Ιτούδης: Ελπίζω να έχουμε δύο ομάδες στο Final 4

Ο πρώην βοηθός προπονητή του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ιτούδης, ανέλυσε σε δηλώσεις του τους δύο αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στα πλέι οφ της Euroleague, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι οι "αιώνιοι" μπορούν να προκριθούν στο Final 4 του Λονδίνου.Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ιτούδη στην ΕΡΑ Σπορ:
Για την Μπαρτσελόνα, αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ: "Είναι ομάδα η οποία είναι χτισμένη για να κερδίζει τρόπαια.

Το απέδειξε στην Ισπανία στο Κόπα Ντελ Ρέι και το αποδεικνύει και στην Ευρωλίγκα, όπου ξεκαθάρισε νωρίς την πρόκριση και την πρώτη θέση. Είχε πολύ σταθερή απόδοση. Το ρεκόρ της 22-2 είναι εντυπωσιακό.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Μπαρτσελόνα, εκτός από την ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο η οποία πάντως είναι μικρότερη φέτος, είναι η ταχύτητα εκτέλεσης στο μισό γήπεδο.
Εχει ομοιογένεια και καλό τάιμινγκ σε πολλές πάσες. Η ταχύτητα εκτέλεσης είναι θέμα στο οποίο πρέπει να δώσουν προσοχή και θα δώσουν οι προπονητές του Παναθηναϊκού.
Δεν θα συμφωνούσα ότι ο Χουέρτας ή ο Ναβάρο είναι κακοί αμυντικοί. Ισως λίγο ο φίλος μου ο Σάρας δεν είναι τόσο καλός αμυντικός επειδή δεν έχει γρήγορα πόδια.
Κάποιοι παίκτες, όμως, έχουν την ικανότητα να βοηθούν την προπονητική φιλοσοφία με την ταχύτητα αντίληψης ιδιαίτερα στην αδύνατη πλευρά, στο ένας εναντίον ενός.
Η Μπαρτσελόνα έχει παίξει παιχνίδια που έχει κρατήσει τον αντίπαλο σε χαμηλό σκορ. Μπορεί, όμως, να παίξει και σε υψηλό σκορ.

Δεν τη λες αμυντικογενή ομάδα. Διαμορφώθηκε στη διάρκεια της σεζόν το αγωνιστικό προφίλ της, αφού είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της.
Το αβαντάζ της έδρας δίνει κάτι παραπάνω, αλλά όταν αρχίσουν τα παιχνίδια μετρούν οι ικανότητες των παικτών και το πόσο μπορούν να μετουσιώσουν σε πράξη τις οδηγίες των προπονητών.
Η Μπαρτσελόνα και τότε και τώρα είχε και έχει ένα επιπλέον δημιουργό και εκτελεστή, το Ναβάρο. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποια κατάσταση θα είναι, αλλά έχει ξεκουραστεί σε κάποια παιχνίδια που επελέγησαν μαζί με τον προπονητή.
Γενικότερα, ίσως όλα αυτά να σημαίνουν ότι πιθανώς να πρέπει να ξεκουραστεί και να μην πάει στην Εθνική Ισπανίας το καλοκαίρι. Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτός.
Η Μπαρτσελόνα έχει γεμάτο ρόστερ που μπορεί να της επιτρέψει να παίξει με δύο ψηλούς, με το Λόρμπεκ στο "τέσσερα" ή στο "πέντε". Ο Τόμιτς έχει κάνει καλά παιχνίδια. Οσο περνάει ο καιρός δένει ως ομάδα.
Βέβαια, αυτό συμβαίνει και με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος προοδεύει με την καλή δουλειά παικτών και προπονητών και με την πίστη του κόσμου.

Ο Παναθηναϊκός έχει σημείο αναφοράς το inside game ή στο χαμηλό ποστ ή στην καρδιά της ρακέτας, όπου θέλει να παίζει για το Σοφοκλή.
Αντίστοιχα, το σημείο αναφοράς της Μπαρτσελόνα είναι ο Λόρμπερκ ως "τεσσάρι" ή "πεντάρι" και ο Τόμιτς. Λιγότερο ο Τζαβάι. Βέβαια, η δημιουργία και των δύο ομάδων έγκειται στα γκαρντ".
Για την Αναντόλου Εφές, αντίπαλο του Ολυμπιακού στα πλέι οφ: "Δεν θεωρώ πιο τυχερό τον Ολυμπιακό που έχει αντίπαλο την Εφές Αναντόλου. Ολες οι ομάδες έχουν από 50% πιθανότητες.
Ισως είναι σημαντικό που δεν θα ταξιδέψει για πρώτο παιχνίδι. Και η έδρα είναι σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά όπως είπα και για την Μπαρτσελόνα αυτό -από μόνο του- δεν δίνει κάτι.
Στο ζευγάρι Ολυμπιακός - Αναντόλου Εφές υπάρχει ένα στοιχείο σημαντικό που δεν υπάρχει στην περίπτωση του Παναθηναϊκού: οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντίπαλοι στην κανονική περίοδο.
Προφανώς και έχουμε μπροστά μας ένα διαφορετικό παιχνίδι, αλλά είναι γεγονός ότι οι παίκτες γνωρίζουν τους αντιπάλους τους, όπως και οι προπονητές τι έκαναν καλό ή τι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν.
Για παράδειγμα, κατ' εμέ στο παιχνίδι στο ΣΕΦ ο προπονητής της Αναντόλου Εφές επέλεξε να μαρκάρει το Σπανούλη ο Βούγιασιτς, ο οποίος δεν είναι γρήγορος στα πόδια και ο Σπανούλης δημιούργησε και εκτέλεσε ορθά όλες τις φάσεις.
Το αναφέρω αυτό για να γίνει αντιληπτό πόσο καλό κάνει να έχεις παίξει με έναν αντίπαλο. Γενικά, πάντως, ο Ολυμπιακός έχει ήδη την εμπειρία να διαχειριστεί καλύτερα τις καταστάσεις. Εχει παίκτες που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία.
Ενα κοινό σημείο που έχουν οι δύο ομάδες είναι τα δημιουργικά γκαρντ. Ιδιαίτερα ο Φάρμαρ και ο Σπανούλης μπορούν να είναι δημιουργικοί, αλλά και να εκτελέσουν δικές τους φάσεις.

Οι ψηλοί, επίσης εκτελούν από τη δημιουργία των γκαρντ ή των φόργουορντ, παρά έχουν δικές τους φάσεις.
Εκτιμώ ότι ο Πρίντεζης υπερτερεί στο ματς απ με το Σαβάνοβιτς, διότι μπορεί να παίξει και με πλάτη στο καλάθι, εκτός από τις άλλες δουλειές που μπορεί να κάνει, δηλαδή να τρέξει στον αιφνιδιασμό, να σκοράρει με πρόσωπο ή να παίξει καλή άμυνα.
Ελειψε πολύ σε κάποια παιχνίδια και θεωρώ ότι θα είναι καταλύτης στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Και ο Μαχμουντί παίζει κι αυτός περισσότερο με χαμηλά σχήματα, διότι ο Γκονλούμ του δίνει καλύτερη επιθετική άμυνα.
Δεν είναι θέμα μόνο να έχεις μεγάλα κορμιά, ώστε να λειτουργήσουν ως φόβητρο για τα γκαρντ να μη διεισδύσουν προς τα μέσα.
Χθες π.χ. ο Ολυμπιακός είχε καταπληκτικό τον Παπανικολάου, διότι η Κίμκι έδωσε τις περιστροφές και άφηνε τον καλύτερο σποτ σουτέρ του Ολυμπιακού ελεύθερο.

Αυτό είναι το μπάσκετ, προσπαθείς να οδηγήσεις τον αντίπαλο σε λάθη".
Για το παρόν και το μέλλον του: "Υστερα από 21 διαδοχικά χρόνια εργασίας για μία χρονιά μένω τόσο πολύ έξω. Είδα, όμως, πολύ μπάσκετ και κολεγιακό και Ευρωλίγκα.

Περιμένουμε το καλοκαίρι κι εγώ προσωπικά και αν συμβαδίσουν οι προτάσεις με τα πιστεύω μου θα είναι αυτές που θα σκεφτώ άμεσα.
Ναι, έχω δει το εφηβικό του Παναθηναϊκού και πολλές άλλες ομάδες. Υπάρχουν πολλά παιδιά που θα πλαισιώσουν τους συλλόγους και τις Εθνικές στο μέλλον.
Την πρώτη ομάδα δεν την έχω δει, αλλά σίγουρα δεν νιώθω ότι μπορεί να μην είμαι επιθυμητός. Αν είναι δυνατόν!

Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να διαγραφεί μια διαδρομή. Εχω παραβρεθεί σε τρεις εκδηλώσεις συνδέσμων φιλάθλων του Παναθηναϊκού.

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου και όλοι οι συνεργάτες που εργαστήκαμε νιώθω ότι απολαμβάνουμε την αποδοχή του κόσμου -όσο αναλογεί στον καθένα μας- για αυτά τα 13 χρόνια που η ομάδα ήταν σε θέση να διεκδικεί τίτλους.
Παρακολουθώ τον Παναθηναϊκό. Το αν θα πάω στο γήπεδο είναι άλλη ιστορία. Θα είμαι, πάντως, στο Final 4. Ελπίζω να είναι και οι δύο ελληνικές ομάδες εκεί.
Με έναν φίλο μου που συζητούσαμε λέγαμε ότι υπάρχει μερίδα κόσμου που υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερα ένας εμφύλιος ελληνικός, για να έχουμε σίγουρα μια ομάδα στο Final Four.

Τώρα είναι καλύτερα, για να έχουμε δύο ομάδες στο Final 4".