Παπαστεριανός: Ο Αρης θέλει ισχυρή διοίκηση

Ο Μανώλης Παπαστεριανός μίλησε για όλα όσα έζησε την εφετινή σεζόν με τον Αρη, χαρακτήρισε άθλο την παραμονή της ομάδας στην Super League, ενώ ισχυρίστηκε πως πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν στην γωνία τον Αρη για να τον ρίξουν κατηγορία. Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη που έχει για την ομάδα της Θεσσαλονίκης η παρουσία μιας ισχυρής διοίκησης.Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Μανώλη Παπαστεριανού στην εφημερίδα "Sportday":

- Εχουν περάσει δυο εβδομάδες από την ολοκλήρωση της σεζόν. Εχεις κάνει την αποτίμηση;

"Στην Ξάνθη ολοκληρώθηκε ένας άθλος. Και λέω άθλος τηρουμένων των αναλογιών. Αλλάξαμε πέντε προπονητές, άλλες τόσες διοικήσεις, ξεκινήσαμε με 15 παίκτες την προετοιμασία, δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές, μας χρωστούσαν πολλά λεφτά από πέρσι κλπ. Αν σκεφτείς όλα αυτά, τότε κάναμε έναν άθλο. Δεν καταφέραμε κάτι για το οποίο έπρεπε να πανηγυρίσουμε. Απλά στην Ξάνθη μας βγήκε η πίεση όλης της χρονιάς και ξεσπάσαμε. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για αυτό".

- Εχεις περάσει δύσκολα και με τον Ηρακλή;

"Ναι, αλλά η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της επαγγελματικής μου καριέρας. Είχαμε πολλές ευθύνες και, αν και ξέραμε ότι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα, ποτέ μας δεν περιμέναμε πριν από την έναρξη της χρονιάς πως θα παλεύαμε για την σωτηρία της ομάδας".

- Εσείς οι παίκτες δεν έχετε μερίδιο σε αυτά που περιγράφεις;

"Φταίμε και εμείς που άλλαξαν τόσοι προπονητές. Οπως είπε και ο κ. Παπαδόπουλος, τον προπονητή τον κάνουν μάγκα οι παίκτες. Ολοι νομίζω που πέρασαν έβαλαν ένα λιθαράκι, όμως ο Σούλης Παπαδόπουλος ήταν αυτός που βοήθησε περισσότερο για να σωθεί η ομάδα. Μας άλλαξε την ψυχολογία. Ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις καταστάσεις τις διάφορες μέσα σε αυτό, ήταν πολύ καλός και στο τακτικό κομμάτι, πράγμα που φάνηκε και από το γεγονός πως δεν δεχτήκαμε τόσα γκολ στο τέλος".

- Εχεις καταφέρει να δώσεις εξήγηση για το ότι φτάσατε κάποια στιγμή να είστε η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος;

"Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μάλλον δεν ήμασταν όσο συγκεντρωμένοι θα έπρεπε. Υπήρξαν φορές που νομίζαμε ότι θα σωθούμε μόνο και μόνο επειδή είμαστε ο Αρης. Αλλά αν δεν παίξεις μπάλα, δεν έρχεται τίποτα από μόνο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά".

- Τελικά το παιχνίδι στο Περιστέρι ήταν η μισή παραμονή;

"Ηταν σίγουρα κομβικό, ωστόσο θεωρώ σημαντικό και το ότι δεν χάσαμε από τον Πανθρακικό. Αν χάναμε τότε, μπορεί να παθαίναμε τα ίδια με την ΑΕΚ, γιατί όλοι μας περίμεναν στη γωνία για να μας ρίξουν κατηγορία. Μέσα στη χρονιά ακούσαμε πολλά. Κλείσαμε όμως τα αυτιά μας και δουλέψαμε. Στην αρχή σκεφτόμασταν τα αποτελέσματα των άλλων και μας επηρέαζε. Αν καίγεται όμως το σπίτι σου, κοιτάς να το σβήσεις, και δεν κοιτάς τα άλλα. Μετά το παιχνίδι με τη Βέροια αυτό το καταλάβαμε και στο τέλος μας βγήκε το ένστικτο της επιβίωσης, γιατί ξέραμε ότι μόνοι εμείς μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάσταση".

- Μιλάς απαξιωτικά για τις διοικήσεις που πέρασαν φέτος;

"Οχι, παράπονο δεν έχω. Τόσο μπορούσαν, τόσο έκαναν. Υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν στα αποδυτήρια και δεν ήξεραν τα ονόματά μας. Δεν θέλω να πω, όμως, περισσότερα εκτός από ένα παράπονο που έχω από την προηγούμενη διοίκηση. Σε κάθε άσχημη στιγμή τα έβαζε μόνο με εμάς τους πέντε που μείναμε. Εγώ τους είχα πει να μας μαζέψουν όλους μαζί, να μιλήσουν και στους μικρότερους για να νιώσουν κι αυτοί σημαντικοί, αλλά κανείς δεν με άκουσε. Από τη στιγμή που παίζεις στον Αρη, είσαι ίσος με όλους. Είτε είσαι 15 χρονών, είτε 35. Προσπαθήσαμε αυτό να το περάσουμε στα παιδιά, και ευτυχώς το κατάλαβαν. Η φετινή χρονιά ήταν ένα σχολείο για όλους. Μάθαμε πολλά και γίναμε πιο άντρες. Και οι μικροί και οι μεγάλοι. Πιστεύω ότι του χρόνου οι νεαροί θα είναι σίγουρα καλύτεροι και έτοιμοι για τα δύσκολα".

- Σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, με απανωτές ήττες, πώς ήταν οι σχέσεις σας στα αποδυτήρια;

"Εχουν ακουστεί διάφορα για τις σχέσεις μας στα αποδυτήρια. Εγώ, για παράδειγμα, είχα μαλώσει με τον Διαμαντάκο και με τον Τάτο. Ομως, αυτά συμβαίνουν σε μια οικογένεια και γίνονται πολλές φορές για το καλό. Μπορεί να υπήρχαν εντάσεις έξω από το γήπεδο, αλλά εγώ προσωπικά μέσα στο παιχνίδι ήμουν ο πρώτος που πήγαινα να βοηθήσω τον συμπαίκτη μου. Παρεξηγήθηκα αρκετές φορές για τις φωνές μου, αλλά δεν το κάνω με κακή πρόθεση. Παθιάζομαι και μου βγαίνει".

- Ακούστηκε κάποια στιγμή ότι μέχρι και μειωμένη απόδοση είχαν κάποιοι...

"Το ακούσαμε κι εμείς και πέσαμε από τα σύννεφα. Ακούσαμε για τρία-τέσσερα άτομα ότι είχαν μειωμένη απόδοση. Αυτά είναι αστειότητες και όποιος τα έλεγε είχε διεστραμμένο μυαλό. Το πιο κακό όμως απ' όλα ήταν ότι ακούστηκαν μέσα από τον Αρη".

- Με τον κόσμο πού ήταν τα πράγματα;

"Ο κόσμος φέτος ήταν άψογος. Αλλες φορές θα μας κυνηγούσαν από την πρώτη αγωνιστική που χάσαμε στον Πανιώνιο. Μας στήριξαν, έδειξαν κατανόηση και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ".

- Η δεύτερη σεζόν σου στον Αρη πώς ήταν; Κάποιοι λένε ότι ήσουν ο MVP του β΄ γύρου...

"Πέρυσι είχα έναν τραυματισμό και δεν έδειξα αυτά που ήθελα, ενώ το καλοκαίρι έχασα σχεδόν όλο το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας. Τώρα είμαι καλά και νιώθω χαρούμενος που βοήθησα την ομάδα. Εκανα τη δουλειά μου, ο κόσμος είδε ότι προσπάθησα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να με πει αδιάφορο. Εβαλα ένα γκολ, είχα και ασίστ, και τα έχω καλά με τον εαυτό μου".

- Επαιξες πάλι σε διάφορες θέσεις... Τελικά είσαι 6άρι ή 8άρι;

"Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα, τη θέση μου τη διαλέγει ο προπονητής. Εγώ πάντως νιώθω πιο άνετα στο κέντρο. Είτε πιο μπροστά, είτε πιο πίσω".

- Λένε πολλοί ότι βάσει ταλέντου δεν έχεις φτάσει στο επίπεδο που θα μπορούσες;

"Δεν αποκλείεται, αλλά δεν είμαι αχάριστος. Μπορεί να έκανα δύο χειρουργεία στους κοιλιακούς και ένα στον μηνίσκο, όμως έχω παραπάνω από 130 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία".

- Το συμβόλαιό σου τελειώνει το καλοκαίρι. Εχεις σκεφτεί τι θα κάνεις;

"Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε γι' αυτό, γιατί δεν ξέρουμε την επόμενη διοίκηση. Θα τιμήσω το συμβόλαιό μου μέχρι την τελευταία μέρα. Νιώθω καλά στον Αρη, αλλά δεν θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλω να φύγω. Θέλω να βοηθήσω να πάει ξανά η ομάδα εκεί που της αξίζει, να παίζει στην Ευρώπη, να διεκδικεί τίτλους. Αν προκύψει μια ισχυρή διοίκηση και βάλει τάξη, είμαι σίγουρος ότι θα πάμε καλύτερα στο μέλλον".

- Μιλάς πολύ για διοικητική σταθερότητα. Θα είναι το βασικό κριτήριο στην απόφασή σου;

"Από τα σημαντικότερα. Η ομάδα πρέπει να βρει μία ισχυρή διοίκηση, γιατί ο κόσμος και εμείς κουραστήκαμε να βλέπουμε κάθε μήνα κι άλλον. Μία μεγάλη ομάδα θέλει λαό και ισχυρή διοίκηση. Εμείς έχουμε τον κόσμο μας, θέλουμε και μία διοίκηση δυνατή".

- Αντιλαμβάνεσαι όμως ότι τα 200.000 ευρώ του συμβολαίου σου ίσως είναι νούμερο απαγορευτικό για τον Αρη;

"Δεν ζω σε άλλον πλανήτη. Είμαι διατεθειμένος να μιλήσω με τον νέο πρόεδρο και να δω αν με θέλει στην ομάδα. Αν μου πει κάποια πράγματα που θέλω να ακούσω και ότι δεν θα επαναληφθούν τα περσινά, τότε δεν θα έχω πρόβλημα να υπογράψω ένα συμβόλαιο σε νορμάλ πλαίσια. Εχω κι ένα ποσό που μου οφείλεται από πέρυσι, όμως δεν πιστεύω ότι θα τα χαλάσουμε εκεί".

- Γράφτηκε πρόσφατα ότι σε παρακολουθούν ομάδες του εξωτερικού. Το σκέφτεσαι να δοκιμάσεις εκτός συνόρων;

"Κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα και στο εξωτερικό. Εγώ έπαιξα σε μια μεγάλη ομάδα τον Αρη. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, όμως δεν τα σκέφτηκα τότε, γιατί η ομάδα περνούσε δύσκολες στιγμές. Θα δω τι προτάσεις θα έχω και θα σκεφτώ προσεκτικά το επόμενό μου βήμα".

- Είσαι διατεθειμένος να περιμένεις έως τις εκλογές;

"Θα περιμένουμε τι θα γίνει με τις εκλογές για νέα διοίκηση. Είναι τιμή να παίζεις στον Αρη και χρειάζεται να κάνεις και υποχωρήσεις. Φέτος κάναμε πολλές και νομίζω ότι όποιος αγαπά την ομάδα και θέλει να μείνει, θα το κάνει. Εγώ το απέδειξα πέρυσι. Ηθελα να φύγω με ψηλά το κεφάλι και όχι όλοι να θυμούνται ότι ήμουν τραυματίας. Δεν ήθελα να φύγω σαν αποτυχημένος και νομίζω ότι πλέον οι φίλοι της ομάδας θα έχουν κάτι καλό να θυμούνται από εμένα".