Φιλιππίδης: Το μετάλλιο παραμένει ο μεγάλος στόχος

Ο πανελλήνιος ρέκορντμαν του επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης, αναφέρθηκε στην φετινή σεζόν, ενώ αποκάλυψε και τους στόχους του για τις διοργανώσεις του 2014."Για διακοπές δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Από εβδομάδα ξεκινάω μαθήματα, οπότε δεν έχω περιθώρια για απουσίες, τις οποίες θα κρατήσω για τους αγώνες και την προετοιμασία", είπε ο Φιλιππίδης στο site του ΣΕΓΑΣ, που παράλληλα με την προπόνηση του κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.

"Η χρονιά ήταν πολύ θετική και το χειμώνα και το καλοκαίρι κατάφερα να βελτιώσω το ρεκόρ μου. Πήρα μέρος σε όλα τα Diamond League, όπου κατέλαβα τη δεύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία και διεκδίκησα μέχρι το τέλος την πρώτη.

Ολα αυτά δείχνουν σταθερότητα σε ένα υψηλό επίπεδο", συμπλήρωσε ο αθλητής, ο οποίος δεν άφησε στην άκρη και την εμφάνιση της Μόσχας, όπου ήταν δέκατος.

"Κι εγώ, όπως και ο Λαβιλενί, είχα πρόβλημα με το μήκος της φόρας. Για να εκτελέσω όλη τη φόρα μου έπρεπε να βγω στον τέταρτο διάδρομο.

Αυτό όμως ήταν πρόβλημα, γιατί παράλληλα γινόταν και άλλα αγωνίσματα και οι κριτές μας έδιωχναν.

Αναγκαστήκαμε με τον προπονητή μου να μικρύνουμε τη φόρα γεγονός που εκ του αποτελέσματα με επηρέασε.

Ηταν όμως μια απόφαση από αυτές που παίρνεις σε έναν αγώνα. Αν ήταν λάθος ή σωστή δεν έχει σημασία, συνέβη και αξιολογείται".

Για τον Φιλιππίδη η χρονιά που πέρασε ήταν υψηλών απαιτήσεων καθώς αναγκάστηκε να συνδυάσει σπουδές και προπόνηση. Κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος.

"Εχουν γίνει πολλά πράγματα στη διάρκεια της σεζόν, αναγκάστηκα να αγωνιστώ με δύσκολες συνθήκες, με απρόβλεπτες. Εχει μεγάλη σημασία να μπορείς να αντιδράς όταν συμβαίνουν αυτά.

Η επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη. Με το που πάρω το πρόγραμμα της σχολής θα το δώσω στον Δημήτρη προκειμένου να προχωρήσει στον προγραμματισμό σε ανοιχτό και κλειστό".

Αναφορικά με το επίπεδο του αγωνίσματος στη διάρκεια της σεζόν, αλλά και με την έκπληξη που έγινε στη Μόσχα με τον γερμανό Χολζντέπε να επικρατεί στον τελικό, είπε:

"Το επίπεδο του αγωνίσματος είναι υψηλό. Εκανα 5,82 μ. και είμαι ο έβδομος αθλητής στον κόσμο. Ο Λαβιλενί σίγουρα ήταν το φαβορί, όμως, έχασε.

Δε σημαίνει πως επειδή ήταν ο καλύτερος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καπαρώσει το χρυσό μετάλλιο".

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες του επί κοντώ των τελευταίων ετών, ο Φιλιππίδης δεν έχει καταφέρει να πάρει ακόμη αυτό που του αναλογεί. Ενα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

"Εννοείται και θέλω  μετάλλιο. Εννοείται πως δεν θέλω να είμαι τέταρτος ή πέμπτος, όταν μπορώ να είμαι και στα μετάλλια.

Η κατάκτηση ενός μεταλλίου ήταν και παραμένει ο στόχος μας. Με γνώμονα αυτή την επιθυμία ξεκινάει και η φετινή χρονιά", εξηγεί.

Τα διαδοχικά ταξίδια, οι συνεχόμενοι αγώνες, είναι μια τακτική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ο Φιλιππίδης και την οποία θα συνεχίσει να ακολουθεί και τα επόμενα.

Μάλιστα προκειμένου να κάνει ακόμη καλύτερα τη δουλειά του, ο αθλητής σκέφτεται στο μέλλον να μετακομίσει στο εξωτερικό.

"Η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, η σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα με ικανοποιεί. Ηδη έχω κλείσει μίτινγκ για του χρόνου.

Αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν ήμουν στο επίπεδο που είμαι ή αν δεν είχα έντονη συμμετοχή σε αγώνες στο εξωτερικό.

Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Σκεφτόμαστε σοβαρά στο μέλλον να φύγουμε στο εξωτερικό.

Εκεί θα είναι πιο εύκολο να κάνουμε αυτό που μπορούμε με καλύτερες συνθήκες, ενώ θα είναι σαφώς πιο εύκολο να κάνουμε αγώνες.

Για παράδειγμα οι γερμανοί άλτες παίρνουν το αυτοκίνητο τους και φτάνουν εύκολα σε οποιονδήποτε προορισμό επιθυμούν δίχως να ταλαιπωρηθούν. Δυστυχώς γεωγραφικά η χώρα μας δεν ευνοεί να κάνεις πολλά ταξίδια στη σεζόν".

Οι υποχρεώσεις του Φιλιππίδη τον αναγκάζουν για μεγάλο διάστημα να βρίσκεται μακριά από το σπίτι του.

"Εχω βρει την ιδανική βαλίτσα, στην οποία χωράνε όσα πράγματα απαιτούνται για το διάστημα που θα μείνω στο εξωτερικό, δίχως μάλιστα να ξεπεράσω το όριο των κιλών στο αεροδρόμιο".

Στο γκρουπ του Κυτέα εκτός από τον Φιλιππίδη υπάρχει και ο Παναγιώτης Λάσκαρης, ο οποίος δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι έχει τα φόντα να πάει ψηλά.

"Είναι σπουδαίος αθλητής, ο οποίος παλεύει και αυτός κόντρα στις δυσκολίες της εποχής, προκειμένου να κάνει το καλύτερο.

Νομίζω πως έχει τις δυνατότητες να πάει ψηλά, θα μπορούσε μάλιστα να έχει πιάσει και το όριο για τη Μόσχα", εξηγεί για τον συναθλητή του, ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ.