Λεωφόρος... Σαν Μαμές!

Να μετατρέψει την Λεωφόρο από ιστορική και προσωρινή σε μόνιμη έδρα του Παναθηναϊκού είναι ο στόχος του Γιάννη Αλαφούζου. Ο πρόεδρος του Τριφυλλιού έχει στα χέρια του ολοκληρωμένα σχέδια, προκειμένου το "Απόστολος Νικολαϊδης" να γίνει το μόνιμο "σπίτι" των πρασίνων. Στα πρότυπα του "Σαν Μαμές" της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στα 65 εκατ. ευρώ το κόστος της υλοποίησης του εγχειρήματος.Οπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Goal News"... "Μετά την εξαγορά της έκτασης στο χώρο του «Απήλιον», όπου οι «πράσινοι» απέκτησαν το δικό τους προπονητικό κέντρο, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» προχωρά δίχως βιασύνη και με πολύ μεγάλη προσοχή τις προοπτικές ανέγερσης γηπέδου στη Λεωφόρο, έχοντας ήδη στην κατοχή του σχέδια με τους τρόπους που μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και με συγκεκριμένα κόστη, τα οποία προσεγγίζουν κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το ποσό των 65 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Γιάννης Αλαφούζος εξετάζει και το ενδεχόμενο αλλαγής της φοράς του γηπέδου, από την πλευρά της οδού Τσόχα όπου βρίσκεται το σχολικό κτίριο του 16ου Δημοτικού, με κατασκευή ενός μέρους των εξεδρών και ταυτόχρονη παραμονή της ομάδας για ένα διάστημα στο υπάρχον γήπεδο, στα πρότυπα που λειτούργησαν οι Βάσκοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο όταν προχώρησαν στην ανέγερση του «Νούβο Σαν Μαμές» που ολοκληρώθηκε και τέθηκε προς εκμετάλλευση στο ξεκίνημα του 2013.

Η αλλαγή φοράς της Λεωφόρου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αρκετές δυσκολίες εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και των τίτλων ιδιοκτησιών των περιοχών πέριξ αυτού, με συνέπεια να έχει τεθεί στο τραπέζι και η ανέγερση στον ήδη υπάρχοντα χώρο. Σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια, αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο αγωνιστικός χώρος υπερυψωθεί κατά 5-6 μέτρα από τη σημερινή του μορφή και δημιουργηθεί έτσι χώρος και για τη στέγαση των τμημάτων του Ερασιτέχνη.

Σύμμαχος, άλλωστε, στις σκέψεις και κυρίως στις ενέργειες του Αλαφούζου είναι και ο Ερασιτέχνης, η νέα διοίκηση του οποίου τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό του για την υλοποίηση του οράματος για «μόνιμη κατοικία» του Παναθηναϊκού στο σύνολό του στο ιστορικό σπίτι του συλλόγου, γεγονός πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρόνια ολάκερα απουσίαζε στο «τριφύλλι» η κοινή στρατηγική ανάμεσα στα τμήματα των «πράσινων», με συνέπεια να εμφανίζεται μόνο στα... χαρτιά ο Παναθηναϊκός ενιαίος και αδιαίρετος και μία γροθιά. όπως θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είναι και δη στο μείζον θέμα του γηπέδου της ομάδας.

Αλλωστε, ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Ηλίας Μιχαλαριάς, είχε δηλώσει προσφάτως ότι «η θέση μας είναι ο Παναθηναϊκός να μη φύγει από την ιστορική του έδρα και η επιθυμία μας είναι το νέο γήπεδο να γίνει στη Λεωφόρο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στον χώρο μας, σεβόμενοι πάντα τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν».

Ο ρόλος του μετρό και το πάρκινγκ
Οπως συμβαίνει με τη Λεωφόρο έτσι και στο «Σαν Μαμές» πολύ κοντά στο γήπεδο υπάρχει μετρό. Αυτή η ιδιαιτερότητα έδωσε το έναυσμα για την απόφαση των Βάσκων να δημιουργήσουν μόλις 374 θέσεις πάρκινγκ που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες, τους διαιτητές, τις εταιρείες παραγωγής, την αστυνομία, δύο ασθενοφόρα και από εκεί και πέρα τους διοικούντες, τους VIP κλπ. Επί της ουσίας δεν υπάρχει δημόσιος χώρος στάθμευσης, αλλά στον αντίποδα υπάρχουν υπόγεια επίπεδα που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δημότες και το κοινό γενικά! Για δραστηριότητες κλασικού αθλητισμού, για την εξάσκηση των αθλημάτων: άλμα εις ύψος, τριπλούν, άλμα εις μήκος, άλμα επί κοντώ και για ρίψεις, πισίνα, γυμναστήρια, μέχρι και spa, τα οποία ανέβασαν αισθητά το κόστος κατασκευής.

Στόχος οι 25 με 30 χιλ. θέσεις
Μία από τις βασικές παραμέτρους που θέτει ο Γιάννης Αλαφούζος προς τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τις μελέτες για το νέο γήπεδο της Λεωφόρου είναι η μέγιστη δυνατή χωρητικότητα, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένας στόχος γηπέδου μεταξύ 25 και 30 χιλ. θέσεων. Το ενδεχόμενο κατασκευής γηπέδου στη Λεωφόρο αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, αλλά φροντίζει να κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να πραγματοποιεί επαφές με άκρα μυστικότητα, γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιήσει το παραμικρό πριν να έχει στα χέρια του όλες τις διαβεβαιώσεις και τις κατάλληλες συνθήκες.

Ενας ακόμη σημαντικός άξονας είναι και ο κόσμος της ομάδας που προσδοκά να βοηθήσει με τον τρόπο του στην όλη διαδικασία και μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι προ μηνών έθεσε δημοσίως το ερώτημα προς τους φίλους του Παναθηναϊκού "εάν θέλουν να μείνουμε για πάντα στη Λεωφόρο ή να προσπαθήσουμε να χτίσουμε νέο γήπεδο στο Βοτανικό". Γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα...