Το προφίλ του Πασιένσια

Ο Ντομίγνκος Πασιένσια θα είναι, εκτός απροόπτου, ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συμφώνησε το βράδυ της Πέμπτης (30/5) με τον Ιβαν Σαββίδη να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του "δικεφάλου". Με αφορμή την διαφαινόμενη πρόσληψη του Πασιένσια από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, το sport.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του πορτογάλου τεχνικού.Αγωνιστική καριέρα

Ο Ντομίνγκος Ζοσέ Πασιένσια Ολιβέιρα, ή απλά Ντομίνγκος, όπως ήταν γνωστός ως ποδοσφαιριστής, γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1969 στη Λέσα ντα Παλμέιρα του Ματοσίνιος. Αγωνίστηκε ως επιθετικός και στα 12 χρόνια, που συνολικά φόρεσε τη φανέλα των Δράκων, μέτρησε 263 συμμετοχές και 106 γκολ.

Σε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα έφυγε από την Πόρτο μόνο για δύο σεζόν όταν αγωνίστηκε με την φανέλα της Τενερίφης (50 συμ. - 6 γκολ). Παράλληλα, αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Πορτογαλίας, με την οποία αγωνίστηκε σε 35 ματς, πετυχαίνοντας εννέα τέρματα, ένα εκ των οποίων εναντίον της Κροατίας, στην προημιτελική φάση του EURO του 1996, στην Αγγλία.

Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται τόσο το γεγονός ότι στην Πόρτο ο Ντομίνγκος είχε προπονητή τον Φερνάντο Σάντος για δύο σεζόν, όσο και το γεγονός ότι το τελευταίο του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής ήταν με αντίπαλο την Μπάγερν, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Champions League στις 19 Απριλίου του 2000.

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Ντομίνγκος Πασιένσια κατέκτησε επτά πρωταθλήματα (1987–88, 1989–90, 1991–92, 1992–93, 1994–95, 1995–96, 1996–97), πέντε Κύπελλα (1987–88, 1990–91, 1993–94, 1999–2000, 2000–01) και έξι Super Cup (1991, 1992, 1994, 1995, 1999, 2000), ενώ συνολικά, αγωνίστηκε σε 313 παιχνίδια και πέτυχε 112 γκολ.

Προπονητική καριέρα

Ξεκίνημα στην Πόρτο

Οταν ο Πασιένσια αποφάσισε να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα, οι άνθρωποι της Πόρτο του έκαναν πρόταση ν’ αναλάβει πόστο στην Πόρτο Β. Ετσι,  λοιπόν, το 2004 αναλαμβάνει την θέση του βοηθού προπονητή και πολύ γρήγορα αναβαθμίζεται σε πρώτος. Παρ' όλα αυτά, δεν καταφέρνει να πάρει προαγωγή για την πρώτη ομάδα και μετακομίζει στην Λεϊρία.

Λεϊρία και Ακαδέμικα

Το προπονητικό ταξίδι του Πασιένσια συνεχίζεται το 2006 στην Λεϊρία, όπου ο πορτογάλος τεχνικός τα πηγαίνει σχετικά καλά, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως η ομάδα του τερματίζει στην έβδομη θέση του πρωταθλήματος. Κι όμως, αποχωρεί, λόγω των κακών σχέσεων του με τον πρόεδρο της ομάδας, αλλά και τον παίκτη, Αντριάνο Ροσάτο.

Εναν χρόνο αργότερα προσλαμβάνεται από την Ακαντέμικα, όπου δείχνει τα διαπιστευτήρια του, καθώς στην δεύτερη του χρονιά ως προπονητής των "φοιτητών" οδηγεί την ομάδα στην έβδομη θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος, η οποία ήταν η καλύτερα στην ιστορία της ομάδας τα τελευταία 24 χρόνια.

Το... θαύμα της Μπράγκα

Τον Ιούνιο του 2009, ο Πασιένσια παραιτείται, διότι έχει στα... χέρια του προσφορά από την Μπράγκα, η οποία έχει μόλις χάσει τον προπονητή της Ζόρζε Ζέσους, που έχει υπογράψει στην Μπενφίκα.

Την πρώτη του σεζόν, η Μπράγκα αποκλείεται από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League από την Ελφσμποργκ, αλλά στην συνέχεια οδηγεί την ομάδα από το Μίνιο σε μια εκπληκτική πορεία, καθώς αυτή βρίσκεται επικεφαλής της βαθμολογικής κατάταξης για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και τελικά τερματίζει στην δεύτερη θέση, την καλύτερη στην ιστορία της ομάδας, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση για τα προκριματικά του Champions League.

Την δεύτερη του χρονιά στην Μπράγκα, η ομάδα του καταφέρνει να φτάσει στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αποκλείοντας σε διπλά ματς, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010, τις Σέλτικ (4–2 συνολικό σκορ) και Σεβίλλη (5–3). Επειτα από ένα κακό ξεκίνημα τόσο εντός συνόρων όσο και στη φάση των ομίλων του Champions League, η Μπράγκα "ανεβαίνει" αγωνιστικά, τερματίζοντας τέταρτη στο πρωτάθλημα και τρίτη στον όμιλό της, με επακόλουθο την πρόκριση για το Europa League, όπου ο Ντομίνγκος οδηγεί την ομάδα στον τελικό, αποκλείοντας διαδοχικά τις Λεχ Πόζναν, Λίβερπουλ, Ντιναμό Κιέβου και Μπενφίκα, αλλά τελικά το τρόπαιο κατακτά η Πόρτο.

Η συμμετοχή της Μπράγκα στον τελικό του Europa League, τον Μάιο του 2011, αποτέλεσε αναμφίβολα την μεγαλύτερη επιτυχία του Πασιένσια στην έως τώρα προπονητική του καριέρα.

Επόμενοι... σταθμοί Σπόρτινγκ και Λα Κορούνια

Στις 23 Μαΐου του 2011, ο Πασιένσια αναλαμβάνει να διαδεχτεί τον Ζοσέ Κουτσέιρο στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Την πρώτη του σεζόν, ο πορτογάλος τεχνικός καταφέρνει να προκριθεί με τα "λιοντάρια" στον τελικό Κυπέλλου, έπειτα από πέντε χρόνια.

Ωστόσος, στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, με την ομάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, 16 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο και μισητή αντίπαλο Μπενφίκα, απολύεται, εξαιτίας μιας εκτός έδρας ήττας με 2–0 από την Μαρίτιμο.

Παρόμοια ήταν και η πορεία του στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια την εφετινή σεζόν (2012-13), όπου είχε ένα άσχημο σερί ηττών, με αποτέλεσμα να αποχαιρετίσει, έπειτα από λίγους μήνες, τον σύλλογο της Ισπανίας.

Προτίμηση στο 4-3-3 και τις... αντεπιθέσεις

Ως παιδί του Φερνάντο Σάντος και της Πόρτο, ο Πασιένσια δεν θα μπορούσε παρά αν είναι λάτρης του 4-3-3, με ένα καθαρό κόφτη και δύο εσωτερικούς μέσους στον χώρο του κέντρου. Αυτό είναι το σύστημα που επιλέγει και πιθανότατα αυτό θα χρησιμοποιήσει και στον ΠΑΟΚ, εφόσον τελικά έρθει στην Θεσσαλονίκη.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του 44χρονου πλέον τεχνικού είναι και το παιχνίδι των οργανωμένων αντεπιθέσεων, κάτι που πέτυχε σε τεράστιο βαθμό στην Μπράγκα, η οποία, με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, έφτασε το 2011 μέχρι το τέλος του... δρόμο στο Europa League, ενώ πραγματοποίησε και εξαιρετικές εμφανίσεις στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.