Παπαλουκάς: Μια μεγάλη, πολυτάραχη καριέρα (Part ΙI)

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του "Basketmaniac" στον Θοδωρή Παπαλουκά...Το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός (προπονητή) Σοφού!!!
Η σχέση του Θοδωρή Παπαλουκά με το Ντούσαν Ίβκοβιτς ακολούθησε την αντίστροφη πορεία αυτής με τον ‘’ξανθό’’ …Το καλοκαίρι του 1998 ο Τεο συμμετέχει σε προπονήσεις του Ολυμπιακού μαζί με κάποια άλλα υπό δοκιμή ταλέντα αλλά τελικά απορρίπτεται από το ‘’Σοφό’’ !!! Πιθανότατα ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι φήμες για ‘’άσχημη συμπεριφορά’’  κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής Ελπίδων , και εκεί είχε κοπεί  απρόσμενα από τη 12αδα !!!

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ιβκοβιτς αναλαμβάνει την ΤΣΣΚΑ και στο πρόσωπο του Θοδωρή φαντάζεται το μελλοντικό ηγέτη της ομάδας της Μόσχας ! Μαζί του θα φέρει στη Μόσχα για μία αγωνιστική περίοδο Χατζηβρέτα (’02-’03) και Ντικούδη (‘04’-’05) .

<img alt="" src="/files/File/0000/tp1.jpg" />

Η πορεία των τριών εκείνα τα χρόνια είναι ανοδική , διαπρέπουν και στην Εθνική ομάδα . Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συνομήλικοί&#160; τους (γεν.76-77) που έγιναν πρόωρα διάσημοι λόγω του θριάμβου της Εθνικής Εφήβων το 1995&#160; δεν δικαίωσαν&#160;&#160; τις προσδοκίες, με εξαίρεση βέβαια τον Κακιούζη …
&#160;Ρεντζιάς , Παπανικολάου , Καράγκουτης , Καλαιτζής κ.τ.λ., ‘’τελείωσαν’’ για την Εθνική Ανδρών πριν κλείσουν&#160; τα 28 τους χρόνια !!!

Ο Παπαλουκάς βρίσκει επιτέλους κοντά στον Ιβκοβιτς την χαμένη του αυτοπεποίθηση ! Το κρίμα της υπόθεσης είναι ότι ο Ιβκοβιτς θα αντικατασταθεί από το Μεσίνα το καλοκαίρι του 2005 , λίγο πριν δηλαδή η ΤΣΣΚΑ μπει στις λεωφόρους των μεγάλων επιτυχιών …

Η Εθνική απογειώνεται!!!
Ο Γιαννάκης διαδέχεται στο τιμόνι της Εθνικής τον Ιωαννίδη . Εκτός από την τόνωση της καταρρακωμένης&#160; αυτοπεποίθησης των διεθνών έχει αποφασίσει να κάνει και κάποιες αλλαγές . Κρίνει ότι ο Σιγάλας (καλύτερος μας παίκτης το 2003) σε θέση 2 και ο Αλβέρτης σε θέση 3 ‘’βαραίνουν’’ πολύ την ομάδα . Καταλαβαίνει ότι η&#160; ύπαρξη των δύο δίμετρων playmaker (Παπαλουκάς-Διαμαντίδης) του δίνει την δυνατότητα να παίξει για μεγάλα διαστήματα με 3 γκάρντ , να πιέσει στην άμυνα χωρίς η ομάδα να χάνει σε ύψος και ικανότητα για ρημπάουντ .

Είναι η εποχή που Τεο και Δημήτρης είναι στα ‘’ντουζένια τους’’ από πλευράς αθλητικών προσόντων και μπορούν να μαρκάρουν οποιονδήποτε σε θέσεις από 1 έως 4 . Έτσι για την περίοδο 2005 – 2006 θα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά μόνο ένα 3αρι , τον Κακιούζη ! Θα χρησιμοποιήσει τον Παπαλουκά σαν 6ο παίκτη , υπολογίζει όμως πολύ&#160; σε αυτόν, πιθανότατα περισσότερο από κάθε άλλον !

<img alt="" src="/files/File/0000/tp2.jpg" />

Βελιγράδι , Σεπτέμβριος 2005… Προημιτελικός Eurobasket : Ελλάδα – Ρωσία , νοκ άουτ αγώνας , όποιος χάσει χάνεται
Η εθνική δεν ξεκινά καλά (2–13) , είναι πολύ άστοχη στα μακρινά σουτ , ενώ στις προσπάθειες κοντά στο καλάθι ο Κιριλένκο και οι άλλοι Ρώσοι ψηλοί μας έχουν ‘’ταράξει’’ στις τάπες (δεχθήκαμε&#160; 6 κοψίματα στο α’ημιχ.) Προσπαθεί να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες στην επίθεση ο Διαμαντίδης , αλλά δεν είναι στη μέρα του ( 0/8δ. , 0/1τρ. )&#160; … Ο Τεο μπαίνει αλλαγή και δείχνει αποφασισμένος όσο ποτέ… Δεν είναι τόσο οι Ρώσοι παίκτες , αυτούς τους ξέρει καλά από την θητεία του στην ΤΣΣΚΑ . Απέναντί του βρίσκονται οι Ερινύες της Αττάλεια , το φάντασμα του Ιωαννίδη , το φάντασμα του Σούμποτιτς , το ‘’πατρικό’’ παράπονο του&#160;&#160; Πετρόπουλου …

Όλοι σας&#160; και μόνος μου!
Είναι το μοναδικό παιχνίδι της καριέρας του στο οποίο δεν θα δώσει (παίζοντας αρκετό χρόνο) ασίστ !!! Σε 32’min παιχνιδιού θα δώσει μόνο μία τελική πάσα στον Κακιούζη , σε έναν αιφνιδιασμό ! Όταν αποφασίζει να&#160; βάλει καλάθι δεν υπολογίζει κανέναν αντίπαλο : Χόλντεν , Κιριλένκο , Κριάπα , κτλ , είναι σα να μην υπάρχουν ! 23 πόντοι με 6/7δ. και 2/3τρ.

Βελιγράδι 25/09/2005 … Μετά την επική ανατροπή στο ματς με τη Γαλλία είναι πια φανερό ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει . Τελικός με Γερμανία και οι αναμνήσεις από την&#160; Αττάλεια πάνε περίπατο μια και καλή …

Θρίαμβος της Εθνικής ( 78 – 62 ) και χρυσό μετάλλιο ! Ο Παπαλουκάς καλύτερος μας παίκτης με 22π., 4ρ. , 6ασ. , 3κλ.&#160; ! Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία των Eurobasket που δύο playmaker από την ίδια ομάδα (Διαμαντίδης , Παπαλουκάς) ψηφίζονται στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης !

Άνοιξη της Πράγας με τανκς στην Κόκκινη Πλατεία!
Πράγα , Απρίλιος 2006… Η ΤΣΣΚΑ πανηγυρίζει την κατάκτηση της Euroleague , o Παπαλουκάς πλέει σε πελάγη ευτυχίας , τυλιγμένος με μια ελληνική σημαία κάνει το γύρο του θριάμβου , νωρίτερα έχει πάρει δικαίως και τον τίτλο του MVP του F4 !

Ο Υπουργός Αμύνης της Ρωσίας ,&#160; ο Ιβανώφ έχει φορέσει μια φανέλα της ομάδας του&#160; Κόκκινου Στρατού . Τρελαμένος από την μεγαλειώδη εμφάνιση του Τεο στον τελικό, υπόσχεται ότι θα κατεβάσει για πάρτη του ένα τανκ στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας ! Ευτυχώς έχει διαλυθεί εδώ και χρόνια το περίφημο ‘’Ανατολικό Μπλοκ’’ , γιατί θα ήταν ικανός να φέρει το άρμα&#160;&#160; στην κεντρική πλατεία της Πράγας ,&#160; και να κάνει τους Τσέχους να θυμηθούν τους εφιάλτες του 1968 !

<img alt="" src="/files/File/0000/tp3.jpg" />

Θριάμβων συνέχεια…
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Εθνική Ελλάδας (Mundobasket 2006 , Ιαπωνία) πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της Ιστορίας της : με οδηγούς Διαμαντίδη και Παπαλουκά , εκτελεστή Σπανούλη και μεγάλη εμφάνιση από όλα τα άλλα παιδιά νικά τις ΗΠΑ των Λεμπρόν , Ουέιντ , Χάουαρντ , Αντονι , Μπος , Πολ , κτλ , χάρη και στην ‘’τρελή’’ έμπνευση του Γιαννάκη να&#160; απαντήσει&#160; με γρήγορο μπάσκετ στα ‘’υπερηχητικά ’’ των αμερικάνων ! Οι έλληνες μπασκετικοί παθαίνουν παράκρουση ! Ουρλιάζουν ακόμα κι όταν βλέπουν το video του αγώνα για δεύτερη και τρίτη φορά !

ΤΣΣΚΑ και Παπαλουκάς θα ξανακατακτήσουν την κορυφή της Euroleague δύο χρόνια αργότερα επικρατώντας και πάλι της Μακάμπι στο F4 της Μαδρίτης !&#160; Ένα χρόνο πριν (Αθήνα 2007) , ο MVP της Euroleague για την περίοδο 2006 – 2007 , δεν θα καταφέρει να&#160; νικήσει, παρά τη μεγαλειώδη του εμφάνιση&#160; η ΤΣΣΚΑ θα ηττηθεί στον τελικό από τον ΠΑΟ... (Παπαλουκας : 23π. , 8ασ.)

Στο πεπρωμένο σου να (…μη) δίνεις σημασία…
Μετά τη λήξη του τελικού ο Τεο – μπροστά στις κάμερες – ξεσπάει σε λυγμούς ! Ισως εκτός από την πίκρα της ήττας να διαισθάνεται ότι ‘’είναι γραμμένο’’ να μη γνωρίσει ποτέ μεγάλη χαρά και καταξίωση σε ελληνικό γήπεδο!!!

Ίσως δικαιολογημένα δύο χρόνια αργότερα διαμαρτύρεται στους διαιτητές για εκείνο το φάουλ του Γιασικεβίτσιους που δεν σφυρίχτηκε (τελικοί 2009 , ΠΑΟ – ΟΣΦΠ) : οι γκρί σχεδόν ποτέ δεν τον αντιμετώπισαν με τον ίδιο&#160; σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπιζαν παίκτες τις ίδιας (μεγάλης)&#160; κλάσης…

Η ‘’Θεά Τύχη’’ , αυτή η κυρία με τα παράξενα γούστα , ποτέ δεν τσιγκουνεύτηκε τις εκπλήξεις για το Θοδωρή... Ίσως μόνο στο ξεκίνημα της καριέρας του&#160; προσπάθησε να τον προϊδεάσει , τότε που πιτσιρικάς έφτιαχνε δελτίο στην πρώτη του ομάδα , τον Εθνικό Ελληνορώσων!!!

Που να φανταστεί όμως ο μικρός ότι μόνο στη μακρινή Ρωσία θα έβρισκε κάποτε τον μπασκετικό του παράδεισο;
<img alt="" src="/files/File/0000/tp4.jpg" />
&#160;