Παναγόπουλος: Προτεραιότητα η βιωσιμότητα του Πανιωνίου

Ο προπονητής του Πανιωνίου, Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια σωτηρίας της ομάδας της Νέας Σμύρνης, στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, αλλά και στα συναισθήματα του για το γεγονός ότι κάθεται στον πάγκο των "κυανέρυθρων".Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου στην ΟΠΑΠ TV:

Για τη φετινή σεζόν: "Είναι μια σεζόν που γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολη, γιατί ακολούθησε μια χρονιά που επίσης ήταν πολύ δύσκολη. Ξέραμε ότι θα παλέψουμε για τη βιωσιμότητα του συλλόγου κι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μας ενδιέφερε. Δημιουργήσαμε μια ομάδα-μείγμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών, δουλέψαμε πολύ και ξεκινήσαμε κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον. Στην αρχή ήμασταν η ευχάριστη έκπληξη, ωστόσο από ένα σημείο και μετά χάλασε, εξαιτίας διάφορων παραγόντων, η συνοχή της ομάδας και μπλεχθήκαμε σε περιπέτειες. Πλέον προσπαθούμε να μπούμε ξανά σε καλό δρόμο και είμαστε σε πολύ καλό σημείο."

Τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε η ομάδα στην απόδοσή της: "Επειδή ξεκινήσαμε και πιστεύαμε πολύ στους εαυτούς μας τα παιδιά έμπαιναν στο γήπεδο και διεκδικούσαν πάντα το καλύτερο, σε κάθε ματς. Παιχνίδι με παιχνίδι δεθήκαμε ακόμη περισσότερο κι έτσι βγάλαμε στο γήπεδο όλα αυτά που δουλεύαμε στις προπονήσεις. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο, κατά τη γνώμη μου, για τον φετινό Πανιώνιο με τις παραστάσεις του από το υψηλό επίπεδο που αγωνίστηκε σαν ποδοσφαιριστής και την πολλή δουλειά του έπεισε τους παίκτες ότι μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα. Ωστόσο, όπως ξέρετε μια χρονιά είναι μαραθώνιος. Δεν είναι λίγα παιχνίδια. Μέσα σε αυτόν τον μαραθώνιο λοιπόν βρεθήκαμε με απώλειες τραυματισμών οι οποίες μας κόστισαν και φτάσαμε στα μέσα της σεζόν ουσιαστικά να χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία νέα ομάδα. Ετσι χάσαμε τη συνοχή μας κι αναγκαστήκαμε να κοιτάζουμε περισσότερο το αποτέλεσμα."

Για την πραγματική εικόνα του φετινού Πανιωνίου: "Νομίζω ότι εφέτος καταφέραμε κάτι πολύ σπουδαίο στην ομάδα. Δείξαμε εμπιστοσύνη σε μικρά παιδιά, νέους ποδοσφαιριστές, δεν φοβηθήκαμε να τα ρίξουμε στη φωτιά. Μεγάλος στόχος μας για αυτά τα παιδιά είναι να τα κάνουμε ποδοσφαιρικούς άνδρες. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ' όλα."

Το γεγονός ότι ο Πανιώνιος έχει μάθει στα δύσκολα μια και ουσιαστικά ποτέ δεν είχε την μεγάλη άνεση κι αν αυτό τον βοήθησε να βγάλει πιο εύκολα τη φετινή χρονιά: "Πριν κάποια χρόνια ο Πανιώνιος είχε πολύ ποιοτικό και πλούσιο ρόστερ. Θυμηθείτε ότι έχει αγωνιστεί στην ομάδα ένας παίκτης του διαμετρήματος του Ρεκόμπα. Εμείς νομίζω εφέτος ξεκινήσαμε και ήμασταν πολύ ρεαλιστές. Κοιτάξαμε το πρόβλημα στα μάτια, βλέπαμε τι έρχεται κι ότι έπρεπε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την κρίση και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το καταφέρουμε."

Την παράδοση που υπάρχει στη Νέα Σμύρνη στην "εξαγωγή" ταλαντούχων ποδοσφαιριστών κι αν υπάρχει κάποιο μυστικό: "Το μυστικό είναι η μαγική φανέλα του Πανιωνίου. Ολες οι ομάδες έχουν βαριές φανέλες, αλλά αυτή του Πανιωνίου είναι μαγική κι επειδή είναι μαγική περιβάλλει με μια μαγική χρυσόσκονη τους παίκτες της ομάδας. Επίσης δίνει έξτρα δύναμη στους παίκτες και η δυναμική του συλλόγου. Μιλάμε για τον πιο ιστορικό σύλλογο της Ελλάδας. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε έτσι ήλθε η ώρα ο Πανιώνιος να ξαναγίνει η αγαπημένη 2η ομάδα όλων των Ελλήνων. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία."

Τους παίκτες που έρχονται από τα φυτώρια του συλλόγου: "Υπάρχει πολύ ταλέντο στις ακαδημίες. Ηδη η Κ20 ακολουθεί τον ρυθμό προπονήσεων της μεγάλης ομάδας κι έχει έξτρα ανταγωνισμό. Ετσι δίνουμε το κίνητρο στους παίκτες. Ο Πανιώνιος αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή την κρίση και σε τέτοιες εποχές όποιος είναι γενναίος και θαρραλέος θεωρώ ότι μπορεί να δημιουργήσει κάτι καλό."

Το αν η κρίση οδηγήσει αναγκαστικά τις ομάδες στην επιλογή περισσότερων Ελλήνων παικτών: "Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα θα είναι κάτι πολύ καλό αν και δεν ξέρω αν γίνεται κατ' επιλογή ή κατ' ανάγκη. Αυτό που κρατώ εγώ είναι ότι γίνεται. Σε όλες τις ακαδημίες υπάρχει ταλέντο, αν και κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα θέμα στις ηλικίες 17-18 χρονών εκεί που θα πρέπει να γίνει η εξειδίκευση των παικτών. Σε αυτό το σημείο λείπουν κάποιες προϋποθέσεις που θα έκαναν  τη διαφορά."

Τον ρόλο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στον φετινό Πανιώνιο: "Ο Δημήτρης ήταν αυτός που έβαλε τα γερά θεμέλια σε αυτή την ομάδα. Πίστεψε σε νέους παίκτες, έδειξε εμπιστοσύνη σε έμπειρους, έφερε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ομάδα απόρροια των δικών του πολύ μεγάλων παραστάσεων και από τον Ολυμπιακό και από το εξωτερικό και κυρίως την Ιταλία κι έτσι όλοι μας αποκομίσαμε πολλά οφέλη από τη δουλειά του Δημήτρη. Γι' αυτό νομίζω ότι αυτό που ξεκίνησε αξίζει να έχει μια ανάλογη συνέχεια."

Το αν η πίεση του ελληνικού πρωταθλήματος στοίχισε στον Ελευθερόπουλο στην συνεργασία του με τον Πανιώνιο: "Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες γι' αυτή την υπόθεση, καθώς δεν είμαι και ο αρμόδιος να μιλήσω για τον Δημήτρη. Νομίζω όμως ότι τελικά έκανε αυτό που ζητούσε απ' όλους μέσα στην ομάδα από την αρχή της σεζόν. Εβαλε τον εαυτό του κάτω από την ομάδα. Με την παραίτησή του ίσως να θεώρησε ότι η ομάδα χρειάζεται ένα σοκ για να αφυπνιστεί κι είναι γεγονός ότι λειτούργησε ευεργετικά."

Τη δική του παρουσία και τις δύο νίκες στα τρία ματς που κοουτσάρει την ομάδα και αν έχει εξασφαλιστεί η παραμονή: "Δεν ψάχνουμε μαξιλαράκι ασφαλείας κι ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία υπολογισμών. Η μία ήττα στην Τούμπα, το είπα και στους παίκτες μου θα έχει μόνο οφέλη για μας. Νομίζω ότι και στα τρία ματς παρουσιάσαμε αυτό που έπρεπε να παρουσιάσουμε. Για το αν θα κινδυνεύσουμε ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Εμείς όμως δουλεύουμε με στόχο σε κάθε ματς να κερδίζουμε αυτό που θέλουμε και στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο."

Το ματς με τον Πλατανιά που ακολουθεί: "Είναι δύσκολο ματς, όπως και όλα τα άλλα εφέτος στο πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον αντίπαλο σε συγκεκριμένα τακτικά ζητήματα. Ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλός μας, αλλά ξέρουμε πολύ καλύτερα ποιοι είμαστε εμείς. Πιστεύω ότι αν παρουσιάσουμε το πρόσωπο των τριών τελευταίων αγώνων θα μπορέσουμε να φύγουμε από την Κρήτη κερδίζοντας κάτι καλό."

Την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό: "Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει μακράν την καλύτερη ομάδα, με πολύ καλό ρόστερ, τρομερή ποιότητα, ενώ έπαιξε κατά διαστήματα και καλό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι δίκαια κατέκτησε τον τίτλο."

Τη "μάχη" στα πλέι οφ και την "ουρά": "Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι στην πεντάδα τελικά. Οι παίκτες του δείχνουν ότι καταλαβαίνουν καλύτερα αυτά που ζητά ο προπονητής τους. Βέβαια και ο ΠΑΣ έχει εντυπωσιάσει με το πρόσωπο που έχει δείξει. Είναι ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα κι έτσι θα είναι μέχρι το τέλος. Στην "ουρά" είναι ακόμη πιο μπερδεμένα και δύσκολα τα πράγματα. Οποιος δείχνει στο γήπεδο πάθος, ψυχή και θέληση αυτός στο τέλος θα δικαιωθεί και θα πετύχει τον στόχο της παραμονής.  Το σίγουρο είναι ότι οι δύο θέσεις της παραμονής είναι ανοικτές."

Με τι θα είναι ικανοποιημένοι στο τέλος της σεζόν: "Το σπουδαιότερο είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία ώστε να υπάρχει η βιωσιμότητα του συλλόγου και δεν αναφέρομαι μόνο στο τμήμα του ποδοσφαίρου. Σε πρώτη φάση αν εξασφαλίσουμε την παραμονή μας, κάτι που όλοι το ευχόμαστε, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα. Μεγάλο κέρδος είναι και αυτοί οι νέοι παίκτες που αποτελούν την μεγάλη παρακαταθήκη του Πανιωνίου. Επίσης θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε την επόμενη σεζόν να συνεχίσουμε με ακόμη καλύτερη διαχείριση, όσον αφορά το ρόστερ, το πλάνο και την πορεία του συλλόγου στο μέλλον."