Σκουρτόπουλος: Ο κόσμος στην Κύπρο είναι σε κατάσταση σοκ

Ο προπονητής του Κεραυνού Στροβόλου, Θανάσης Σκουρτόπουλος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σκουρτόπουλου στον Sentra FM 103,3:
Για το πώς βίωσε την κατάσταση στην Κύπρο: "Ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ.

Μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο και ξαφνικά έχει 1002 προβλήματα, με κυριότερο το τραπεζικό που είναι πολύ σοβαρό.
Με το κλείσιμο των τραπεζών για 10 μέρες πάγωσαν τα πάντα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Ηρθε σαν καταιγίδα, πάρα πολύ ξαφνικά, παρόλο ό,τι ακουγόταν και διέρρεε τις τελευταίες μέρες, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.
Υπήρχαν διάφορες φήμες για τα τραπεζικά και το κούρεμα, αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν θέματα για μειώσεις μισθών και συντάξεων. Παρότι υπήρχαν φήμες, κανείς δεν είχε πιστέψει ότι θα συμβεί κάτι τόσο μεγάλο.
Είχαν την πολύ δυναμική αντίδραση στο πρώτο μέτρο, αλλά δυστυχώς το ναι γίνεται όχι, το όχι δεν γίνεται ναι. Ο κόσμος οδηγήθηκε σε αυτό (το "ναι"), όπως εμείς εδώ οδηγηθήκαμε σε αυτά τα μέτρα".
Για τις διαφορές που υπάρχουν στην ψυχολογία των κύπριων σε σχέση με των ελλήνων για την κρίση: "Το καταλαβαίνω πιο πολύ από φίλους και ανθρώπους που ξέρω στην Κύπρο τον τελευταίο μήνα.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τεράστιο όπως στην Ελλάδα για τα ποσά που δανείστηκαν. Τους επηρέασε πολύ στην οικονομία η έκρηξη στο Μαρί στην οποία υπήρχαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Το δεύτερο είναι ότι εκτέθηκαν πολύ στα ελληνικά ομόλογα. Αυτά συνέβαλαν να φανεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο τραπεζικό κομμάτι, που ήταν το δυνατό χαρτί της οικονομίας.
Οι κύπριοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά, δουλεύουν πολύ πάνω σε αυτό, να βρουν κάποιες λύσεις για να μπορέσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται να δώσουν λύσεις και να ξεπεράσουν την κατάσταση".
Για το γεγονός ότι ήδη υπήρξαν παραιτήσεις στην Κύπρο: "Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες της κρίσης στη Βουλή έμπαιναν οι βουλευτές το πρωί και έβγαιναν το βράδυ. Εμεναν 20 ώρες μέσα.
Αυτό με εντυπωσίασε σε σχέση με ότ,ι είχαμε ζήσει εδώ. Εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν είχε άποψη για κάτι. Εκεί από την αρχή ανέλαβαν ευθύνες, υπήρξαν παραιτήσεις, αμέσως προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο και τους υπεύθυνους.
Είναι σίγουρο ότι θα βρουν τους υπεύθυνους, σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ καλύτεροι σε νοοτροπία. Επίσης υπάρχον τουλάχιστον 40.000 έλληνες εκεί, μορφωμένοι, που έχουν βρει λύση στο πρόβλημα.
Και επιπλέον είναι πολλές οι καταθέσεις, άλλωστε εκεί το επιτόκιο ήταν 5,5% και όχι 0,10% όπως εδώ".
Για το αν οι κύπριοι περίμεναν μεγαλύτερη βοήθεια από τους ρώσους: "Ναι, περίμεναν, γιατί υπάρχει μεγάλη κοινότητα ρώσων στην Κύπρο, περίπου 40.000 άτομα και μεγάλος αριθμός καταθέσεων.

Εχουν πάει εκεί οικογενειακά, μένουν σε προάστια, έχουν σχολεία ρώσικα. Θα είναι σημαντικό πλήγμα για τους κύπριους, γιατί φαίνεται ότι η ρώσικη κυβέρνηση δε δίνει τη βαρύτητα που θα περίμεναν οι κύπριοι.

Οι ρώσοι θεωρούν ότι τα λεφτά είναι από άτομα εκτός Ρωσίας και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στη Ρωσία.
Αυτό έχει προκαλέσει έκπληξη στους κύπριους, γιατί περίμεναν ότι οι ρώσοι θα βοηθήσουν την κατάσταση και έχει προκαλέσει απογοήτευση στον κόσμο.

Η Κύπρος γενικά ήταν κοντά με τη Ρωσία, όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι".
Για την επίδραση της κρίσης στον κυπριακό επαγγελματικό αθλητισμό: "Θα υπάρχει σίγουρα επίδραση.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι σε μια ημικρατική εταιρία τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ και δε θα είναι εύκολο να δαπανήσει τα ίδια χρήματα.
Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ήδη πολλές ομάδες με προβλήματα, με απλήρωτους παίκτες, που δεν μπορούσαν να έχουν εγγυητικές επιστολές που πρέπει να παίρνουν περίπου κάθε 4 μήνες για την Ευρώπη.
Τις τελευταίες μέρες υπήρχε σοβαρό θέμα με 4 μεγάλες ομάδες, πριν την κρίση.

Στο μπάσκετ είναι πιο απλά τα πράγματα, δεν έχει την προβολή του ποδοσφαίρου, αν και υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι και επιχειρηματίες που ασχολούνται.
Δεν έχει την προβολή του ποδοσφαίρου. Στον απλό φίλαθλο το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό κομμάτι, σχετίζονται πολύ με το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Στο μπάσκετ επειδή υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες, αυτοί θα κληθούν να δώσουν τη λύση.

Ετσι κι αλλιώς τα κρατικά έσοδα και τα έσοδα από τις διαφημίσεις δεν ήταν μεγάλο κομμάτι, δεν στηρίζονταν σε αυτό. Ηταν το έξτρα".
Για το αν πιστεύει, πλέον, ότι ήταν λάθος να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στην Κύπρο, καθώς προέκυψε πλέον η κρίση: "Εγώ πήγα γιατί ήταν πάρα πολύ καλή η πρόταση.
Ο κ. Παπαέλληνας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μόνο τα καλύτερα λένε, ενώ υπήρχε μια δημιουργία και μια προοπτική. Τώρα δεν ξέρω πώς θα γίνει.
Η όλη ατμόσφαιρα στην Κύπρο και η συμπεριφορά απέναντί μου είναι τόσο καλή και έτσι προσωπικά ήμουν πολύ καλά αυτό τον ένα μήνα και αυτό με έχει κερδίσει".