Ζαρντίμ: Αν είχαμε πιο ποιοτικούς παίκτες...

Με συνέντευξη, που παραχώρησε στο sport.gr, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ μίλησε για τη θητεία του στον Ολυμπιακό, για την αναγνώριση του έργου του, αλλά και για την πεποίθησή του πως θα μπορούσε να έχει πετύχει περισσότερα αν είχε στη διάθεσή του πιο ποιοτικό ρόστερ
Η πικρία του για τον τρόπο, που αποχώρησε από τον Ολυμπιακό ανήκει στο παρελθόν και η αλήθεια είναι πως ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Ολυμπιακό και τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο πορτογάλος τεχνικός νιώθει ικανοποιημένος, που το έργο του αναγνωρίστηκε από τη διοίκηση, και εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα μπορούσε να έχει πετύχει περισσότερα αν είχε στη διάθεσή του πιο ποιοτικούς παίκτες. Ουσιαστικά μίλησε για υπερεκτιμημένο ρόστερ, που στην Ελλάδα είναι το πιο δυνατό, αλλά όχι αρκετό για την υπέρβαση στην Ευρώπη.
Μας μίλησε για τα παιχνίδια με τη Λεβάντε και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, για την διαφορετική ομάδα -συγκριτικά με τη δική του-, που είδε, για τους παίκτες, που θα ήθελε και σε επόμενη ομάδα του, για το πρόβλημα με τις συχνές αλλαγές προπονητών, ενώ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στον κόσμο του Ολυμπιακού.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζαρντίμ στο sport.gr:
Από όσο μάθαμε ο Ολυμπιακός σας έστειλε τα μετάλλια του πρωταθλητή; Θεωρείται πως η κίνηση αυτή είναι επιβράβευση για εσάς; Αισθανθήκατε δικαιωμένος; "Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός μου έστειλε το μετάλλιο του πρωταθλητή. Η ομάδα έδειξε με την κίνησή της αυτή πως αναγνωρίζει το έργο μου. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να γίνω πρωταθλητής, έστω κι αν δεν είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσω τη σεζόν, αλλά και το πλάνο, που είχαμε διαμορφώσει με τη διοίκηση ".
Υπάρχουν πράγματα που θα κάνατε διαφορετικά κατά την θητεία σας στον Ολυμπιακό; "Νιώθω πολύ ικανοποιημένος με τη δουλειά, που κάναμε εφτά-οκτώ μήνες στον Ολυμπιακό. Καταφέραμε να πάρουμε καλά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ στο πρωτάθλημα δεν κάναμε ήττες. Πιστεύω πως δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό. Ο πρόεδρος πιστοποιούσε πως με το υπάρχον ρόστερ μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά και να κάνουμε καλή πορεία στην Ευρώπη. Χρειαζόταν όμως κάτι περισσότερο".
Είδατε παιχνίδια του Ολυμπιακού από την στιγμή, που αποχωρήσατε; Αν ναι, πως σας φάνηκε η ομάδα; Είδατε τον "δικό" σας Ολυμπιακό ή κάτι διαφορετικό; "Είδα τα δύο παιχνίδια με την Λεβάντε και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Η αλήθεια είναι πως δεν μου άρεσε η εικόνα της ομάδας. Είδα μία διαφορετική ομάδα, χωρίς τη συνοχή, που έδειχνε όσο ήμουν εγώ προπονητής".
Στο Champions League ο Ολυμπιακός έκανε καλά παιχνίδια. Στο Europa League αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Λεβάντε. Πιστεύετε πως με εσάς στον πάγκο θα είχε καλύτερη τύχη; "Ο κάθε προπονητής είναι διαφορετικός και προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της ομάδας με τον δικό του τρόπο. Πιστεύω όμως πως η Λεβάντε είναι μία μέτρια ομάδα της Ισπανίας και πως ο Ολυμπιακός είχε την ποιότητα για να την αποκλείσει. Στο γήπεδο όμως δεν έβγαλε τα καλά του στοιχεία ο Ολυμπιακός".
Πολλοί σας κατηγορούν πως δεν χρησιμοποιήσατε-στηρίξατε πολύ τους νεαρούς παίκτες της ομάδας; Τι τους απαντάτε; "Είχαμε διαμορφώσει μία συγκεκριμένη τακτική και φιλοσοφία σχετικά με τους νεαρούς σε ηλικία παίκτες. Σύμφωνα με το πλάνο μας, θέλαμε να εξασφαλίσουμε το πρωτάθλημα και στον δεύτερο γύρο να δώσουμε χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς για να αποκτήσουν εμπειρίες. Δεν προλάβαμε όμως..."
Αν είχατε τη δυνατότητα, ποιον παίκτη του Ολυμπιακού θα παίρνατε σε επόμενη ομάδα σας; "Ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς καλούς παίκτες, που θα ήθελα να συνεργαστώ σε άλλη ομάδα. Θα εξαρτιόταν βέβαια από τις ανάγκες της νέας μου ομάδας και τα οικονομικά δεδομένα. Υποθετικά μιλώντας όμως θα ήθελα να έχω υπό τις οδηγίες μου τους Τζιμπούρ, Μήτρογλου, Αμπντούν και Μανωλά".
Σε πολλά παιχνίδια του Ολυμπιακού, τόσο όσο ήσασταν εσείς, όσο και όταν αποχωρήσατε, οι φίλαθλοι αποδοκίμασαν τους παίκτες και τον πρόεδρο επειδή δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοση της ομάδας. Θεωρείτε υπερβολικές τις αντιδράσεις του κόσμου; "Δεν μπορώ να σχολιάσω εγώ τον κόσμο. Αυτό, που ξέρω είναι πως ο κος Βαγγέλης Μαρινάκης αγαπάει το σύλλογο και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό. Ο πρόεδρος θέλει έναν δυνατό Ολυμπιακό. Η αλήθεια είναι όμως πως η ομάδα δεν ήταν τόσο δυνατή, όσο την προηγούμενη σεζόν σε ότι αφορά την ποιότητα των παικτών. Χάσαμε αρκετούς ποιοτικούς παίκτες από το προηγούμενο ρόστερ όπως ο Μιραλάς, ο Οραμπάιθ ή ο Μαρκάνο και δεν αντικαταστάθηκαν. Βέβαια για να αποκτηθούν πολύ ποιοτικοί παίκτες θα πρέπει να πληρώσεις πολλά".
Θεωρείται πως η στάση του κόσμου έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να διακόψει τη συνεργασία σας; "Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Εγώ πάντως δεν είχα πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Προσπάθησα σκληρά και δούλεψα με τους παίκτες, που είχα στη διάθεσή μου. Αν είχαμε παίκτες με μεγαλύτερη ποιότητα, τότε θα ήταν διαφορετική και η ομάδα. Ισως να υπερεκτιμήθηκε το ρόστερ".
Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει τον Αστέρα Τρίπολης. Θα θέλατε να παρακολουθήσετε από κοντά το παιχνίδι; "Πότε είναι ο τελικός; Αν με καλέσει ο Ολυμπιακός θα έρθω. Γιατί όχι ; (γέλια). Ο Αστέρας είναι μία καλή ομάδα, με καλή οργάνωση και με πολλή θέληση. Είναι δύσκολο να την κερδίσει κάποιος, αλλά ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Η πιο ποιοτική και αν παίξει όπως μπορεί θα κατακτήσει και το Κύπελλο."
Θα ερχόσασταν να ξαναδουλέψετε στην Ελλάδα; "Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες...".
Γνωρίζετε πως στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερες από 20 αλλαγές προπονητών κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν; Πως κρίνετε αυτή τη συμπεριφορά των παραγόντων; Απουσιάζει η υπομονή για να αναδειχθεί η δουλειά ενός προπονητή; "Οι συνεχείς αλλαγές προπονητών είναι πρόβλημα για τις ομάδες. Είναι δύσκολο να προοδεύσουν όταν αλλάζουν τόσο συχνά τους προπονητές. Αν δούμε και στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι σπουδαίες ομάδες δημιουργούνται από τους προπονητές σε 2-3 χρόνια. Χρειάζεται υπομονή και στήριξη, ώστε να παραμένει η ίδια φιλοσοφία για να προοδεύει η ομάδα".
Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους του Ολυμπιακού, που αναγνωρίζουν πως παίξατε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου; "Αυτό, που θέλω να τους πως είναι να παραμείνουν πιστοί στην ομάδα και να συνεχίσουν να την στηρίζουν με τον τρόπο, που το κάνουν μέχρι τώρα. Είναι μεγάλη δύναμη για τον Ολυμπιακό ο κόσμος".
Τα σχέδιά σας για το μέλλον; Συζητάτε με κάποια ομάδα; "Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Θα προτιμούσα να δουλέψω μακριά από την Πορτογαλία, είτε στους μεγάλους της χώρας μου. Οταν έρθει μία σοβαρή πρόταση θα σκεφτώ και θα αποφασίσω. Χαιρετίσματα στην όμορφη Ελλάδα".