Φορτούνης: Αξίζουμε να πάμε στη Βραζιλία

Ο Κώστας Φορτούνης σε συνέντευξή του μίλησε για την εθνική ομάδα και για την πρόκριση που αξίζει να πάρει στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Επίσης, ο έλληνας διεθνής μίλησε για την Μπουντεσλίγκα, αλλά και για την μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Ντόρτμουντ.Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Φορτούνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
-Ενα σχόλιο για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον όμιλο της Εθνικής ομάδας (7ος) μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα; "Μια νίκη είναι πάντοτε θετικό αποτέλεσμα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν επιτευχθεί. Ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο, παίζαμε ένα δύσκολο παιχνίδι σε έναν ακόμη δυσκολότερο αγωνιστικό χώρο αλλά δείξαμε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και πήραμε το αποτέλεσμα που μας επιτρέπει να διατηρούμε τις ελπίδες για την πρώτη θέση, ενώ ταυτόχρονα μας έφερε πολύ κοντά στη δεύτερη και στα μπαράζ".

-Που οφείλεται, κατά την άποψή σου, η νέα μέτρια εμφάνιση της Εθνικής; "Τέτοια παιχνίδια είναι από εκείνα που χαρακτηρίζονται ως "ζωής ή θανάτου", είναι αγώνες στους οποίους οφείλεις να κατακτήσεις τη νίκη όπως και αν παίξεις. Όπως όμως συνέβη στη Σλοβακία, που δεν είχαμε αποδώσει καλά, έτσι και στη Λιθουανία ήμασταν αποτελεσματικοί και πήραμε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Αυτά τα παιχνίδια είναι για μεγάλες ομάδες και κρίνονται στη συγκέντρωση και στο ποιος θέλει πιο πολύ τη νίκη"..

-Αξίζει η Ελλάδα να παίξει στο Μουντιάλ, βάσει των εμφανίσεων που πραγματοποιεί; "Βεβαίως... Είμαστε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές πολλοί εκ των οποίων αγωνίζονται σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού. Αξίζουμε να βρεθούμε στη Βραζιλία, στη χώρα που γεννήθηκε και παίζεται το αυθεντικό ποδόσφαιρο. Το Μουντιάλ είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό τα ραντεβού".

-Πως ζει ένας παίκτης από τον πάγκο τις στιγμές της νίκης και της ήττας, των πανηγυρισμών και της απογοήτευσης; "Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, εκείνες τις στιγμές είναι σαν να παίζεις με τους υπόλοιπους στον αγωνιστικό χώρο. Στο ματς με τη Βοσνία στενοχωρηθήκαμε, αλλά παρά την ήττα μείναμε ενωμένοι. Όποιος και να παίζει είναι το ίδιο. Είμαστε ομάδα και αυτό φέρνει τις νίκες και τις επιτυχίες".

 -Οι πιο έμπειροι παίκτες της Εθνικής είναι δίπλα σας; Σας βοηθούν; "Έχουμε αρκετούς τέτοιους παίκτες, οι οποίοι πάντοτε μας βοηθούν και μας συμβουλεύουν. Όταν το κάνουν αυτό πρέπει πάντοτε να τους ακούς με τα αυτιά ορθάνοιχτα, αφού είναι ό,τι καλύτερο για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή. Στα αποδυτήρια είμαστε όλοι μια οικογένεια. Το κλίμα είναι εξαιρετικό, αν δεν ήταν έτσι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα και γι΄ αυτό άλλωστε βρισκόμαστε εκεί που είμαστε".

-Πόσο σας απασχολεί η προοπτική της Βραζιλίας; "Το συζητάμε συνέχεια. Όλοι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του Μουντιάλ, πόσο μάλιστα που η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στην πατρίδα του ποδοσφαίρου. Μιλάμε διαρκώς γι΄ αυτό, θέλουμε να είμαστε εκεί και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε και να δώσουμε χαρά στους Έλληνες φιλάθλους".

-Συνήθως είσαι στον πάγκο, ενώ προς το παρόν δεν αποτελείς από τις πρώτες επιλογές του Φερνάντο Σάντος. Αυτό σε ενοχλεί; "Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όταν μου ζητηθεί να μπω και να βοηθήσω πρέπει να είμαι έτοιμος. Οφείλω να δουλεύω στις προπονήσεις για να βρίσκομαι στην Εθνική και όποτε αποφασίσει ο κ. Σάντος, να μπω να παίξω. Οι ευκαιρίες θα έρθουν για όλους".

-Αυτοκριτική κάνεις; "Βεβαίως, ειδικά όταν δεν είμαι καλός στις προπονήσεις. Τα βράδια κάθομαι και σκέφτομαι τι δεν έκανα καλά, γιατί μου φώναξε ο προπονητής... Θέλω να βελτιώνομαι διαρκώς, γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποιος να πάει μπροστά και να κάνει μια αξιόλογη καριέρα".

-Έχεις χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θέσεις. Εσύ ποια θεωρείς ότι είναι εκείνη στην οποία αποδίδεις καλύτερα, ότι αναδεικνύονται τα προσόντα σου; "Στην ομάδα μου, όπως και στην Εθνική, παίζω ως αριστερό ή δεξί χαφ. Προσωπικά, όμως, νομίζω ότι μπορώ να αποδώσω καλύτερα ως "ελεύθερος" παίκτης, πίσω από τον επιθετικό και όχι στα πλάγια".

-Πως σχολιάστηκε στη Γερμανία η μεταγραφή του Παπασταθόπουλου στην Ντόρτμουντ; "Ο Σωκράτης έκανε μια πολύ μεγάλη μεταγραφή σε μια τεράστια ομάδα. Το άξιζε όμως απόλυτα και δικαιώθηκε, αφού ακόμη και πέρυσι, που η Βέρντερ είχε μια κακή χρονιά, αυτός έπαιζε σταθερά καλά σε όλα τα παιχνίδια της. Για να δαπανήσει τόσα χρήματα η Ντόρτμουντ σημαίνει πως και το άξιζε και θα παίξει. Γενικά, έγινε πολύ μεγάλος θόρυβος για τη μεταγραφή του".

-Η μπουντεσλίγκα δείχνει εμπιστοσύνη στους Έλληνες; "Σαφώς, γιατί ξέρουν ότι ο Έλληνας παίκτης έχει και πάθος και ταλέντο. Ξέρουν τις ικανότητές μας και, τουλάχιστον ποδοσφαιρικά, μας σέβονται".

-Η Καϊζερσλάουτερν έχασε την ευκαιρία της επανόδου στα μπαράζ. Απογοητεύτηκες; "Πολύ... Παίξαμε με μια ομάδα που στο τέλος κέρδισε την Ντόρτμουντ εκτός έδρας. Με αυτή τη νίκη η Χοφενχάιμ ανέβηκε πάρα πολύ ψυχολογικά. Εκεί που την είχαν διαγράψει όλοι, στα τελευταία δύο παιχνίδια πήρε πολύ μεγάλα αποτελέσματα και εμφανίστηκε εναντίον μας με άλλη ψυχολογία. Ήταν πιο έμπειρη ομάδα από εμάς, με ποιοτικούς παίκτες".

-Δεν σε ενοχλεί να παίζεις στη Β΄ κατηγορία; Θέλεις να συνεχίσεις στην Καϊζερσλάουτερν ή θα προτιμούσες να φύγεις; "Έχω συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια. Πέρυσι, παρά τον υποβιβασμό θέλησα να μείνω για να βοηθήσω στο στόχο της επανόδου. Αυτό δεν το πετύχαμε. Από εκεί και πέρα λοιπόν θα ήθελα να κάνω ένα μεγαλύτερο βήμα".

-Προτάσεις υπάρχουν; "Ναι. Θα μιλήσω όμως γι΄ αυτό όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι πως πρόκειται για ομάδα της μπουντεσλίγκα και οι εξελίξεις αναμένονται περί τα μέσα Ιουλίου".

-Κάτι περισσότερο; "Αφορά μια καλή ομάδα του γερμανικού πρωταθλήματος, όμως δεν είναι η μοναδική πρόταση που έχω από τη Γερμανία".

-Η επιστροφή στην Ελλάδα αποκλείεται λοιπόν; "Από τη στιγμή που πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να φύγω για το εξωτερικό, μια επιστροφή θα ήταν μεγάλο λάθος και πισωγύρισμα στην καριέρα μου. Όχι, ούτε θέλω ούτε σκέφτομαι την επιστροφή. Θέλω να παίξω ποδόσφαιρο στο εξωτερικό για πολλά χρόνια ακόμη".