Το "Μαύρο Βουνό" και άλλες γιουγκοσλαβικες ιστορίες,...

Μπορεί η Εθνική Ομάδα μιας χώρας με πληθυσμό μόλις 680.000 κατ. να διακριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Μπάσκετ ; Πιθανότατα θα τα πάει καλύτερα, παρά την απουσία του Πέκοβιτς, απ’ ότι στο Eurobasket 2011 όπου είχε στην πεντάδα της τον σέντερ με τη ‘’βουνίσια’’ δύναμη . Το ‘’μικρό ανυπότακτο χωριό’’ των Βαλκανίων !
Φανταστείτε μια χώρα με  βουνά  και ακτές μόνο ! Όπου οι βουνοπλαγιές καταλήγουν σε παραλίες! Ένα τόπο όπου μπορεί να κάνεις  σκι σε χιονοδρομικό κέντρο το πρωί ,  και αργά το μεσημέρι , μετά από 2 ώρες περίπου  διαδρομή με το αυτοκίνητο , να κολυμπάς στα γαλάζια νερά της Αδριατικής!

Το όνομα της χώρας προέρχεται από τη βενετική μορφή του ιταλικού ‘’Monte Nero’’ , οφείλεται δε στο σκούρο χρώμα των πετρωμάτων των βουνών της . Η μορφολογία του εδάφους και το φυσικό περιβάλλον διαμόρφωσαν – αν κρίνουμε από τα ιστορικά αποτελέσματα – ένα ήθος που χαρακτηριζόταν από την φυσική ροπή στην ελευθερία ,το ανυπότακτο του χαρακτήρα και την ασυμβίβαστη φύση . Οι μαυροβούνιοι πολέμησαν λυσσαλέα από την  πρώτη στιγμή   τους τούρκους , και κατάφεραν να περιορίσουν την Οθωμανική κυριαρχία στο μισό περίπου της χρονικής διάρκειας,   συγκριτικά με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων !

Αντίστοιχα … ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ !
Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γιουγκοσλαβίας από Γερμανούς και Ιταλούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , οι Μαυροβούνιοι -όπως   θα υποθέσατε- αντιστάθηκαν στην συντριπτική πλειονότητα τους . Έφτιαξαν αντιστασιακές οργανώσεις με διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις μεταξύ τους ,  και φυσικά ‘’ανέβηκαν’’ στα βουνά – όσοι δεν ήταν ήδη εκεί !

‘’Συγγενικές σχέσεις’’ με Σερβία…
Αν και από τη φύση τους ‘’αντάρτες’’ οι Μαυροβούνιοι σχεδόν πάντα έβρισκαν αναίμακτες  λύσεις στις αντιδικίες τους με τους γείτονες Σέρβους . Κοινές παραδόσεις , κοινή Θρησκεία , σχεδόν ίδια γλώσσα… Σύμμαχοι σε όλους σχεδόν τους πολέμους , στους Βαλκανικούς , στο Αντάρτικο…  Συνυπήρξαν σε κοινό κράτος με τη Σερβία μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ,  και το 2006 κέρδισαν την πλήρη ανεξαρτησία τους με δημοψήφισμα , δίχως  να ανοίξει ρουθούνι …

Ευρώ με το ‘’έτσι θέλω’’!!!
Μετά τη λήξη του Γιουγκοσλαβικού Εμφυλίου και παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα κοινό κράτος με τη Σερβία , το Μαυροβούνιο υιοθετεί σαν τοπικό νόμισμα του το Γερμανικό Μάρκο (!) , στέλνοντας μήνυμα στους ‘’αδερφούς’’ σέρβους ότι αυτή η ένωση δεν θα κρατήσει για πολύ !!! Μετά την κατάργηση του Μάρκου και την καθιέρωση του Ευρώ , η CRNA GORA (στην τοπική σερβική διάλεκτο) χωρίς να πάρει άδεια από Ε.Ο.Κ , . ούτε από κανέναν άλλο ,  καθιερώνει σαν εθνικό νόμισμα της το Ευρώ !!! Χωρίς να ανήκει στην ευρωζώνη , χωρίς να ελέγχεται η νομισματική της πολιτική από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ! Η επιμονή της τοπικής κυβέρνησης καθώς και τα μεγάλα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από δυτικοευρωπαίους στον τουρισμό του Kotor , της  Budva ,  κτλ , σύντομα κάμπτουν οποιαδήποτε  αντίρρηση ….

Μπασκετική παράδοση…
Το άθλημα του μπάσκετ μπορεί να μην έχει φέρει στο Μαυροβούνιο τις επιτυχίες της υδατοσφαίρισης (χρυσά μετάλλια σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα), έχει όμως μεγάλη παράδοση πολλών δεκαετιών . Προπονητές όπως ο ‘’γκουρού’’ της Παρτίζαν Ντούσκο Βουγιόσεβιτς , ο ‘’δικτάκτορας’’ Ντούσκο Ιβάνοβιτς , ο γνωστός μας από το πέρασμα του από τον Πανιώνιο , σημερινός Ομοσπονδιακός Λούκα Παβίτσεβιτς … Παλιοί παίκτες όπως οι Ιβάνοβιτς-Παβίτσεβιτς της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα  , ο γνωστός μας Σκεπάνοβιτς – ‘’από μηχανής θεός’’ του τελικού Eurobasket 2001 , o Ντρόπνιακ , ο Μπουλάτοβιτς , κ.α. Πρεσβευτές  του παρόντος τρείς εν ενεργεία ΝΒΑερς : Πέκοβιτς , Βούτσεβιτς και Παύλοβιτς…

Κρύψτε τον  Ζάρκο!
Η Μπουντουγκνοστ είναι  η ομάδα της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα (πρώην Τίτογκραντ – εξαιτίας του έρωτα του Τίτο για την πόλη ! ) Πρόκειται για την καλύτερη ομάδα μπάσκετ του Μαυροβουνίου , τρείς φορές τροπαιούχο   του ενιαίου Πρωταθλήματος Σερβίας – Μαυροβουνίου κατά το σύντομο χρονικό διάστημα πριν την οριστική ανεξαρτητοποίηση …
Γενιές και γενιές αξιόλογων γιουγκοσλάβων παικτών έχουν μάθει μπάσκετ στα τμήματα υποδομής της , ένας από αυτούς ήταν και ο Πάσπαλι ! Για τη καριέρα και τη ζωή του.

Ζάρκο υπάρχουν αρκετές  ιστορίες και μύθοι…
Αρχές δεκαετίας 80… Η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ – μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης εκείνη την εποχή - προηγείται με διαφορά στο Γιουγκοσλαβικό Πρωτάθλημα και ταξιδεύει στην Ποντγκόριτσα για ένα ‘’αδιάφορο’’ γι αυτήν  ματς . Για τους μαυροβούνιους της Μπουντούγνοστ όμως πρόκειται για αγώνα ‘’ζωής και θανάτου’’ , από το αποτέλεσμά του θα κριθεί αν η ομάδα θα παραμείνει στην κατηγορία.. Αυτοί που είδαν το ματς επιμένουν  ότι οι Κροάτες  δεν προσπάθησαν ιδιαίτερα… Η αγωνία των παραγόντων της Μπουντούγνοστ για τη σωτηρία της ομάδας δεν υπάρχει πια … , τη θέση της όμως έχει πάρει η ‘’στεναχώρια’’ της απώλειας για ένα από τα ταλέντα της εφηβικής ομάδας- όποιον θα διάλεγε ο σκάουτερ της Τσιμπόνα ! Αυτή ήταν η άτυπη συμφωνία με τους Κροάτες !!!

Την ημέρα που ο σκάουτερ της Τσιμπόνα επισκέπτεται το γήπεδο της ομάδας νέων της Μπουντούγνοστ για να δει την προπόνηση και να διαλέξει  , οι μαυροβούνιοι έχουν ‘’εξαφανίσει’’ τον Πάσπαλι !!! Στον Ζάρκο - που ήδη ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα ανάμεσα στα άλλα ταλέντα – έχει επιβληθεί ένας άτυπος ‘’κατ’ οίκον’’ περιορισμός  έως; ότου αποχωρήσει ο κροάτης από την πόλη !

Η  νέα γενιά
Ο Νίκολα Βούτσεβιτς είναι γνωστός στους μπασκετικούς φίλους του site από τις εμφανίσεις του στο ΝΒΑ , θυμάμαι τα σχόλια κάποιων φίλων εδώ , για την καλή απόδοση και τη γρήγορη προσαρμογή του ,  εκεί που οι δικοί μας   δυσκολεύονται.

Τριάρι  (συν)  τριάρι (ίσον) σέντερ !
Η μητέρα του Νίκολα ήταν στα νιάτα της βασική small forward της  Ζελέζνιτσαρ και της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας !
Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον Μπόρισλαβ Βούτσεβιτς (F , 2.07m , γεν.’59) , πατέρα του Νίκολα . Τριάρι της Μπόσνα και της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας στα μέσα της δεκαετίας του 80 .

Αυτός και ο Μπόμπαν Πέτροβιτς , (F , 2.05m , ’57) , πανομοιότυποι παίκτες , αριστερόχειρες , γρήγοροι , αλτικοί , πολύ  καλοί σουτέρ , ήταν η πρώτη ‘’απόπειρα’’ των Γιουγκοσλάβων να παίξουν με βασικό τριάρι που θα ξεπερνούσε αρκετά τα 2m. Θα αντιμετώπιζαν  έτσι πιο αποτελεσματικά το αντίπαλο δέος , την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που κατέβαινε τότε με υπερδίμετρα small forward , αρχικά το Μίσκιν (2.06m) και στη συνέχεια τον Τιχονένκο(2.06m) . Ο Μπόρισλαβ Βούτσεβιτς ,  προάγγελος  κατά κάποιο τρόπο του Τόνυ Κούκοτς , συνέχισε να παίζει μπάσκετ μέχρι τα ‘’γεράματα’’ (43χρ.) σε Ελβετία και Βέλγιο (όπου και γεννήθηκε ο Νίκολα) , ‘’μετατοπιζόμενος’’ λίγο πιο κοντά στο καλάθι , στη θέση 4 δηλαδή.

Ο Νίκολα Ιβάνοβιτς (PG , 1.90m ,’94) είναι μετά τον Βασίλι Μίτσιτς (PG , 1.96m ,’94 , Σερβία ) ίσως  ο πιο ‘’ελπιδοφόρος ‘’ playmaker της γενιάς του . Μπορεί να οργανώνει , να δημιουργεί , να επιλέγει σωστά ρυθμούς και συστήματα για την ομάδα . Ευχέρεια στην πάσα , νεύρο , και γρήγορη εκτέλεση σουτ από μέση και μακρινή απόσταση . Κατακρίνεται καμιά φορά  από τους προπονητές του όταν βάζει σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργία ,  προτιμώντας να πάει στο ένας εναντίον ενός…

Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς (PF - C , 2.06m , ’91) , ήταν το ‘’ανερχόμενο αστέρι’’ του φετινού Eurocup , αλλά και στην ACB δεν τα πήγε και άσχημα ως πρωτοεμφανιζόμενος με την πορτοκαλί φανέλα της Βαλένθια (55%διπ.,39%τρ., 5ρ. σε ~20min μ.ο.) . Πολύ χαμηλά στα φετινά ντράφτ , για τους αμερικάνους πρόκειται για έναν παίκτη  ‘’βαρύ για forward και κοντό για σέντερ’’ . Για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ όμως , με τη λειψανδρία που υπάρχει στους ψηλούς , η παρουσία του 22χρονου είναι αξιοπρεπέστατη . Καλός ρημπάουντερ , απειλεί με πρόσωπο και πλάτη , σουτάρει καλά (και με το αριστερό) , αποτελεσματικός σε pick and roll , pick and pop .

Η σύνθεση
Το σχήμα που κατέβασε ο Παβίτσεβιτς στα προκριματικά είχε σαν playmaker  τους Ρότσεστι (‘’νατουραλιζέ’’ , αμερικάνικης προέλευσης , 1.85m , γεν. ’85) , Ιβάνοβιτς . Στη θέση 2 οι ‘’κόκκινοι’’ χρησιμοποίησαν τους Σούαντ Σέχοβιτς (1.95m , γεν.’87 ) και Σέαντ Σέχοβιτς(SG-SF , 1.96m , ’89) .

Στο 3 βασικός είναι ο Αλεξ Πόποβιτς (2.01m , ’87) ,  σε κοντύτερο σχήμα χρησιμοποιείται και ο Σέαντ . Σαν Power Forward ξεκινά στην πεντάδα ο Ντάσιτς (2.08m , ’88) που έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα προκριματικά , με μπακ απ τον Μ.Μπιέλιτσα (2.06m , ’84) . Σαν σέντερ στα προκριματικά έπαιξε ο Ντούμπλεβιτς ,  με αλλαγή του  τον γνωστό μας (έχει παίξει σε ΑΕΚ,Μαρούσι,ΠΑΟΚ)  Σέκουλιτς (2.10m , ’82) .

Στους πρόσφατους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας αρκετό χρόνο στο 5 πήρε όπως αναμενόταν ο Βούτσεβιτς , ενώ χρησιμοποιήθηκε και ‘’βαρύ σχήμα’’ με 4αρι τον Ντούμπλιεβιτς.

Αντικατάσταση Ρότσεστι από Ράις!
Μία άλλη σημαντική προσθήκη που έγινε στην ομάδα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων φιλικών ήταν αυτή του Τάιρες Ράις (G , 1.85m , ’87),  που σχετικά πρόσφατα εξασφάλισε διαβατήριο με σφραγίδα Μαυροβουνίου ! Οι δυό ‘’νατουραλιζέ’’ παίκτες χρησιμοποιήθηκαν κατά σειρά (σχεδόν τα μισά ματς έπαιξε ο καθένας τους !!) στα παιχνίδια προετοιμασίας ,  και τελικά ο Παβίτσεβιτς αποφάσισε να επιλέξει τον γνωστό μας από το πέρασμα του από τον Πανιώνιο   Ράις ! Με κριτήριο  την αξία των δύο γκάρντ η απόφαση αυτή  φαίνεται να είναι η σωστή , μην ξεχνάμε όμως ότι ο Ρότσεστι έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις σαν βασικός  playmaker στα προκριματικά , γνωρίζει καλύτερα τους συμπαίκτες του , ο Ράις πρόλαβε να φορέσει την κόκκινη φανέλα σε μερικά μόνο φιλικά…
 
Ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε αγώνα βοήθειες μπορούν να δώσουν ο Μάρκο Πόποβιτς (SF , 1.99m , ’85) ,  και ο γνωστός μας από το πέρασμα του από το Μαρούσι  Μπόγιαν Μπάκιτς (G , 1.96m  , ’83) .
Εκτός από τον Πέκοβιτς για διαφορετικούς λόγους δεν θα βρίσκονται στο ρόστερ οι ‘’φερέλπιδες’’ Μάρκο Τοντόροβιτς (C-PF , 2.10m , ’92) και Νεμάνια Ράντοβιτς ((C-PF , 2.07m , ’91).

Σημαντικό μειονέκτημα της ομάδας των ‘’κόκκινων’’ η ύπαρξη μόνο δύο παικτών στον άσο, αν αναλογιστούμε ότι θα αντιμετωπίσουν συχνά πιεστικές άμυνες , καθώς και τη φθορά των πολλών αγώνων σε σύντομο χρονικό διάστημα…