Το "αντίο" του Τζόλε

Σαν σήμερα, 1η Ιουνίου του 2009 ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έβαζε τέλος στην (πλούσια) καριέρα του. Το Sport.gr σας θυμίζει την πορεία του "Τζόλε" από την άσημη Ραντνίσκι στον Ολυμπιακό. O Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σε όλη του την καριέρα αγωνίστηκε ως αριστερός μέσος και ήταν μέλος της "Χρυσής Γενιάς" του Ολυμπιακού των 12 πρωταθλημάτων σε 13 χρόνια, και εξελίχτηκε σε σύμβολο των ερυθρολεύκων κατά τη διάρκεια της θητείας του. 
Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1972 στη Σερβία και η πρώτη του ομάδα ήταν η Ραντνίσκι. Ο Ερυθρός Αστέρας που τον παρακολουθούσε στενά λόγω του ταλέντου του, τον απέκτησε το 1991 για δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του δόθηκε δανεικός στην Σπαρτάκ Σουμπότικα με την οποία είχε 25 συμμετοχές και 3 γκολ. Στους ερυθρόλευκους όμως δεν θα κατάφερνε να προσαρμοστεί (11 συμμετοχές και 1 γκολ) με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1993 να προτιμήσει την ξενιτιά. Επόμενος σταθμός ήταν ο Πύργος, για λογαριασμό του Πανηλειακού.

Επόμενη στάση: Πανηλειακός
Στον Πανηλειακό ο Σέρβος μέσος βρήκε την υγειά του, και μαζί με τον μετέπειτα συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Στέλιο Γιαννακόπουλο, ανέβασαν την ομάδα στην Α' Εθνική τη σεζόν 1994-1995. Την επόμενη σεζόν, κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις με την ομάδα της Ηλείας, τερματίζει στη 12η θέση παραμένοντας στη μεγάλη κατηγορία και κινεί το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων.

Το "δώρο" του Παναθηναϊκού και η πορεία προς τους τίτλους

Το καλοκαίρι του 1996 ο Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Στέλιου Γιαννακόπουλου ο οποίος είναι
έτοιμος να πάει στην Αθήνα για υπογραφές. Οι διαπραγματεύσεις όμως μεταξύ Παναθηναϊκού και Πανηλειακού "παγώνουν", αφού ο τότε πρόεδρος του Πανηλειακού θέλει να πουλήσει στον Παναθηναϊκό "πακέτο" και τον Τζόρτζεβιτς. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως αρνείται, λέγοντας στον Γιαννακόπουλο να παίξει άλλο ένα χρόνο στον Πανηλειακό και να αποκτηθεί ως ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι. Το επόμενο καλοκαίρι όμως οι Γιαννακόπουλος και Τζόρτζεβιτς θα σήκωναν το πρώτο τρόπαιο (από τα πολλά που ακολούθησαν) τις καριέρας τους.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν εκείνο το καλοκαίρι αποκτά "πακέτο" Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο και αλλάζει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Τζόρτζεβιτς αγωνίζεται βασικός και μαζί με τον Γρηγόρη Γεωργάτο απαρτίζουν μια εκπληκτική αριστερή πλευρά για τον Ολυμπιακό και υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατακτούν τον πρώτο τίτλο για τους Πειραιώτες μετά από 14 άγονα χρόνια. Στη θητεία του στον Ολυμπιακό έγινε ηγέτης της ομάδας, με χαρακτηριστικό την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του στις εκτελέσεις πέναλτυ.  
<img src="/files/Image/osfp 1997.jpg" alt="" />

Την περίοδο 1998-1999 κατακτά το νταμπλ στην Ελλάδα, και παίζει καταλυτικό παράγοντα στην πορεία μέχρι τους "8" του Champions League, όταν και αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους. Για το Champions League της περιόδου 2002-2003, στην πρεμιέρα των ομίλων, πέτυχε ρεκόρ απέναντι στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, σκοράροντας 5 φορές(!), στο εντυπωσιακό 6-2 των ερυθρόλευκων απέναντι στην γερμανική ομάδα.&#160;
Την περίοδο 2003-2004 ο Τζόρτζεβιτς πέτυχε 10 γκολ και 22 ασίστ, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Καλύτερου Ξένου της σεζόν, βραβείο όμως που δεν χάρηκε τόσο, διότι εκείνη τη χρονιά ήταν η μοναδική στα 13 έτη που αγωνίστηκε στο λιμάνι που δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο η ομάδα του. Την επόμενη σεζόν, με την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο "λιμάνι", ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους τίτλους και ο Τζόρτζεβιτς θα συνέχιζε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο με αποκορύφωμα την κλήση του στην Εθνική ομάδα της Σερβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία.&#160;
<img src="/files/File/sp-djordjevic.jpg" alt="" />

Τη σεζόν 2006-2007 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 10ο πρωτάθλημα σε 11 χρόνια, και έτσι ο Τζόρτζεβιτς έγινε ο πρώτος ξένος με 10 κατακτήσεις πρωταθλήματος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την επόμενη σεζόν, όντας 36 ετών πλέον, θα βοηθούσε τον Ολυμπιακό να κατακτήσει το ντάμπλ και να πραγματοποιήσει πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη, η οποία συνδυάστηκε με τις πρώτες εκτός έδρας νίκες της ομάδας στην διοργάνωση.

Την τελευταία του σεζόν στο "λιμάνι" θα κατακτούσε ένα ακόμα νταμπλ, έχοντας συμμετοχή μάλιστα στον σπουδαίο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο την ΑΕΚ. Μετά από μία ακόμα κατάκτηση πρωταθλήματος, την 1η Ιουνίου του 2009, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ύστερα από 20 χρόνια καριέρας και πολλές διακρίσεις. Συγκεκριμένα κατέκτησε, 12 πρωταθλήματα Ελλάδος, 5 κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ.
&#160;
&#160;