Μπαρτζώκας: Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον... τελικό

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη της ομάδας του στον... τελικό του ΣΕΦ με την Κίμκι (4/4), στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του Top 16 της Euroleague, ενώ επισήμανε ότι οι παίκτες του έχουν καταλάβει την κρισιμότητα του παιχνιδιού και θα κάνουν το καλύτερο δυνατό."Είναι η τελευταία συνέντευξη στο Top 16, ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες στην Ευρωλίγκα.

Αρκετές φορές φέτος ρωτήθηκα αν παίζουμε τελικό. Πιστεύω ότι κανένα ματς δεν ήταν, γιατί μπορούσαμε να καλύψουμε τα λάθη στα επόμενα παιχνίδια.
Αύριο είναι τελικός όντως γιατί και οι δύο θέλουμε τη νίκη. Αφήνοντας πίσω τα σενάρια και τους γρίφους που πραγματικά είναι ένα μπέρδεμα, αυτό που μετράει είναι να νικήσουμε και να προκριθούμε.
Αυτό θέλουμε από την αρχή της σεζόν, να είμαστε στις 8 καλύτερες ομάδες και αύριο είναι η ευκαιρία μας. Εχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που έχει σταθερότητα στην Ευρωλίγκα.
Με ποιότητα, χωρίς μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα γιατί δεν έχει μεγάλο κοινό. Εχουν κάνει ήδη μεγάλη σεζόν στην Ευρωλίγκα ως συνέχεια της κατάκτησης του Eurocup πέρυσι και τώρα έχουν την ευκαιρία τους.
Δεν θέλω να αναλύσω πολύ τεχνικά τον αντίπαλο. Προέχει να είμαστε εμείς καλά και να παίξουμε όπως πρέπει. Πρόκειται πάντως για την καλύτερη ομάδα στην επίθεση στο χαμηλό ποστ.
Εχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και οι παίκτες της κινούνται καλά και μακριά από αυτή.

Ολα τα παιδιά έχουν καταλάβει την κρισιμότητα του αγώνα και πιστεύω ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό", είπε αρχικά ο προπονητής του Ολυμπιακού.
Για το αν θα παίξει ρόλο η εμπειρία και η προσωπικότητα, στοιχεία που διαθέτει σε σχέση με τη Κίμκι ο Ολυμπιακός: "Πάντα παίζει ρόλο το ένστικτο των παικτών σε ένα παιχνίδι.
Ισως και μεγαλύτερο από την τακτική και την προετοιμασία. Δεν συμφωνώ ότι εμείς είμαστε πιο "ψημένοι" από αυτούς σε τέτοια παιχνίδια. Αν εξαιρέσεις τον Σπανούλη και τον Περπέρογλου όλοι οι άλλοι δεν έχουν πολλές παρόμοιες εικόνες.
Ο Ολυμπιακός λειτουργούσε πέρυσι σαν αουτσάιντερ και αυτό τον βοήθησε ψυχολογικά. Οι ξένοι μας δεν έχουν εμπειρία από τέτοια παιχνίδια, αλλά θεωρώ ότι έχουμε χαρακτήρα και προσωπικότητα.
Είμαι πολύ αισιόδοξος για το παιχνίδι. Αν κάποιος μας ρωτούσε αν μας αρέσει να παίξουμε τη πρόκριση στην έδρα μας και θα ήμασταν άνετα πρώτοι στο πρωτάθλημα θα το δεχόμασταν ευχάριστα. Εχουμε λοιπόν την ευκαιρία μας αύριο".
Για το γιατί ο Ολυμπιακός αποδίδει καλύτερα υπό πίεση και για το αν γίνεται κάτι λάθος στην προετοιμασία των αγώνων: "Πάντα στις ήττες έχουμε ευθύνη όλοι. Και εμείς οι προπονητές κάναμε δύο-τρείς σχεδιασμούς αγώνων λάθος.
Περιμέναμε τον αντίπαλο να παίξει αλλιώς και μας παρουσίασε άλλο πρόσωπο. Δεν είναι δεδομένο η καλή προετοιμασία. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο ιδιαίτερα όταν έχεις περισσότερους αγώνες απ’ ότι παλαιότερα.
Το καλό είναι ότι η ομάδα δείχνει συσπείρωση στα δύσκολα. Οταν δοκιμάζεται μάλιστα από τραυματισμούς είναι ακόμα πιο δυνατή. Με πολλές απουσίες τα καταφέραμε σε σημαντικά παιχνίδια.
Οσο μπορούμε δείχνουμε να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε μπροστά. Σε αυτό το Top 16 αν περάσουμε θα αξίζουμε, αν αποκλειστούμε, όχι. Είχαμε καλά και κακά παιχνίδια. Είχαμε και μέτρια.
Αν πρώτα ο Θεός νικήσουμε αύριο ξεκινάμε την προσεχή Τρίτη τα προημιτελικά. Δεν θα έχουμε περιθώρια να κάνουμε καλό σκάουτινγκ, ούτε να προετοιμαστούμε στο 100%.
Θα πρέπει να ξεπερνάς το κάθε αποτέλεσμα και να κοιτάς να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος και δυνατός".
Για το πρόβλημα του Ολυμπιακού στο σετ παιχνίδι: "Πέρυσι η ομάδα επέλεξε να τρέχει γιατί είχε μειονέκτημα στο πέντε εναντίον πέντε.
Σε γενικές γραμμές, επειδή είμαστε η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα και πιστεύω ότι είμαστε καλά σε αυτή θα διαφωνήσω ότι έχουμε πρόβλημα.
Οταν όμως δεν πηγαίνουμε καλά στο σκοράρισμα θα πρέπει να μάθουμε να μην επηρεαζόμαστε στην άμυνα. Εχουμε κάποια δεδομένα ως ομάδα και αυτά είναι γνωστά.
Αν παίξουμε καλή άμυνα, θα βγάλουμε αιφνιδιασμούς. Παρότι έχουμε νικήσει ματς με χαμηλό σκορ, αυτό το στυλ παιχνιδιού μας βολεύει περισσότερο και αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε".
Για το αν υπάρχουν κάποιες άλλες λύσεις στο low post: "Ξεκάθαρα όχι. Ο Αντιτς δεν είναι παίκτης που μπορεί να παίξει με τη πλάτη στο καλάθι.
Οι Πρίντεζης και Περπέρογλου είναι πολύ καλοί σε αυτό, ο Παπανικολάου βελτιώνεται, ενώ ο Λο μπορεί και αυτός να το κάνει.

Ολοι οι άλλοι δεν είναι καλοί στο να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν με πλάτη και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να πορευτούμε μέχρι το τέλος".
Για το τι δεν πήγε καλά με τον Μαυροειδή που έχει αυτό το στοιχείο: "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι 100% υπολογίζαμε σε αυτόν. Εγώ επέμενα για να γίνει η μεταγραφή γιατί τον ήξερα από το Μαρούσι.
Συνέβη το εξής και μπορεί να σας το διαβεβαιώσει και ο ίδιος. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος με μεγάλη πίεση. Δεν έχει σχέση με Μπιλμπάο και Μαρούσι.
Σιγά-σίγα έμπαινε στο κλίμα και έκανε ένα-δύο καλά ματς, αλλά αντιμετώπιζε πρόβλημα στο γόνατο και για τρεις μήνες έπαιρνε χάπια. Το πόδι του ήταν πρησμένο μετά από ένα ταξίδι.
Εγινε ότι ήταν δυνατό για να παίξει και να αποφύγει την εγχείρηση, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Εκανε το χειρουργείο που ήταν μία άσχημη εξέλιξη για όλους, αλλά με το να μην είναι στο 100% δεν γινόταν να είναι ανταγωνιστικός στο υψηλό επίπεδο.
Δεν έχει γίνει τίποτα μεταξύ μας, ούτε ήθελα να τον μηδενίσω".
Για το αν θα χρησιμοποιηθεί ο Κατσίβελης για το μαρκάρισμα του Πλάνινιτς: "Είναι μία σκέψη που κάνουμε διότι και στο πρώτο παιχνίδι βοήθησε πολύ σε αυτό.
Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στη δωδεκάδα, γιατί περιμένω και την τελευταία προπόνηση, αλλά ο Πλάνινιτς είναι πολύ σημαντικός για το παιχνίδι τους και θα πρέπει να τον περιορίσουμε αισθητά.
Ο Κατσίβελης λοιπόν είναι μία καλή λύση για αυτό το σκοπό".