Λεώνης: Υπάρχει όρεξη και διάθεση, χρειάζεται καθαρό μυαλό


Η εθνική ομάδα βόλεϊ ξεκινάει το Σάββατο (01/06) τους αγώνες μπαράζ με το Βέλγιο για το εισιτήριο που θα οδηγήσει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31/05) τόσο ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αλέκος Λεώνης, όσο και οι παίκτες της ομάδας, Προύσαλης και Τζούριτς, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι, αλλά και συγκρατημένοι για την προσπάθειά που θα καταβάλλουν στον αγώνα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του προπονητή και των διεθνών:
Αλέκος Λεώνης: "Μέχρι τώρα ξέραμε ότι Ορεστιάδα και βόλεϊ είναι δύο έννοιες συνυφασμένες κι αυτές τις μέρες το έχουμε βιώσει. Πραγματικά οι άνθρωποι της πόλης μας έχουν συγκινήσει, είχαμε πολύ καιρό να νιώσουμε έτσι αφού δεν μας λείπει τίποτα κι όλο αυτό το διάστημα η προετοιμασία πήγε πολύ καλά χάρις σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Από κει και πέρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αγώνων με το Βέλγιο θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους αθλητές, γιατί αυτό το καινούργιο στοιχείο που έχει η ομάδα είναι η διάθεση που δείχνουν όλοι στις προπονήσεις αλλά και η διάθεση για διάκριση. Έχουν παραμερίσει τα όποια προβλήματα λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν και προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό. ΚΙ είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό και στα ματς με το Βέλγιο.
Τώρα όσον αφορά γενικότερα την προετοιμασία, τηρουμένων των αναλογιών πήγε πολύ καλά. Δεν είχαμε ευτυχώς σοβαρά προβλήματα τραυματισμών γιατί είμαστε σε μια περίοδο που οι αθλητές έρχονται βεβαρημένοι από τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους. Άλλοι ξεκουράστηκαν ανησυχητικά, άλλοι ξεκουράστηκαν πολύ λίγο όπως ο Τζούριτς που είχε μόλις 4 ημέρες. Παρόλα αυτά δεν είχαμε κανένα παράπονο και μέσα από τα παιχνίδια που είχαμε με την Λετονία, αλλά κυρίως στον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου μπορέσαμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα".

Σε ερωτήσεις που έγιναν προς τον ομοσπονδιακό τεχνικό ο κ. Λεώνης τόνισε: 
Ξεκινάμε από την ίδια αφετήρια με το Βέλγιο;
"Όχι… Τους ξέρουμε και μας ξέρουν και το ο μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η ομοιογένεια. Είναι μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη μεταξύ τους, που αν και έχει μειονεκτήματα όπως η υποδοχή, ξέρει και τα κρύβει ή τα λύνει χωρίς να κάνει πολλά λάθη. Εμείς ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ομοιογένεια, αφού έχουμε λίγα παιχνίδια. Υπάρχει όμως όρεξη, διάθεση και πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και να είμαστε αγωνιστικά πειθαρχημένοι. Θα γίνει μια πραγματική μάχη και έχουμε δουλέψει πολύ τις τελευταίες ημέρες στις φάσεις που έχουν μεγάλη διάρκεια. Εμείς δεν φημιζόμαστε τόσο ως Εθνική ομάδα όσο και ως σύλλογοι ότι είμαστε καλοί στο μεταβατικό παιχνίδι, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε αύριο την υπομονή για να το κάνουμε".
Ποιο θα είναι το πρόγραμμα της Εθνικής μετά τους αγώνες με το Βέλγιο; Σε περίπτωση πρόκρισης σκέφτεστε να έρθετε ξανά στην Ορεστιάδα για προετοιμασία;
"Στο καλό σενάριο, εφόσον προκριθούμε, η Ομοσπονδία θα έχει ένα ευχάριστο πονοκέφαλο να δει που θα κάνουμε προετοιμασία. Θα είναι και για μας ευχάριστο γιατί δεν θα έχουμε μεγάλο διάστημα απραξίας.
Στο άλλο σενάριο, γιατί ρωτούν όλοι πόσο σημαντικοί είναι οι αγώνες με το Βέλγιο κι αν θα είναι καταστροφή για το βόλεϊ αν αποκλειστούμε. 
Καταστροφή είναι για μένα δύο πράγματα: όταν δεν υπάρχουν παιδιά για να παίξουν βόλεϊ η όταν υπάρχουν παιδιά αλλά δεν έχουν παιχνίδια είτε στους συλλόγους είτε στις εθνικές ομάδες. Είμαι σε μια ηλικία που δεν κρύβω τα λόγια μου και το ότι δεν συμμετέχει η Εθνική στο Ευρωπαϊκό Λιγκ ή στους Μεσογειακούς Αγώνες είναι μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί έχουμε παιδιά που είναι καλά και έχουν υψηλές βλέψεις. Αυτά τα παιδιά, ο Δαλακούρας, ο Φιλίποφ, ο Κουμεντάκης, ο Κοκκινάκης, ο Τζιουμάκας, ο Ζήσης μπορεί να μην έπαιζαν βασικοί στους Μεσογειακούς αλλά θα έπαιρναν εμπειρίες, αλλά τώρα θα μείνουν χωρίς παιχνίδια. 
Αυτός είναι για μένα ο μεγάλος προβληματισμός κι όχι τόσο αν θα περάσουμε ή όχι το Βέλγιο. Μακάρι βέβαια να περάσουμε και είμαι σίγουρος ότι η Ομοσπονδία θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία".

Εφόσον προκριθούμε θα κληθούν κι άλλοι αθλητές;
"Εμείς σ’ αυτό το διάστημα κινηθήκαμε σε τρεις άξονες. Πρώτα απ’ όλα συνέπεια στην ανανέωση και νομίζω ότι ήμασταν συνεπείς σ’ αυτό το κομμάτι. Αν σκεφτούμε πως ήταν η Εθνική Ανδρών πριν από δύο χρόνια θα δείτε ότι υπάρχουν εννέα νέα πρόσωπα. Το ότι κάποιος νεαρός αθλητής δεν είναι στην αποστολή του συγκεκριμένου αγώνα έχει να κάνει με την κρισιμότητα του ματς όπου φροντίσαμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να είμαστε πιο έμπειροι και έτοιμοι. Το δεύτερο ήταν η πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου που το πετύχαμε και το τρίτο η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού. Νομίζω ότι αν πετύχουμε κι αυτό το κομμάτι θα έχουμε ολοκληρώσει τους στόχους μας".
Θα θέλατε κάποια στιγμή να είναι και οι 12 παίκτες στο εξωτερικό;
"Το ιδανικότερο είναι να αγωνίζονται και οι 12 σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν σας το κρύβω ότι τόσο εγώ όσο και ο συνεργάτης μου Σωτήρης Δρίκος, λέμε ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα παιδιά που έχουν διάθεση να παίξει βόλεϊ υψηλού επιπέδου, είναι να φύγουν στο εξωτερικό".
Οσα δήλωσε ο Κώστας Προύσαλης: "Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο και την τοπική κοινωνία για την φιλοξενία και τη ζεστασιά που μας παρέχουν από την πρώτη ημέρα και καλώ τον κόσμο της Ορεστιάδας να σταθεί στο πλευρό μας, Σίγουρα η αποστολή μας δεν είναι εύκολη, αλλά θεωρώ ότι θα κάνουμε το παν για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι αναμφισβήτητα αυτό του Βελγίου, γιατί αν θέλουμε να προκριθούμε πρέπει να κερδίσουμε κάτι στο Βέλγιο. Είτε αυτό λέγεται ‘χρυσό σετ’, είτε το παιχνίδι. Στο πρώτο ματς θα δούμε τις αδυναμίες και τα δυνατά μας σημεία και στη ρεβάνς θα κριθούν όλα".
Μετά από πολύ καιρό όλοι οι διεθνείς συμμετέχετε στην προσπάθεια της Εθνικής χωρίς να υπάρχει κάποια απουσία. Τι άλλαξε κι όλοι ανταποκριθήκατε στο προσκλητήριο; Πιστεύεις ότι φτάσαμε σε οριακό σημείο;
"Εγώ δεν το βλέπω ότι φτάσαμε σε οριακό σημείο. Εγώ βλέπω ότι γίνεται μια κοινή προσπάθεια από ΕΟΠΕ, αθλητές, προπονητές, προκειμένου να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα τραυματισμών κι έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα στο τρίπτυχο Ομοσπονδία, αθλητές, προπονητές, πράξαμε το αυτονόητο και ήρθαμε. Δεν νομίζω όμως ότι και παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα, αφού όποιος ήταν τραυματίας λογικά δεν μπορούσε να έρθει".
Οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζούριτς: "Έχουμε νιώσει όλη η ομάδα τη ζεστασιά της πόλης και χαιρόμαστε όλοι που είμαστε εδώ. Ελπίζουμε να κάνουμε κάτι καλό στο αυριανό παιχνίδι, αλλά όπως είπε κι ο Κώστας το πιο σημαντικό ματς είναι αυτό που θα γίνει στο Βέλγιο. Έχω παίξει κι εγώ και πολλά από τα παιδιά αυτό το σύστημα με το ‘χρυσό σετ’ κι όλα κρίνονται στον επαναληπτικό".
Δημήτρη έκανες τα πρώτα σου βήματα εδώ στην Ορεστιάδα. Είναι για σένα πολύ σημαντικό το ότι γίνεται αυτό το παιχνίδι εδώ κι είναι ένα επιπλέον κίνητρο;
"Φυσικά! Έχω ζήσει πολλά χρόνια εδώ κι είναι τιμή μου να αγωνίζομαι εδώ. Τελευταία φορά που έπαιξε στο κλειστό της Ορεστιάδας κατέκτησα το Κύπελλο με τον Ολυμπιακό βιώνοντας υπέροχα συναισθήματα (εκεί γύρισε στον Προύσαλη, τον οποίο είχε αντίπαλο στον τελικό ως παίκτη του Ηρακλή και με απόλυτη φυσικότητα του είπε ‘συγνώμη Κώστα’, προκαλώντας γέλια σε όλη την αίθουσα). Μακάρι ναι βιώσω κάτι ανάλογο και στο παιχνίδι της Εθνικής. Το Βέλγιο είναι μια καλή ομάδα, όχι ότι δεν είμαστε καλοί κι εμείς, αλλά σίγουρα θέλει μεγάλη προσπάθεια και θα γίνει μεγάλη μάχη. Το ξαναλέω όμως ότι όλα θα κριθούν στο δεύτερο παιχνίδι.
Σ’ αυτό το σημείο παρενέβη ο Κώστας Προύσαλης και σημείωσε: «Ο Δημήτρης έχει μεγαλώσει εδώ και είναι κάτι ιδιαίτερο για αυτόν, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι για όλους τους παίκτες της Εθνικής είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα στην μητρόπολη του βόλεϊ".
Σε κοινή ερώτηση προς τους αθλητές, κατά πόσο τους έχει κάνει πιο δυνατούς η εμπειρία τους από την παρουσία τους στο εξωτερικό, απάντησαν τα εξής:
Πόσο πιο δυνατούς σας κάνει η εμπειρία του εξωτερικού;

Τζούριτς: "Σίγουρα στην Ιταλία ένας αθλητής και ειδικά νέος μαθαίνει βόλεϊ. Έχω μάθει πολλά, έχω να μάθω κι άλλα, όμως σίγουρα αισθάνεσαι πιο δυνατός. Οι διαφορές από το Ελληνικό πρωτάθλημα, που ακόμη και τις εποχές που ήταν καλό, δεν ήταν τόσο δυνατό όσο το Ιταλικό. Το πόσο δυνατός είμαι όμως θα φανεί στα παιχνίδια, αλλά νιώθω και φαίνεται κατά τη γνώμη μου η εμπειρία που έχω κερδίσει εκεί".

Προύσαλης: "Αποφάσισα να φύγω θέλοντας να γίνω καλύτερος παίκτης, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι προπονητές. Τώρα εγώ έχω κερδίσει σε θέματα κουλτούρας και νοοτροπίας. Εκεί που πήγα είχα να ασχοληθώ μόνο με το βόλεϊ, ενώ αντιθέτως τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό πρωτάθλημα και έχει πέσει σε επίπεδο και οι αθλητές δεν είχαν την προσοχή που τους άξιζε. Συνιστώ στα νέα παιδιά να δοκιμάσουν το εξωτερικό όσο πιο γρήγορα γιατί εγώ το έκανα στα 32 μου και γνώρισα πολλά νέα πράγματα".

Τέλος σε κοινή ερώτηση που αφορούσε τις εκδηλώσεις για το πρόσωπο του Νίκου Σαμαρά, οι δύο Έλληνες αθλητές τόνισαν:
Τζούριτς: "Κατά τη γνώμη μου είναι τιμή για όλους μας που είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτόν το μεγάλο αθλητή. Θεωρώ όμως ότι για να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει χρειάζεται κάτι πιο μεγάλο. Μια γιορτή που θα γίνεται κάθε χρόνο και όλη η Ελλάδα θα τον θυμάται. Δεν λέω ότι είναι κακό ότι το ματς με τον Βέλγιο γίνεται προς τιμήν του, αλλά ζώντας στην Ιταλία σας διαβεβαιώνω ότι είναι ο μόνος Έλληνας αθλητής που γνωρίζουν., Διαφήμιζε εδώ και χρόνια το Ελληνικό βόλεϊ και του αξίζει".

Προύσαλης: "Ο Σαμαράς ήταν κάτι αντίστοιχο όπως ο Γκάλης, έφερε παιδιά στο γήπεδο και πρόσφερε πολλά άθλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτούς τους μεγάλους αθλητές του τιμάς εν ζωή. Συμφωνώ με τον Δημήτρη ότι πρέπει να γίνεται κάτι κάθε χρόνο, αλλά πιστεύω ότι αν ο Νίκος ήταν εν ζωή και μετονομάζαμε το γήπεδο σε ‘Νίκος Σαμαράς’ θα δάκρυζε κι αυτός και όλοι μας, αλλά από χαρά".