Σλούκα στο sport.gr: Θα έρθουν κι άλλοι τίτλοι

Η Αναστασία Σλούκα μίλησε στο sport.gr για την εντυπωσιακή πορεία της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, που πανηγύρισε το πρωτάθλημα της Α1, βάζοντας τέλος στο σερί του Αθηναϊκού.Ο Παναθηναϊκός διατηρεί μία μεγάλη παράδοση στο χώρο το αθλητισμού από τις αρχές της ίδρυσης του συλλόγου. Το τμήμα μπάσκετ γυναικών του  τριφυλλιού δημιουργήθηκε το 1937 μετά από ενέργειες του Γεωργίου Καλαφατάκη, ο οποίος είχε οραματιστεί τη δημιουργία ενός γυναικείου τμήματος στο μπάσκετ.

Η πρώτη επιτυχία της ομάδας ήρθε στα 1950, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα κέντρου. Από το 1967, όταν και δημιουργήθηκε το εθνικό πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού δηλώνει παρούσα στη διοργάνωση. Από το 1959 ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου, τον γνωστό «Τάφο του Ινδού». Παρά το γεγονός ότι το 1991 και το 1995 ήρθε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου με τον Σπόρτινγκ τελικά να κερδίζει και τις δύο φορές,  ο Παναθηναϊκός έδειχνε ότι αργά η γρήγορα ο τίτλος θα κατέληγε σε πράσινα χέρια. Το πρώτο πρωτάθλημα τελικά για το τριφύλλι ήρθε το 1998. Ακολούθησαν τα πρωταθλήματα του 2000, το 2005 και το 2013.

Για το 2013, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο φετινός τίτλος είχε ιδιαίτερη σημασία για το σύλλογο, καθώς ήρθε μετά από 8 χρόνια και μετά από κάποιες δύσκολες στιγμές που πέρασε το τριφύλλι.  Στον τελικό που διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου, το επονομαζόμενο και ως «Τάφος του Ινδού» όπου αγωνίζεται η ομάδα από το 1959, το Τριφύλλι μετρούσε ήδη δύο νίκες από την κανονική περίοδο και χρειαζόταν άλλη μία για να πάρει τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ελληνικού με 67-61 και στέφθηκε ξανά πρωταθλητής.

Μία από τις παίκτριες που άφησαν το στίγμα τους στον τελικό με την πολύ καλή της εμφάνιση ήταν η Αναστασία Σλούκα, που με 11 πόντους βοήθησε τα μέγιστα στην εκπλήρωση του στόχου για την ομάδα της.

Μιλώντας στο sport.gr η νεαρή γκαρντ εξέφρασε τη χαρά της για το πρωτάθλημα, το κλίμα της ομάδας και τη συνέχεια της.

Η Αναστασία Σλούκα στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια και τα συναισθήματα, όπως δηλώνει είναι ιδιαίτερα: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ολη η χρονιά ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Ευχαριστούμε και τον κόσμο της ομάδας που μας στήριξε. Ηταν πολύ όμορφο το κλίμα στο γήπεδο. Θέλουμε ο κόσμος να είναι κοντά μας και στη συνέχεια, ώστε να έρθουν κι άλλοι τίτλοι».

Για τη 20χρονη γκαρντ αυτός ήταν ο δεύτερος χρόνος στον Παναθηναϊκό μετά την μεταγραφή της από τη Θεσσαλονίκη και την ομάδα του Αρη. Όπως αναφέρει το ιδανικό κλίμα της ομάδας έφερε και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα για τις συμπαίκτριές της τονίζει: «Το κλίμα ήταν πολύ καλό φέτος και δεν υπήρξαν εντάσεις. Με τα κορίτσια κάναμε παρέα και εντός και εκτός γηπέδου, πράγμα που μας έδενε περισσότερο».

Ως πρότυπο χαρακτήρισε η Σλούκα την αρχηγό της ομάδας, Τούλα Καλέντζου, καθώς ήταν το αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας για όλη τη χρονιά. «Η παίκτρια που έχω ξεχωρίσει είναι η Τούλα Καλέντζου. Εκανε τα πάντα στο γήπεδο και είναι πρότυπο παίκτριας, αλλά και συμπεριφοράς. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι συμπαίκτριά της».

Ένα καλό σύνολο όμως έχει τις βάσεις της σε έναν γερό και δυνατό στυλοβάτη. Αυτός για τον Παναθηναϊκό δεν είναι άλλος από την προπονήτρια της ομάδας, τη Γιασεμή Σαμαντούρα. Η πάλαι ποτέ μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού είχε αναλάβει την ομάδα για τη χρονιά 1999/2000 όταν και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το μοναδικό νταμπλ στην μέχρι τώρα του ιστορία. Η Σαμαντούρα βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της στον πάγκο της ομάδας από το 2011. Η γκαρντ του Παναθηναϊκού μόνο με τα καλύτερα λόγια έχει να εκφραστεί για την προπονήτριά της που την πίστεψε όσο κανείς άλλος:

«Την ευχαριστώ για όλα. Αυτή ήταν που μεσολάβησε για να έρθω στον Παναθηναϊκό. Ημουν η τελευταία επιλογή, αφού το ρόστερ είχε κλείσει. Η ίδια επέμεινε για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Την ευχαριστώ που με πίστεψε. Η Σαμαντούρα είναι μία πολύ καλή προπονήτρια, πιστεύει σε όλες τις παίκτριες και τις αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Αχιλλέας Μακρόπουλος είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σε κάθε βήμα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως και στο μπάσκετ. Για τον πρόεδρο της ομάδας η Σλούκα ανέφερε: « Ηταν κοντά μας από την αρχή της χρονιάς. Μας στήριζε συνέχεια. Ερχόταν πάντα στο γήπεδο μαζί μας και μετά από κάθε ματς μας μιλούσε στα αποδυτήρια. Ελπίζουμε να παραμείνει πρόεδρος του Ερασιτέχνη και την επόμενη χρονιά. Ο κύριος Μακρόπουλος είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος».

Η Εθνική ομάδα είναι η μεγαλύτερη τιμή για κάθε αθλητή και αθλήτρια. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αναστασιά Σλούκα, η οποία βρίσκεται στην Εθνική Νέων Γυναικών. Για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Τουρκία δεν έχει γίνει ακόμη η επιλογή των παικτριών, αλλά ελπίζει να βρίσκεται μαζί με τα άλλα τα κορίτσια. Για την περσινή επιτυχία της Εθνικής η παίκτρια επισήμανε: «Πέρυσι ο στόχος στην Τσεχία ήταν η άνοδος στην κατηγορία. Η ομάδα ήταν δεμένη χρόνια και έτσι ήρθε το καλύτερο που ήταν η πρωτιά. Ανέβαιναν οι 3 πρώτες ομάδες και εμείς καταφέραμε και πήραμε την πρώτη θέση. Και ακούσαμε και τον Εθνικό ύμνο που ήταν πολύ συγκινητικό».

Η Αναστασία Σλούκα παράλληλα με το μπάσκετ σπουδάζει και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας. Πλήρως προσηλωμένη στους στόχους της δηλώνει για τη συνέχεια της καριέρας της. «Η καριέρα είναι θέμα τύχης. Μπορεί ένας τραυματισμός να σε αναγκάσει να σταματήσεις». Επίσης, η νεαρή αθλήτρια αποκαλύπτει πως είχε δεχθεί προτάσεις από κολέγια της Αμερικής: «Θέλω πρώτα να τελειώσω τις σπουδές μου και να δοκιμάσω αν μπορώ να αντεπεξέλθω στο εξωτερικό. Είχα πρόταση από κολέγια της Αμερικής πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν ήταν εύκολο να φύγω τότε».

Η Αναστασία Σλούκα δε θα μπορούσε να ξεχάσει και τον αδερφό της, Κώστα που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, λίγες μέρες πριν το Final 4, όπου όμως δεν θα μπορέσει να πάει: «Το ξέρω είναι λίγο περίεργο. Εγώ επειδή δεν είμαι γνωστή πηγαίνω και τον παρακολουθώ. Για αυτόν δεν είναι τόσο εύκολο. Πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό τον ρώτησα αν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με αυτό το θέμα. Ο Κώστας μου είπε να διαλέξω αυτό που είναι καλύτερο για μένα και ότι δε θα μου κόψει το δρόμο για να κάνω αυτό που αγαπάω».

Ο Παναθηναϊκός έχει μία διαχρονική ιστορία στο μπάσκετ των ανδρών και οι γυναίκες έχουν δείξει ότι μπορούν να συνεχίσουν αυτήν την παράδοση. Οι νέες παίκτριες, όπως η Σλούκα έχουν όλο το δρόμο μπροστά τους για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να προσφέρουν όμορφο θέαμα στον κόσμο που αγαπά το άθλημα και εκτιμά την προσπάθεια.