπαν τα καλύτερα...

"Ευτυχώς, κάναμε τη σωστή επιλογή", είπε και δίπλα της βουρκωμένος ο Ζιοβάνι κούνησε καταφατικά το κεφάλι. Ακόμη σημαντική ήταν η ατάκη για τη στιγμή του αποχωρισμού: "Οταν φεύγαμε ο Ζιοβάνι έκλαψε από εδώ μέχρι την Γαλλία κι εγώ μαζί του".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζιοβάνι: "Από την αρχή της ζωής μου ο στόχος μου δεν ήταν να γίνω καλός ποδοσφαιριστής, αλλά να γίνω πάνω απ` όλα καλός άνθρωπος. Κατάφερα να κάνω πολλούς φίλους και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους που μας βοήθησαν και μας έδωσαν αγάπη".

Για την απόφασή του να γράψει βιβλίο σχολίασε: "Επιβεβαιώνω πως ο Θεός μου έκανε καλό με την Ελλάδα. Είμαι ένας κλειστός άνθρωπος και δεν ήθελα να κάνω ένα τέτοιο βιβλίο. Είμαι πολύ κλειστός. Όμως όλο αυτό με έκανε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου. Ο Θεός έβαλε τα πρόσωπα γύρω μας, που μας βοήθησαν. Μέσα στο γήπεδο αλλά έξω η καθημερινότητα είναι κάτι άλλο. Ευχαριστώ την γυναίκα μου που ήταν πάντα διπλα μου. Πάντα ήταν έτσι σε όλες τις χώρες που έχουμε ζήσει. Πάντα με βοήθησε στις πιο δυσκολες στιγμές μου. Και σήμερα είναι πάλι εδώ. Όσο για μένα νιώθω και σήμερα την αγάπη σας. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο θα ανακαλύψουν λίγα περισσότερα για μένα. Σας ευχαριστώ πολύ".

Για να δείτε σε βίντεο την παρουσίαση πατήστε ΕΔΩ