Λίνεν: Ηταν ηλίθιο, αλλά δεν ήξερε τι έκανε ο Κατίδης

Ο Εβαλντ Λίνεν παραδέχθηκε πως ήταν ηλίθιο αυτό που έκανε ο Γιώργος Κατίδης, αλλά τον υπερασπίστηκε λέγοντας πως δεν ήξερε και πως έκλαιγε στα αποδυτήρια
Στο θέμα, που δημιουργήθηκε από τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη, αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου με τον Εβαλντ Λίνεν να τονίζει πως ο Κατίδης δεν είχε ιδέα για την σημασία του χαιρετισμού και πρόσθεσε πως η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος αντιφασιστικός.
"Για να σας προλάβω θα μιλήσω για τον Κατίδη: Δεν είδα τον πανηγυρισμό του. Μίλησα μαζί του. Μου είπαν τι έγινε. Νομίζω πως προσπαθεί να το διορθώσει. Δεν είχε ιδέα από πολιτική. Μην νομίζετε πως ξέρει τι έκανε. Έκλαιγε μέσα στα αποδυτήρια όταν κατάλαβε τι έκανε. Πρέπει να κάνουμε ένα σεμινάριο στους παίκτες της ΑΕΚ που είναι ένας αντιφασιστικός σύλλογος. Είναι απολύτως απαράδεκτο να κάνει ένας παίκτης τέτοιο συνειδητά. Αλλά δεν ήξερε τι έκανε. Το είδε κάπου, ίσως στο ίντερνετ, και το αντέγραψε. Πρέπει να τον προστατέψουμε, γιατί δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αυτό που έκανε. Ήταν ηλίθιο και πρέπει να τον προστατέψουμε. Πρέπει να μάθει πολλά πράγματα. Θα μάθει κι αυτό. Ήθελε να αφιερώσει το γκολ στον Παυλή. Μπορείς μόνο να τον κατηγορήσεις, πως δεν ξέρει την ιστορία.

Αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για μια χειρονομία που δεν ξέρει. Είμαι 100% πεπεισμένος ότι αυτή η χειρονομία δεν έγινε από πρόθεση, αλλά από άγνοια ή αφέλεια. Ίσως να ψάξουν και για μένα στο Ίντερνετ να δουν τι πιστεύω. Να είστε σίγουροι πως αν το έκανε συνειδητά θα σήμαινε και το τέλος, όσον αφορά την παρουσία του ποδοσφαιριστή στην ομάδα. Είναι σημαντικό που οι οπαδοί μας αντέδρασαν αμέσως. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σ' όλη την Ευρώπη. Η επιστροφή και η άνοδος της ακροδεξιάς. Όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, ανεβαίνουν τα φασιστικά φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να καταπολεμούμε τέτοια φαινόμενα. Πριν λίγο καιρό ήμουν στο Καραϊσκάκη σε αγώνα της Εθνικής και είδα να υπάρχει πανό με περίεργα σύμβολα της ακροδεξιάς. Είμαι περήφανος για τους οπαδούς μας, που αντιδρούν αμέσως σε τέτοια φαινόμενα. Αν επιτρέψουμε τους φασίστες να βάζουν τα σύμβολά τους σε γήπεδο, είναι ντροπή".
Δηλαδή ο Κατίδης αν και έχει δικαίωμα ψήφου σε αυτή τη χώρα, αν δεν έχει συναίσθηση σημαίνει ότι το ΙQ του δεν κάνει για την ΑΕΚ... Η εγγονή μου είναι 4 ετών και διακρίνει τον φασισμό από τη Δημοκρατία. Όταν ο παίκτης είναι κάτω από το... μηδέν πώς τον υπολογίζει; Είναι δυνατόν να μην έχει συναίσθηση;
"Έχετε δίκιο! Ελάτε μαζί μου στη Γερμανία να σας δείξω 5 εκατομμύρια ανθρώπους από τους οποίους θα πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν. Έχουν άγνοια τι σημαίνει δημοκρατία. Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο και έβγαινα και μιλούσα για τέτοια θέματα μου έλεγαν να σταματήσω και να παίξω μπάλα. Κάποιοι στη Γκλάντμπαχ ήταν δυσαρεστημένοι μαζί μου και ζητούσαν πίσω τα εισιτήριά τους. Θα μπορούσα να πάω στο άλλο κομμάτι της Γερμανίας. Η Δημοκρατία του δίνει το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου, αλλά πρέπει να το αντιλαμβάνεσαι σωστά".
Η άγνοια είναι αρκετή δικαιολογία για να μην τιμωρηθεί;
"Δεν μπορείς να τον τιμωρήσεις με πρόστιμο, γιατί δεν... υπάρχουν λεφτά. Να τεθεί εκτός ομάδας; Πιστεύω πως 100% δεν το ήθελε. Είναι πολύ νέος. Αυτή η άγνοια υπάρχει σε πολλούς νέους ανθρώπους συνολικά στην κοινωνία".
Πριν υπάρξει αναφορά για τον Κατίδη, ο Λίνεν είπε για το ματς με τη Βέροια και τη νίκη της ΑΕΚ:
"Ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Όλοι το είδαν. Αλλά είναι μία μάχη για την επιβίωση. Η Βέροια είναι μία καλή ομάδα. Έχει κάποιες νίκες στο πρωτάθλημα και σήμερα είδαμε γιατί τις πέτυχε. Είναι μία από τις τέσσερις πρώτες ομάδες σε παραγωγή ευκαιριών. Είναι μία ομάδα επικίνδυνη και δύσκολη. Ήταν δύσκολο για μας να ελέγξουμε τον ρυθμό. Σκοράραμε νωρίς, αλλά πολλές φορές δεν είναι θετικό να σκοράρεις νωρίς, γιατί κάνει τον αντίπαλο να γίνεται πιο προσεκτικός. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν δύσκολα, διότι μας πίεζαν και εκμεταλλεύτηκαν τον χώρο που τους δίναμε. Είχαμε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος επίσης στην αρχή κάναμε κάποιες αντεπιθέσεις και είχαμε μία ευκαιρία στο 62' που έπρεπε να γίνει γκολ. Μετά δεχθήκαμε γκολ από έναν καλό παίκτη όπως είναι ο Ολαϊτάν, που είναι δύσκολο να τον μαρκάρεις και να τον σταματήσεις. Μας ισοφάρισαν και βρεθήκαμε ξανά σε κατάσταση που... κυνηγάγαμε, γιατί μέχρι τότε παίζαμε αμυντικά να κρατήσουμε το σκορ. Ξαναγίναμε δυνατοί όπως στα πρώτα λεπτά. Ήμασταν ενδεχομένως τυχεροί, αλλά νομίζω πως αξίζαμε να σκοράρουμε, διότι πιέζαμε. Είχαμε μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία μετά το γκολ μας, σε αντεπίθεση με τον Ανάκογλου και τον Κατίδη. Ήταν ένα κλειστό παιχνίδι με πολλές μάχες. Έχουμε νεαρούς παίκτες που έπαιξαν απέναντι σε έμπειρους ποδοσφαιριστές. Ήξεραν πώς να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Τα νεύρα μου κόντεψαν να σπάσουν, αλλά έτσι είναι οι μάχες".