Οι Έλληνες στο ΝΒΑ

Με αφορμή την δήλωση του Δημήτρη Διαμαντίδη ότι ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, το Sport.gr σας θυμίζει ποιοι Έλληνες έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑΠριν λίγες μέρες ο Δημήτρης Διαμαντίδης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι από τους Έλληνες μόνο ο Βασίλης Σπανούλης θα μπορούσε να σταθεί στο ΝΒΑ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων, ομογενών ή μη, οι οποίοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη και μάλιστα μερικοί από αυτούς τα κατάφεραν (ή τα καταφέρνουν) μια χαρά. 
 
Λου Τσιωρόπουλος
Ο πρώτος Έλληνας που δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ είναι ο Έλληνας ομογενής από την Αμερική. Γεννημένος στις 31 Αυγούστου το 1930, ο Λούης "Λου" Τσιωρόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του από το ξακουστό κολλέγιο του Kentucky του θρυλικού Adolph Rupp, υπό τις οδηγίες του οποίου αναδείχτηκε μάλιστα πρωταθλητής του NCAA το 1951. 
Το 1953 επελέγη στο νο. 60 στον έβδομο γύρο του draft από τους θρυλικούς Boston Celtics αλλά συνέχισε να αγωνίζεται στο κολλέγιο. Την τριετία 1956-59 αγωνιζόμενος ως αντικαταστάτης του Tom Heinsohn, κατάφερε να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα του ΝΒΑ το 1957 και το 1959. Στην καριέρα είχε 5.8 πόντους και 4.8 ριμπάουντ μ.ο. Μετά την παρουσία του με τους Celtics αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Κυριάκος Ραμπίδης (Kurt Rambis)

<img src="/files/File/KR(1).jpg" alt="" />
&#160;
Ο πιο επιτυχημένος Έλληνας που έχει αγωνιστεί ποτέ στο ΝΒΑ είναι ο πρώην προπονητής των Minessota Timberwolves. Γεννημένος στην Ιντιάνα και μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, ο Ραμπίδης, για τον κόσμο Kurt Rambis, έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Santa Clara University και ύστερα επελέγη στο νο. 58 του draft του 1980 από τους New York Knicks. Ωστόσο η πρώτη του ομάδα σε επαγγελματικό επίπεδο έμελε να είναι η ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 1981. Η επόμενη σεζόν θα τον έβρισκε στην Καλιφόρνια και τους Lakers με τους οποίους θα μεγαλουργούσε τα επόμενα χρόνια.
Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα με την ομάδα που έφερε το showtime στο ΝΒΑ και εξελίχτηκε ως εκ των αγαπημένων του κοινού, λόγω του πάθους που έβγαζε στο παιχνίδι του αλλά και της επιθυμίας του να κάνει τη "βρόμικη" δουλειά προς όφελος της ομάδας. Αγωνίστηκε ακόμα στους Charlotte Hornets, στους Phoenix Suns και τους Sacramento Kings.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική και από το 2002 έως το 2009 διετέλεσε βοηθός προπονητή του Phil Jackson στους Lakers. Το 2009 οι Minnesota Timberwolves των προσέλαβαν ως head coach της ομάδας. Απολύθηκε το 2011.
&#160;
Αντώνης Φώτσης

<img src="/files/File/gasol-griz.jpg" alt="" />

Ο "Batman" υπήρξε ο πρώτος Έλληνας (μη ομογενής) που αγωνίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γεννημένος τον Απρίλη του 1981, ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηλυσιακό και ύστερα μεταγράφτηκε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο αγωνίστηκε την τετραετία 1997-2001. Με την έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο πράσινο στρατόπεδο, ο Φώτσης ανέβηκε επίπεδο και βρέθηκε να παίζει βασικός, παρότι 19 χρονών, στους τότε πρωταθλητές Ευρώπης.&#160;
Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό, αλλά και το ιδιαίτερα αθλητικό στυλ για Έλληνα καλαθοσφαιριστή, τράβηξαν το ενδιαφέρον των ομάδων του ΝΒΑ και συγκεκριμένα των Memphis Grizzlies οι οποίοι τον επέλεξαν στο νο. 47 του draft το 2001. Στη μοναδική του χρονιά στο ΝΒΑ, αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια έχοντας 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ μ.ο. Στις 19/1/2002 πέτυχε 21 πόντους απέναντι στους Orlando Magic.
&#160;Την επόμενη σεζόν ο Φώτσης γύρισε στην Ευρώπη και στον Παναθηναϊκό, ενώ την πενταετία 2003-2008 αγωνίστηκε στις Ρεάλ Μαδρίτης και Ντιναμό Μόσχας, πριν επιστρέψει το καλοκαίρι του 2008 στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε 2 τρόπαια Euroleague σε τρία χρόνια. Από το 2011 μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο.
&#160;
Ευθύμης Ρετζιάς

<img src="/files/File/retzias007.jpg" alt="" />

Ο Τρικαλινός σέντερ από τα χρόνια που αγωνιζόταν ακόμα στον ΠΑΟΚ, ήταν η επιλογή των Denver Nuggets στο νο. 23 του draft το 1996. Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη, με ΠΑΟΚ και Μπαρτσελόνα, ο θηριώδης σέντερ έκανε το 2002 το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Philadelphia 76ers.&#160;
Στη μοναδική του χρονιά στην Αμερική έπαιξε μόνο σε 35 παιχνίδια έχοντας 1.5 πόντο μ.ο. Την επόμενη σεζόν γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ούλκερ (πλέον Φενέρμπαχτσε Ούλκερ), Σιένα και Βαγιαδολίδ στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Ιάκωβος Τσακαλίδης
&#160;
<img src="/files/File/TSAKALIDIS_BACK.jpg" alt="" />
Ο "Τζέικ" αγωνίστηκε στο ΝΒΑ την επταετία 2000-2007. Ο Ελληνογεωργιανός καλαθοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα το 1997 στην οποία και αγωνίστηκε για την επόμενη τριετία. Με την Ένωση κατέκτησε ένα κύπελλο Σαπόρτα και ένα κύπελλο Ελλάδος το 2000. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επιλέχτηκε από τους Phoenix Suns στο νο. 25 του draft.&#160;
Με τους "ήλιους" αγωνίστηκε την τριετία 2000-2003. Η καλύτερη χρονιά του ήταν η σεζόν 2001-2002 όταν σημείωσε 7.3 πόντους και κέρδισε 5.6 ριμπάουντ μ.ο. Η καλύτερη του εμφάνιση ήταν εναντίον των Cleveland Cavaliers στις 25/3/2002 τους οποίους φιλοδώρησε με 23 πόντους.
Το Σεπτέβρη του 2003 πήρε μεταγραφή για τους Memphis Grizzlies όπου υπήρξε συμπαίκτης του δικού μας, Mike Batiste. Με τις "αρκούδες" αγωνίστηκε για 3,5 χρόνια μέχρι να μετακομίσει στο Houston και τους Rockets τον Φεβρουάριο του 2007 στους οποίους συνυπήρξε με το Βασίλη Σπανούλη. Με τους Rockets αγωνίστηκε σε 13 αγώνες έχοντας 2.3 πόντους και 2.1 ριμπάουντ μ.ο.
&#160;
Το καλοκαίρι του 2007 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

&#160;Αντρέας Γλυνιαδάκης

<img src="/files/File/glyniadakis(1).jpg" alt="" />
&#160;
Ο Έλληνας σέντερ έχει κάνει ένα μικρό πέρασμα από το ΝΒΑ τη σεζόν 2006-2007. Ο Γλυνιαδάκης επιλέχτηκε, μετά από την πολύ καλή χρονιά που είχε με το Περιστέρι τη σεζόν 2002-2003, από τους Detroit Pistons στο νο. 58 του draft to 2003.&#160;
Ύστερα από την θητεία του σε Περιστέρι και ΑΕΚ, το 2005 μεταπήδησε στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, την D-League με τη φανέλα των Roanoke Dazzle. H preseason του 2006 τον βρήκε με τη φανέλα των Atlanta Hawks, κόπηκε όμως από το ρόστερ των "γερακιών" λίγο πριν ξεκινήσει η regular season.
&#160;Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς υπέγραψε με τους Seattle Supersonics, με τους οποίους αγωνίστηκε σε 13 αγώνες, έχοντας 1.3 πόντους μ.ο. από τους οποίους αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2007. Το καλοκαίρι του 2007 πέρασε από το Summer Camp των Boston Celtics.
Από την επόμενη σεζόν γύρισε στην Ευρώπη όπου αγωνίστηκε στη Βίρτους Μπολόνια, την ΑΕΚ, το Μαρούσι και τον Ολυμπιακό με τον οποίο πανηγύρισε πέρσι την κατάκτηση της Euroleague. Τη φετινή σεζόν αγωνίζεται στο Καζακστάν με τη φανέλα της Astana.

Βασίλης Σπανούλης

<img src="/files/File/spanoylis(2).jpg" alt="" />

Μπορεί ο Σπανούλης να μην κατάφερε να διακριθεί στο ΝΒΑ, δεν παύει όμως να είναι ο μόνος Έλληνας γκαρντ (και μη ομογενής) του οποίου το στυλ ταιριάζει γάντι στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και η αλήθεια είναι ότι αν δοκίμαζε πάλι την τύχη του θα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να τα καταφέρει.
Ο "Kill Bill" επελέγη το 2004 στο νο. 50 του draft από τους Dallas Mavericks, την περίοδο που αγωνιζόταν ακόμα στο Μαρούσι. Η φοβερή του χρονιά με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2005-2006, σε συνδυασμό με την καταλυτική παρουσία του με την Εθνική Ελλάδος στο Mundobasket της Ιαπωνίας, συγκίνησαν τους ιθύνοντες των Houston Rockets οι οποίοι τον απέκτησαν το καλοκαίρι του 2006.
Με την ομάδα του Τέξας ο Σπανούλης δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό, αλλά και ηρεμία καθώς ερχόταν συχνά σε ρήξη με τον τότε προπονητή του Jeff Van Gundy. Στη σεζόν μέτρησε 2.7 πόντους και 0.9 ασίστ σε 8.8 λεπτά συμμετοχής μ.ο στους 31 αγώνες που αγωνίστηκε.
Η επιθυμία του να γυρίσει να γυρίσει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό έπιασαν τόπο, καθώς το καλοκαίρι &#160;του 2007 οι Rockets τον έστειλαν στους San Antonio Spurs οι οποίοι τον αποδέσμευσαν και έτσι ο "Kill Bill" επέστρεψε στην Ελλάδα.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, με τον Σπανούλη να κατακτά την Euroleague με τον Παναθηναϊκό το 2009, και ύστερα να αποχωρεί για λογαριασμό του "αιώνιου" &#160;αντιπάλου Ολυμπιακού, με τον οποίο έγραψε ιστορία κατακτώντας δύο διαδοχικές χρονιές το τρόπαιο της Euroleague.
&#160;
Κώστας Κουφός
<img src="/files/File/koufos.jpg" alt="" />
Ο τελευταίος της λίστας είναι ο σέντερ της Εθνικής Ελλάδος, τον οποίο όλοι οι Έλληνες ανυπομονούν να δουν ξανά αγωνιζόμενο με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Ο Κουφός, ο οποίος είχε κάνει θραύση με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων της Ισπανίας το 2007, βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ.
Αγωνίστηκε στο Ohio State, όπου αντικατέστησε στη θέση του σέντερ το νο. 1 του draft του 2007 Greg Oden. Τη μοναδική του χρονιά στο κολλέγιο είχε 14.4 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 1.8 τάπες μ.ο. Η απόδοση του οδήγησε τους Utah Jazz να τον επιλέξουν στο νο. 23 του draft το 2008 (καλύτερη θέση μαζί με τον Ρετζιά). Εκείνο το καλοκαίρι δέχτηκε δελεαστική πρόταση 5 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια από τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Κουφός την απέρριψε, υπογράφοντας με τους Jazz του Deron Williams.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Utah δεν θα έβρισκε ποτέ ρυθμό καθώς η πληθώρα λύσεων στη front line της ομάδας είχε ως αποτέλεσμα να έχει περισσότερες &#160;συμμετοχές με τη θυγατρική ομάδα των Jazz, τους Utah Flash παρά με τους Jazz.
Toν Μάρτιο του 2010 οι Jazz τον έστειλαν στους Timberwolves ως μέρος της ανταλλαγής που έφερε τον Al Jefferson στη Utah.&#160;
Το Φεβρουάριο του 2011, θα πήγαινε στους Denver Nuggets ως μέρος της ανταλλαγής του Carmelo Anthony στους New York Knicks. Στο Denver έχει βρει για την ώρα την μπασκετική του Ιθάκη, αφού υπό τις οδηγίες του George Carl, ο οποίος σε όποια συνέντευξη δίνει δεν ξεχνάει να αποθεώσει τον Έλληνα σέντερ, έχει πάρει τη θέση βασικού σπίτι του και ήταν καταλυτικός παράγοντας της τρομερής πορείας που είχε φέτος η ομάδα του. Το παρόν και το μέλλον του ανήκουν.
&#160;