Η επιστροφή της Ελαφράς Ταξιαρχίας

Ο Απόλλων Σμύρνης επέστρεψε στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα και το sport.gr σάς θυμίζει τη φετινή πορεία, αλλά και επιτεύγματα του "πλούσιου" παρελθόντος της "Ελαφράς Ταξιαρχίας"Περίοδος 1999-2000. Εκείνη τη σεζόν ο Απόλλων Σμύρνης αποχαιρετά την τότε Α' Εθνική μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε αυτήν, ελπίζοντας πως η επιστροφή στα "μεγάλα σαλόνια" δεν θα αργήσει να έρθει. Άντ’ αυτού όμως η ομάδα ξεκινάει ένα ταξίδι στο άγνωστο, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό τη σεζόν 2006-2007 στη Δ' Εθνική κατηγορία! Όλα αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν, γιατί από τις 26 Μαΐου του 2013, ο Απόλλων είναι και επίσημα πίσω στην μεγάλη κατηγορία. Η προσπάθεια που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια, απέδωσε καρπούς αφού με δύο ανόδους μέσα σε δύο χρόνια (και τις δύο φορές μάλιστα ως πρωταθλητής) αποδεικνύει ότι ο Απόλλων έχει έρθει για να πρωταγωνιστήσει.

Η πορεία

Η φετινή συμμετοχή στη Football League ξεκίνησε με ένα στόχο για τον Απόλλων, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο σε ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι παραδοσιακά δύσκολο, με πολλές ομάδες να διεκδικούν την άνοδο, ήρθε να προστεθεί και μία ακόμη δυσκολία. Η προσθήκη στις αρχές του πρωταθλήματος των Ηρακλή, Καβάλα και Ολυμπιακού Βόλου προκάλεσε αναστάτωση στα στρατόπεδα των ομάδων λόγω της αλλαγής στο πρόγραμμα και της διεξαγωγής αγώνων ανά 3 ημέρες. Ουσιαστικά άλλαξε ο σχεδιασμός των ομάδων, των οποίων οι προπονητές έπρεπε να κάνουν συχνό rotation για να βγει η χρονιά. Με τέσσερις ομάδες να ανεβαίνουν στη μεγάλη κατηγορία (η τέταρτη μέσω Play Off) ήταν βέβαιο ότι το πρωτάθλημα θα είναι αμφίρροπο.

<img alt="" src="/files/Image/APOLLON(1).jpg" />

Οι προβλέψεις δεν έπεσαν έξω, αφού μέχρι και την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα της Football League εξελίχτηκε ως ένα από τα πλέον αμφίρροπα των τελευταίων χρόνων με έξι ομάδες να διεκδικούν την άνοδο την τελευταία αγωνιστική! Ο Απόλλων από την αρχή της σεζόν είχε σταθερή απόδοση, με αποτέλεσμα να προπορεύεται για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Εκμεταλλευόμενος την ιστορική του έδρα, Ριζούπολη, και έχοντας μία από τις καλύτερες επιθέσεις του &#160;
πρωταθλήματος (2η πίσω από τον Παναιτωλικό) έμοιαζε ως το βασικό φαβορί για την άνοδο. Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει στις 23 Μαΐου ωστόσο ο Εθνικός Γαζώρου έβαλε "φρένο" στον ενθουσιασμό της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" και έτσι η φιέστα πήρε παράταση για τις 26 του μήνα στον εκτός έδρας αγώνα με την Παναχαϊκή στην Πάτρα.

Τα πράγματα όμως δεν ξεκίνησαν καλά, με την Παναχαϊκή να προηγείται πολύ νωρίς, στο 9ο λεπτό με τέρμα του Γκούρτσα, προσθέτοντας άγχος στους παίκτες του Απόλλωνα. Η ομάδα αντέδρασε γρήγορα και στο 25ο λεπτό ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Κατσίκη και σουτ του Τσιλιγκίρη για το 1-1. Στο 49' ο Μπάρκογλου σέρβιρε στον Μανιά και εκείνος με το 18ο τέρμα του στη σεζόν έστειλε τη μπάλα στα δίχυα και τους οπαδούς του Απόλλωνα στα ουράνια! Τα πανηγύρια για την άνοδο παραλίγο να κοπάσουν στο 84', όμως ο Κοτταράς σταμάτησε δύο φορές στην ίδια φάση τα σουτ των Βασιλαντωνόπουλου και Παμπόε, με το τελευταίο σφύριγμα να ανακουφίζει παίκτες και οπαδούς οι οποίοι έστησαν το δικό τους πάρτι για την άνοδο και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.&#160; Έτσι λοιπόν ο Απόλλων Σμύρνης, μαζί με τον Εργοτέλη και την ΑΕΛ Καλλονής θα αγωνίζονται από του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα.

Η Ιστορία της ομάδας

<img alt="" src="/files/Image/apollon_1938.jpg" />

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης ιδρύθηκε το 1891 στην ακμάζουσα Σμύρνη από μια ομάδα Ελλήνων οι οποίοι προέρχονταν από τον προϋπάρχοντα Ορφέα. Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν αυτά της ελληνικής σημαίας, για να καταδειχθεί ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας της ομάδας μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη. Το 1910, υπό την επιρροή της αγγλικής κοινότητας της Σμύρνης, οργανώνεται για πρώτη φορά το Ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο έμελλε να γίνει το σπουδαιότερο του συλλόγου. Γρήγορα η ποδοσφαιρική ομάδα έγινε η μόνιμη πρωταθλήτρια της περιοχής.

Με τη μικρασιατική καταστροφή ο Απόλλων ακολούθησε τη μοίρα του ελληνισμού της Σμύρνης, περνώντας στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Στην ανασυγκρότηση του συλλόγου πρωταρχικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρός του από το 1919, ιατρός και αργότερα βουλευτής Δημητριος Μαρσέλλος. Όταν το 1930 ξεκίνησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (κάτι σαν play-offs, όπου προκρίνονταν οι καλύτεροι των τοπικών πρωταθλημάτων), ο Απόλλων ήταν από τις ομάδες που συμμετείχαν αδιαλείπτως. Συνολικά μεταξύ 22'-40' κατέκτησε δύο τίτλους στην Αθήνα (1923-1924 και 1937-1938), ενώ δύο φορές έχασε στις λεπτομέρειες το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η πρωταθλήτρια Αθηνών ομάδα του 1938, με το θρυλικό επιθετικό Βασίλη Γρηγοριάδη, έλαβε από τον τύπο το προσωνύμιο της Ελαφράς Ταξιαρχίας που τη συνοδεύει μέχρι σήμερα.

<img alt="" src="/files/Image/Rizoupoli-aerial3.jpg" />

Το 1946 η Εταιρία Σιδηροδρόμων απαλλοτριώνει το γήπεδο του Ρουφ στο οποίο αγωνιζόταν τα πρώτα χρόνια της ομάδας στην Αθήνα και ο Απόλλων αναγκάζεται να μετακομίσει στη Ριζούπολη, όπου κτίζει νέο γήπεδο. Το γήπεδο εγκαινιάζεται επίσημα στις 17 Οκτωβρίου 1948 παρουσία 10.000 φιλάθλων, με τιμητικό αγώνα ανάμεσα σε μικτή ομάδα των προσφυγικών σωματείων (Απόλλων, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και μικτή ομάδα των «γηγενών» ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Με τη μετακόμιση της ομάδας στη Ριζούπολη η ομάδα παίζει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάκτηση δύο Πανελλήνιων πρωταθλημάτων το 48' και το 58' προσελκύοντας μάλιστα μεγάλο μερίδιο του ποδοσφαιρικού κοινού. Τη φανέλα του Απόλλωνα εκείνων των δεκαετιών φόρεσαν παίκτες όπως οι αδελφοί Γιώργος και Αριστείδης Καμάρας, Σάββας Παπάζογλου, Στάθης Τσανακτσής, Κώστας Βερτσώνης, Λάμπης Σεραφείδης, Αντώνης Δερμάτης, Χαράλαμπος Ταουξής, Βαγγέλης Μαυρόπουλος.

Τα χρόνια της μετριότητας και η διετία "Παθιακάκη"

Από την περιόδο 1979-1980, όταν και το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό, ο Απόλλωνας άρχισε να λειτουργεί ως μηχανή ταλέντων, κάνοντας κυρίως μέτριες χρονιές, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β' Εθνική, επιστρέφοντας όμως στην Α' την επόμενη αμέσως χρονιά. Εξαίρεση στα χρόνια της μετριότητας αποτελεί η διετία 1994-1996 όπου υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη και έχοντας ένα εξαιρετικό σύνολο (Νικολαΐδης, Λαμπριάκος, Καρασσαβίδης, Μητρόπουλος) την περίοδο 1995-1996 κερδίζει τη μοναδική έξοδο της ιστορίας της στα Κύπελλα Ευρώπης (αποκλείεται στον Α' γύρο του Κυπέλλου UEFA από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας) ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι και τον τελικό κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ. Η διάλυση της σπουδαίας αυτής ομάδας την επόμενη χρονιά έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στη μετριότητα με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική το 2000 και τα επόμενα χρόνια μέχρι και την Δ' Εθνική. Ο Απόλλωνας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία την περίοδο 1959-1960.

<img alt="" src="/files/Image/xalkias labriakos(2).jpg" />

Στον Απόλλωνα έχουν αγωνιστεί μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως οι Κώστας Αντωνίου, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Καραγκούνης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Αντώνης Μήνου, Κώστας Μαυρίδης, Κώστας Μπατσινίλας, Ντέμης Νικολαΐδης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Γιόζεφ Βάντσικ.